fbpx

Zveřejněno: 6. 6. 2017

Používáte každý den vyhlazující podkladovou bázi a myslíte si, že svojí pleti pomáháte? V jednom velmi známém časopisu mě nedávno zaujal článek právě o těchto pomocnících krásy, který přímo doporučoval začlenit tuhle kosmetickou vychytávku do své každodenní makeup rutiny. Jenže když jejich radu poslechnete, bude to mít pro váš obličej ošklivé následky. 

Asi si začnu ty časopisy kupovat častěji, když budu mít pocit, že nemám co psát.  Seriál o produktech, které zákazníkům kosmetické koncerny tlačí jako „must have“, ale přitom je běžná žena buď vůbec nepotřebuje, nebo neví, jak ideálně používat, pokračuje. Podkladové báze jsou horkým zbožím dneška, a ačkoliv je na klientky čas od času používám, na sebe je dávám maximálně jednou za uherský rok a v tomto článku Vám zkusím vysvětlit proč.

Téměř žádný zkrášlující tutorial na youtube se neobejde bez podkladové báze. Slečny s dvoumetrovými nehty napínají prsty, seč mohou, aby si mohly špičkami rozetřít na tvář hrášek silikonové sametově hebké báze. Jejich obličej je pak téměř okamžitě zmatněný a vyhlazenější. No nekupte to. Jenže většina podkladových bází obsahuje tunu silikonu – respektive najdete silikon na prvních třech místech ve složení.

podkladova baze shutterstock 385920391

Krásná pleť mávnutím kosmetického štětce? Ano, ale na jak dlouho?

Co udělá silikon s pletí?

Co to vlastně silikon je? Tato látka je – hodně zjednodušeně řečeno – vyrobená z jemného písku za použití ropy. Je to netoxický, recyklovatelný materiál, ale není biologicky odbouratelný. Při občasném použití je víceméně neškodný, ale při každodenním dlouhodobém užívání už vyvstává velký otazník.

Silikon Vám na obličeji vytvoří něco jako druhou kůži – vrásky budou zjemněné, póry se mohou úplně ztratit, pleť bude matnější. Tahle „druhá kůže“ dokonce chrání pleť před vnějšími vlivy, jako například znečištěním. To jsou plusy. Teď však začneme s mínusy. Jedním z nejčastějších silikonů je Dimethicone – tahle mrška je nerozpustná ve vodě a je zapotřebí se extrémně pečlivě odlíčit, abyste se jí, dámy, večer zbavily. Nedohledala jsem žádný vědecký výzkum, který by dokazoval škodlivost silikonů pro pleť, přesto jsou silikony při dlouhodobějším užívání spojovány s těmito následky: bledou pletí bez přirozené barvy, dehydratovanou pokožkou, podrážděnou kůží, akutním výskytem akné, zvýšeným výskytem černých teček a alergickými reakcemi.

Proč je silikon pleti škodlivý?

Proč vlastně tohle silikon může způsobovat? Tak si představte, že máte celý den – až 16 hodin v kuse – na obličeji tenkou, špatně propustnou vrstvu. Báze vám sice udrží matný obličej o několik hodin déle, ale za jakou cenu? Tahle bariéra na pleti narušuje přirozené pochody, jako pocení, regulaci teploty, nebo odlučování se odumřelých buněk.

Silikon také zmatňuje tím, že laicky řečeno stahuje hydrataci z vrchních vrstev pokožky. Takže zatímco navenek jsou Vaše vrásky a jemné linky vyhlazené, pod silikonovou bází, respektive druhý den, můžete zjistit, že jsou ještě více viditelné. Tato umělá látka pleť prostě zaplácne, takže sice udrží nečistoty z vnějšího prostředí od Vaší pleti, ale zase nepustí maz, bakterie, odumřelé kožní buňky a další ňamky z Vaší pleti pryč. Na tohle podhoubí pak pleť může reagovat akutním výsevem akné.

podkladova baze shutterstock 595026194

Podkladová báze, make-up, korektor, pudr... to jsou běžní pomocníci krásy. Pokud je budete používat zřídkakdy – ve výjimečných případech, nebezpečí vám nehrozí.

Co s tím?

Silikonové báze jsou skvělý výrobek, ALE. Nejsou určené ke každodennímu používání. Jestliže potřebujete vypadat dokonale i z méně než třiceti centimetrů a představa, že by se Vám leskla T-zóna, je noční můra, protože máte rande a on zatím nesmí vědět, že máte póry a vrásky a potíte se, pak je pořádná silikonová báze prostě nutnost. Naprosto to chápu.  Ale měla byste vědět, co Vám ty „-cony“ v seznamu ingrediencí mohou způsobit. V zájmu trvale udržitelné krásy Vaší pleti však odložte „sametově hebké“ báze na výjimečné příležitosti.

Osobně mám v kosmetickém stolku tyto dvě podkladové báze: YSL Matt Touch – silikonová, vyhladí, zmatní, jsou po ní minimálně ucpané póry. Byla tak dobrá, že ji radši přestali vyrábět. Druhým oblíbencem je Sisley Radiant Immediate – rozjasnění, zpevnění – jedna z těch lepších vypínacích bází pod make-up, která v sobě má docela dost účinných látek, ale bio složení také rozhodně nemá. Používám je jednou za uherský rok, ve všední den jsem se rozhodla spokojit s tím, jak vypadám. 

 

Čtěte také:

Vezměte to do vlastních rukou aneb kosmetické produkty snadno a rychle

Jak často si ve skutečnosti potřebujete mýt vlasy?

„To nechceš!“ Podívejte se na to, co všechno je ukryto v kosmetice

 

foto: Shutterstock, zdroj: Ariana Bernard

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...