fbpx

Zveřejněno: 30. 8. 2017

Malé děti mají výjimečné jazykové schopnosti. Stačí sledovat, jek se u nich vyvíjejí v období od narození do 36 měsíců. Za pouhé tři roky se člověk posune od komunikace prostřednictvím pláče a křiku ke stavbě téměř dokonale tvořených vět. A i když se to nezdá, tak je to vhodná doba i na to, aby se děti začaly učit jazyk cizí.

"Rodiče asi napadne, že by se děti měly učit cizí jazyk až poté, co se naučí jazyk vlastní, já si to ale nemyslím," říká Natálie Pernau, zakladatelka jazykové školy Kids&Us a autorka výukové metody angličtiny pro děti od prvního roku života. 

Dětský mozek funguje jako počítač, který ukládá informace, kdy a jak se slova používají a jak je spojovat, aby z nich vznikla skutečná věta. A celý tento proces lze aplikovat i na cizí jazyk. Pokud začneme brzy, dítě asimiluje cizí jazyk přirozeným a spontánním způsobem, a tím maximálně využije své vrozené schopnosti, které používá, aby se naučilo jazyk mateřský. 

Ve škole Kids&Us proto lekce angličtiny začínají už od prvního roku věku dítěte. Dítě postupně cizí jazyk poslouchají, pak mu porozumí, poté jazykem mluví a nakonec čtou a píšou. Tímto způsobem děti maximálně využijí svůj vrozený potenciál, který v sobě mají už při učení svého mateřského jazyka.

shutterstock 125871542

Děti nesedí ve třídách, jazyk se učí v přirozeném prostředí

Výuka mimo třídu

Podle Natálie Pernau musí být pro děti angličtina stejně přirozená jako jejich mateřský jazyk. Z toho důvodu se ve škole neučí ve třídě, ale hlavně prostřednictvím světa takzvaných doplňkových zdrojů, které zahrnují zábavné mobilní aplikace s hrami pro malé děti, prázdninové aktivity, sbírku dětských knih, divadelní představení v angličtině, kurzy vaření a další. 

Jazyková škola Kids&Us byla založena v roce 2003 v Manrese poblíž Barcelony. Dnes existuje 375 škol Kids&Us v devíti evropských zemích, ale také v Jižní Americe a Africe. Šest těchto škol je v Mexiku, kde se cizí jazyky učí více než 100 tisíc žáků.

V roce 2014 byla otevřena první škola v Praze - Malešicích. V květnu a červnu letošního roku přibyly v Česku další tři školy. Do pěti let by se v České republice mělo otevřít celkem 30 škol  Kids&Us.

foto: Shutterstock, zdroj: Kids&Us

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...