fbpx

Zveřejněno: 1. 8. 2017

Krásná rostlinka, která od června do konce srpna barví rozlehlé lány do ruda, je typická nejen svým romantickým vzhledem, ale také širokým spektrem využití. Maková semena byla vždy oblíbenou ingrediencí v kuchyních našich babiček, a proto ho díky nudlím a buchtám s mákem zná z dětství každý. Věděli jste však, že tato květina nemusí být jen součástí vašich oblíbených jídel nebo krásnou dekorací ve váze? 

Druhů máku je asi sto, pro nás jsou však důležité pouze dva, které se v našich končinách vyskytují v největší míře – mák vlčí a setý. Zatímco vlčí mák je typickým plevelem, proti němuž bojují všichni zemědělci, mák setý je pěstován záměrně. V Čechách dokonce naleznete až šedesát dva procent světové produkce potravinářského makového semene! Ptáte se, jak je to vůbec možné?

Hlavním důvodem je fakt, že je v mnoha zemích jeho setba zakázána, a to především kvůli obsahu opiových alkaloidů, jež se používají při výrobě omamných látek. Právě toho ale využívají farmaceutické společnosti a složky z makovic zařazují do svých analgetických léčiv jako jednu z hlavních ingrediencí. Modrofialová olejnatá semínka nám však mohou nabídnout ještě víc – jsou zdrojem vápníku (jehož obsahují daleko víc než samotné mléko!), bílkovin, hořčíku, vlákniny, fosforu, sodíku a draslíku... zkrátka všeho, co činí naše tělo šťastným. 

makova panenka shutterstock 671811679

Maková magie

Částí máku, která je nejbohatší na všechny živiny, je jednoznačně olej lisovaný z makových semen. Ten obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, jež jsou mimo jiné účinné v boji proti kardiovaskulárním onemocněním, osteoporóze nebo svalovým křečím. Napadlo by vás však, že si blahodárných vlastností máku užijete doslova na vlastní kůži? „Mák má neuvěřitelnou schopnost dodávat pokožce hydrataci a pevnost. Makové anthokyanidy totiž podporují syntézu kolagenu a mukopolysacharidů, čímž dochází ke zpomalení degenerace buněk,“ popisuje MUDr. Iva Obstová, korektivní dermatoložka z Medicom Clinic.

Pozitivních účinků máku se tak využívá jak v klasickém kosmetickém průmyslu, tak i v oblasti anti-agingu. Jednou ze složek máku spolehlivě plnící tento účel je papaverin – přirozený alkaloid z opia, který má schopnost uvolňovat svaly, a díky tomu zabraňuje tvorbě mimických vrásek. Tento alkaloid ale samozřejmě nalezneme také v pleťových krémech a sérech, která zlepšují elasticitu pokožky a zaručují se o její mladistvý vzhled. 

makova panenka shutterstock 656873155

Výživa a hydratace

Makový olej je skvělý nejen pro suchou a popraskanou pleť nebo léčbu nepříjemných zánětů, ekzémů či lupénky, lze ho uplatnit i v péči o vlasy a lámavé nehty. Těm díky vysokému obsahu hořčíku a vápníku dodává potřebnou výživu a hydrataci, čímž je udržuje zdravé a krásně lesklé. „Mák obsahuje vysoké množství tuků, minerálů a především vitamin E, který podporuje růst a kvalitu vlasů i nehtů,“ vysvětluje Petra Trojanová ze společnosti Skinso. Právě to je důvod, proč se přidává do balzámů a kondicionérů, které udělají s vašimi vlasy zázraky! 

Několik produktů s obsahem máku vám pro inspiraci přinášíme v naší galerii. Zařadili jste už také tuto blahodárnou květinu do své kosmetické výbavy?

foto: Shutterstock

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...