fbpx

Zveřejněno: 2. 10. 2017

Mindfulness (všímavost či bdělá pozornost) nám již podle stovek vědeckých studií a výzkumů dělá dobře. Přináší nám zklidnění, uvolněnost a odstup od našich myšlenek a emocí. Ulevuje od stresu a napětí. Jedná se o wellness mysli, pomocí něhož se stáváme více pozorovatelem sebe, svého těla a pocitů, ostatních lidí a situací, a to bez hodnocení. A i pro děti má obrovský význam. 

V rodičovství nám mindfulness pomáhá setrvávat v přítomnosti a více prožívat jednotlivé okamžiky, ze kterých se život skládá. „Všímavý“ rodič si dokáže vybírat adekvátní reakce namísto unáhlených, impulzivních konání, kterých později litujeme.

Pozitivní přínosy mindfulness u dětí potvrzuje již řada výzkumů: zvýšená pozornost, rychlé zklidnění, když jsou děti naštvané, lepší rozhodování, emoční sebe-regulace. Jinými slovy si děti lépe uvědomují vnitřní a vnější prožitky, rozpoznávají myšlenky jako pouhé myšlenky, chápou, jak se projevují emoce v těle, poznají, kdy jim pozornost pochoduje pryč, a mají obšancované nástroje proti impulzivnímu chování.

Mindfulness potřebuje pravidelný trénink

Efektivní forma trénování je spolu s vašimi dětmi. Níže popisujeme 3 jednoduché kroky, jak začít s mindfulness u vašich dětí. 

Dýchací kámoš – vše začíná a končí u dechu. Dech je prvním a nejdůležitějším krokem k lepšímu životu. Položte dětem jejich oblíbeného plyšáka na bříško, když leží. Počítejte vždy pomalu do tří pro nádech a do tří zase pro výdech. Děti dýchají podle vašeho počítání a vnímají při tom plyšáka.

Spidermanovy SuperSmysly – Spiderman má perfektně vycvičené smysly. To ví přece každé dítě a vy pomůžete vašim dětem vycvičit jejich smysly také tak! Potřebujete k tomu kostičku čokolády, kytku nebo cokoliv přírodního, jemně vonícího, zvoneček nebo cokoliv, co vydává déle jemný zvuk. Začneme zvonečkem, který po společném klidném nádechu a výdechu rozzvoníme a necháme děti potichu poslouchat zvuk až do úúúúplného konce… Potom vezmeme kousek čokoládky, který necháme po společném nádechu a výdechu poooomaaaaluuuuu rozpouštět na jazyku až do úplně posledního kousínku. S kytičkou nebo lístkem či kouskem dřívka si hrajeme v rukou a vnímáme, jak je to cítit mezi prsty, jaká je textura, a pozorujeme každičký detail lístku či kůry. Potom velkým nosem předmět očicháme, jak nejvíc to umíme, po vzoru zvířátek či stopujících Super Hrdinů. Tak!! A zítra zase nanovo, SpiderMan přece také trénuje každý den!

img 0355

Pro začátek stačí s dětmi jen sedět a dýchat.

Pizza masáž – tělo je kotvou do přítomného okamžiku. S dětmi začneme u masáže šíje, krku a zad. Zábavná je tzv. pizza masáž, kdy krouživými pohyby masírujeme dětem šíji a krk a klidně i celá záda. Jako bychom váleli těsto na pizzu. Děti baví dělat masáž sobě navzájem nebo dospělým. Řekněte dětem, ať zavřou oči a uvědomují si masírované části.

Netlačte na sebe ani na děti a neberte mindfulness jako povinnost, bez které se děti nyní neobejdou. Začněte pomalu i vy sami, když máte chvilku, poseďte si jen tak a věnujte pozornost svému dechu. Nejlépe hned po ránu, po probuzení, před zapnutím všech technologií. Já si takto denně posedím minimálně 10 minut a věnuji svou pozornost dýchání. Děti si ke mně často přisednou a pár minut jen tak sedí a dýchají se mnou. A ono to úplně postačí.

foto: Věra Švach, zdroj: Happier

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...