fbpx

Zveřejněno: 27. 8. 2017

Většina kosmetických výrobků, které denně používáme, škodí zdraví i životnímu prostředí. Běžný spotřebitel nemá šanci porozumět jejich škodlivosti, protože nerozumí složitému chemickému složení. GreenScan je mobilní aplikace, která pomocí oskenování čárového kódu umožní daný produkt analyzovat i laikovi. Díky aplikaci si tedy můžete koupit lepší alternativu. GreenScan je těsně před spuštěním a bude zdarma.

"Jednotlivé složky v drogistických výrobcích hodnotíme na základě dostupných analýz a výzkumů. Čerpáme z celosvětových databází mezinárodních chemických institucí, z odborných studií a literatury, konzultujeme problematiku s odborníky z oboru toxikologie," shrnuje postup budování databáze Žaneta Havírová, která aplikaci pomáhá na svět.

Toxiny, kam se podíváš

Z dosavadních výzkumů tým GreenScan zjistil, že běžně dostupné krémy, šampony nebo zubní pasty od značkových výrobců obsahují mnoho toxických, mutagenních a karcinogenních látek, které mohou způsobovat neplodnost, rakovinu nebo poškození nervové soustavy, ledvin či jater. Legislativa sice upravuje maximální povolené množství škodlivých látek v jednom výrobku, nepočítá však s jejich kumulací v těle při používání více produktů po delší dobu.

"Skutečně jsem prozřela, až když jsem vystudovala chemii," říká Havírová. "Ne každý má však takové vzdělání a dostupné informace pro laiky jsou nedostačující a roztroušené."

mobil v ruce

Díky aplikaci jen jednoduše naskenujete čárový kód a pak už jen počkáte, co za toxiny na vás vyleze

Hledání zdravějších alternativ

Proto začala vznikat aplikace, která díky čárovému kódu rychle vyhledá produkt a ohodnotí škodlivosti na základě jeho složení a individuálních preferencí spotřebitele. V případě špatného hodnocení nabídne alternativu v podobě nezávadného produktu a možnost ihned produkt koupit.

"Chceme, aby všichni měli možnost výběru. Aby si každý mohl ověřit, zda je přírodní výtažek opravdu přírodní, jestli je dětská kosmetika opravdu nezávadná a sliby výrobců nemají nežádoucí vedlejší účinky," shrnuje tým GreenScan motivaci pro vývoj aplikace.

tym

Tým GreenScanu vybírá prostředky na dokončení aplikace na HitHitu

Vizí GreenScan je postupně rozšířit databázi produktů a informací na další skupiny spotřebního zboží, jako jsou oblečení nebo potraviny. Neméně důležité je také vzdělávat spotřebitele a vytvářet účinný tlak na velkovýrobce kosmetiky a drogistického zboží. 

"Nabídnutá ekologičtější a zdravější varianta nákupu podpoří výrobce kvalitnějších produktů, nikdo si však nemůže místo v naší databázi zaplatit nebo jinak zajistit,“ vyzdvihuje nezávislost aplikace Havírová. "Všechny doporučené alternativní produkty projdou přísnou kontrolou a odkazovat na ně budeme pouze tehdy, když splní jasná kritéria."

foto: Shutterstock a GreenScan, zdroj: GreenScan

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...