fbpx

Zveřejněno: 13. 4. 2017

Jaké jedy pod jménem kosmetika na sebe nanášíme každý den? Které látky napáchají víc škody než užitku? V prvním díle seriálu o škodlivosti některých kosmetických výrobků se budeme věnovat parabenům a konzervačním látkám.

Parabeny jsou chemické látky, které se v kosmetice využívají jako konzervanty. Bez nich by šampony, tělová mléka, deodoranty nebo třeba sprchové gely po otevření nevydržely tak dlouho. „Konzervanty mají zabránit tomu, aby se v produktech rozmnožily mikroorganismy, jež by mohly ohrozit naše zdraví. Protože ale mají být natolik účinné, aby zamezily růstu bakterií, plísní či kvasinek, vykazují často nepříznivé účinky též u člověka,“ píše ve své knize Tajemství kosmetiky Vít Syrový, nezávislý odborný poradce zdravého životního stylu.

Kdyby jich bylo méně

Pokud bychom parabeny přijímali v malém množství, přežili bychom to bez úhony. Výrobci našich oblíbených produktů však těmito škodlivinami vůbec nešetří. „Problém je, že vzhledem k narůstajícímu množství kosmetických produktů, které běžně používáme, jsme parabenům nebo jejich různým kombinacím vystavováni nadmíru. Tyto látky se navíc používají nejen při výrobě kosmetiky, ale také v oblasti léčiv, potravin i při výrobě dalších produktů pro domácnost,“ říká Katarína Třísková, korektivní dermatoložka z MEDICOM Clinic. „Škodlivé účinky se mnohonásobně zvyšují, je-li v některých produktech obsaženo víc konzervantů současně. Což je poměrně často, protože se jejich účinky doplňují. Některé z nich jsou totiž účinnější proti bakteriím a jiné zase proti plísním,“ doplňuje Vít Syrový.

shutterstock 388719067

Parabeny jsou konzervanty, které napomáhají tomu, aby kosmetika vydržela déle. Mohou však ohrozit naše zdraví.

Máte alergické reakce? Známe viníka!

O jejich škodlivosti by mohla vyprávět řada z nás, někteří však ani netuší, že za jejich problémy stojí právě parabeny. Přitom by se nám mohlo výrazně ulevit při pouhé změně kosmetického produktu. „Studie na zvířatech prokázaly estrogenní aktivitu některých parabenů, tudíž se mohou chovat jako hormonálně aktivní a narušovat naši přirozenou hormonální rovnováhu. Jsou podezřelé z karcerogenity a u citlivých osob způsobují alergie či ekzémy,“ vysvětluje primářka anti-aging kliniky A2C MUDr. Monika Golková. „Uvádí se, že parabeny patří mezi 20 nejčastějších alergenů. Tyto látky dále zasahují do hormonálního systému a jejich zbytky byly objeveny také v nádorech prsou,“ souhlasí Vít Syrový.

Jde to i bez nich?

Příliš jsme si zvykli na moderní svět a představa, že budeme muset kosmetiku spotřebovat do pár dnů od otevření, je nekomfortní, ba přímo nemyslitelná. Delší trvanlivost ale není vyloučená, stačí k parabenům zvolit jinou alternativu. „Existují přírodní konzervanty, například různé oleje,“ radí Katarína Třísková. Kromě nich máme ještě další možnosti, kterými jsou alkohol – pokud se ho použije přiměřené množství, nemusí nutně vysušovat pokožku, kyselina sorbová a benzoová – obě kyseliny jsou přírodní látky, získávají se ale synteticky, a proto i ony mohou obsahovat nepříznivé složky. Toho, aby výrobky déle vydržely, lze dosáhnout také tím, že upravíme jejich pH např. octem, laktáty či citráty.

shutterstock 572567707

U kosmetiky, kterou používáte vždy dbejte na kvalitní složení a nebo si ji sami vyrobte.

Náhrada za parabeny existuje...

... je ale potřeba si přiznat, že při jejím použití výrobky nevydrží tak dlouho, jako s nimi. Také je nutné si uvědomit, že parabeny nejsou jediné konzervanty, které se využívají. A ty ostatní mohou být dokonce ještě horší. „Mezi ty opravdu špatné patří hlavně syntetické halogen-organické sloučeniny, které poznáte podle názvu, většinou v něm naleznete slovo chloro-, jodo- nebo bromo-. Pro představu jde např. o 2-Bromo-2-Nitropropan-2, 3-Diol, Chlormetylisothiazolinon či Bromochlorofen. K vysoce toxickým se pak řadí Triclosan, vysoce reaktivní sloučenina chloru,“ vyjmenovává Vít Syrový.

Vadí i vám parabeny v kosmetice? Pak čtěte složení jednotlivých produktů a přesvědčte se, že kromě nich neobsahují ani další nebezpečné konzervanty. V naší galerii se pak můžete podívat na výrobky, které v sobě nemají z parabenů ani špetku.

 

Čtěte také: 

Je kosmetický průmysl největší chemická laboratoř světa?

DiY přírodní šampony

Vyrobte si koupelovou bombu

Rudé rty jsou stále in

 

 

foto: Shutterstock, archiv firem

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...