fbpx

Zveřejněno: 25. 7. 2017

Porod dítěte je to nejméně sexy slovo ve slovníku většiny lidí. Slova „matka“ a „milenka“ jsou často brána jako úplné opaky… a údajně nejvíce rozvodů se odehraje do jednoho roku od porodu prvního dítěte. Rozhodně nesnižuji obtíže, které rodičovství klade na každý aspekt vztahu, ale je spravedlivé říci, že sexualita – nebo spíše její nedostatek – stojí v centru celého tématu.

Pojďme začít novým definováním porodu jako sexuální záležitosti. Mimořádná věc je, že ten stejný hormon – oxytocin – který nás provází při početí, je zároveň i klíčem k dobrému, snadnému a zdravému porodu. Biologicky, ženy budou potřebovat podobné podmínky pro dobrý průběh porodu, jako potřebují k dosažení dobrého sexu – soukromí, bezpečnost a nerušení. Měla jsem to štěstí studovat právě s tím mužem – Dr. Michel Odent – který tento koncept ukázal hlavnímu proudu a navždy tím změnil obraz porodu v Evropě.

porod sexy shutterstock 635222873

Z hlediska naší biochemie se porod, jako sexuální událost, opírá o stejné hormonální interakce jako vášnivá a intimní sexualita. Mohli bychom dokonce zvážit, zda by intimní interakce během porodu nemohla proces usnadnit.

Pravěké části našeho mozku

Z hlediska naší biochemie se porod, jako sexuální událost, opírá o stejné hormonální interakce jako vášnivá a intimní sexualita. Mohli bychom dokonce zvážit, zda by intimní interakce během porodu nemohla proces usnadnit. A ano – porod samotný může být sexy! Pokud se zbavíme našich předsudků, že tomu tak není. Ve skutečnosti může být porod velmi erotický, a někdy dokonce orgasmický. Biologicky to dává dokonalý smysl. Další významnou spojitostí je, že jak sexualita, tak porod jsou nejlepší, pokud je myšlení (čili aktivita neokortexu) na své nejnižší úrovni a pravěké, instinktivní části našeho mozku se mohou plně projevit – necivilizované, téměř zvířecí chování může velmi pomoci při využívání maximálního potenciálu obou akcí.

Koncept rodičovství

Dalším krokem vpřed je kojení. To není zdravé pouze pro dítě, ale má větší potenciál spíše pro smyslový zážitek! Stejně jako u porodu je i při kojení hormonální symfonie opět velmi podobná a není tedy žádná ostuda, pokud je „krmení dítěte“ příjemná záležitost. Pro některé ženy může být i kojení orgasmické a tyto ženy se za to většinou stydí nebo je to pro ně velmi znepokojující, protože to nezapadá do našich předpokladů. Opětovné spojení (nebo znovunalezení?) sexuální povahy porodu a laktace je složité, protože jde proti řadě společenských předsudků.

Ve skutečnosti je oporou nejen biologické stránky porodu a kojení, ale celého konceptu rodičovství všudypřítomný asexuální tón. To je ostudné, protože nás to vede nejen k ignoraci hormonální podpory porodu, čímž se zbavujeme možnosti lehčího a příjemnějšího porodního procesu, ale běžně nás to vede i k zanedbávání našich sexuálních životů jakožto rodičů, protože myšlenka rodičovství je tak silně založena na péči o novorozence, že zůstává velmi málo prostoru a iniciativ, aby se partneři věnovali sobě navzájem jako milenci.

porod sexy shutterstock 566796565

Novorozené dítě je právem načas centrem vesmíru. Přesto, co opravdu pomáhá, je věnovat si navzájem péči, lásku a pozornost jako partneři – vždyť jste to právě vy dva, kdo společně stvořili dítě, a právě váš vztah stál u zrodu vaší nové rodiny.

Prostor pro vzájemnou přitažlivost

Nicméně aby rodiče zůstali nadále fungující a zdravou rodinnou jednotkou, jejich vlastní vztah, a jedná se zejména o vztah sexuální, musí být naplňující a dobře živený. Pokud už nic jiného, tak zdravá sexualita poskytuje životní sílu a energii vyrovnat se s probdělými nocemi. Ale jak zajistit, aby jiskra nevyhasla s křičícím (nebo dokonce spícím) novorozencem? Jak vytvořit prostor pro vzájemnou přitažlivost v obepnutých nočních košilích? Každý pár si s trochou trpělivosti najde čas objevit vlastní triky, ale mezi pár užitečných tipů patří např.:

NENÍ TO VŠECHNO JEN O DÍTĚTI: ano, novorozené dítě je právem načas centrem vesmíru. Přesto, co opravdu pomáhá, je věnovat si navzájem péči, lásku a pozornost jako partneři – jste to právě vy dva, kdo společně stvořili dítě, a právě váš vztah stál u zrodu vaší nové rodiny. To posílí nejen vaše pouto, ale i vašemu dítěti to dodá pocit bezpečí a jistoty, když uvidí, že se jeho rodiče hluboce milují.

POUZE VY DVA: dělejte si čas jen sami na sebe, i kdyby to mělo být pouze pár hodin týdně. Opravdu se užívejte navzájem v tomto nerušeném svatém prostoru, kdy jste rodiče i milenci zároveň.

porod sexy shutterstock 307947689

Dělejte si čas jen sami na sebe, i kdyby to mělo být jen pár hodin týdně.

SMYSLNÉ, NE SEXUÁLNÍ: porod má rozdílný účinek na různé ženy (i muže) a občas to chvíli trvá, než znovu naleznete svůj sexuální vztah. Přesto můžete již od prvního dne vytvářet prostor pro smyslné doteky, objetí, líbání, mazlení a další jemnější formy sexuálního styku bez nátlaku k razantní penetraci. Ve skutečnosti to může být skvělá příležitost objevit zcela nové spektrum rozkoše.

SDÍLENÍ RODIČOVSKÝCH POVINNOSTÍ: vyhněte se pasti přetížené matky a nezúčastněného otce. Dělejte věci společně! Kojte, zatímco ležíte společně, otec objímající matku. Podělte se o dětskou rutinu. Nejenže si otec bude připadat jako součást procesu, ale i matka bude mít čas vydechnout, vnímat své tělo a možná si i vzpomenout, že je v místnosti muž, kterého opravdu miluje…

Takže ano, rodiče mohou být i milenci. Být si navzájem dobrými milenci je stejně důležité jako být dokonalými rodiči pro dítě. Když nic jiného, je pravděpodobné, že to zpevní váš vztah způsobem, který bude dávat vašemu potomkovi milující a stabilní domov pro nadcházející roky.

foto: Shutterstock, zdroj: Cesta extáze

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...