fbpx

Zveřejněno: 1. 7. 2017

Mezi hlavní důvody, proč děti v prvních měsících svého života pláčou, patří hlad, bolest, hněv a strach. Dospělí však obvykle nedokážou rozpoznat, jaké emoce jsou příčinou slz. Výzkumníci studovali, jakým způsobem rodiče reagují na pláč miminka, a odhalili zajímavou skutečnost. Aniž by znali skutečný důvod pláče, reagovali rodiče mnohonásobně rychleji na pláč z bolesti, který může signalizovat ohrožení zdraví či života dítěte.

„Pláč je hlavním prostředkem, jakým miminko sděluje své negativní emoce, a ve většině případů je to jediný způsob, jakým se může vyjadřovat,“ vysvětluje Mariano Chóliz, výzkumný pracovník univerzity ve Valencii. Chóliz se svým týmem podrobně zkoumal mimiku, pohyby očí a dynamiku pláče u 20 dětí ve věku od 3 do 18 měsíců. V důsledku pozorování se vědci u konkrétních dětí naučili rozpoznávat tři základní emoce, a to strach, vztek a bolest, a následně začali sledovat reakce rodičů na pláč svých dětí.

dite rev shutterstock 33974866

Miminka neumí komunikovat jinak než brekem.

K bolesti druhých jsme evolučně vnímaví

„I když dospělí nedokázali správně rozpoznat příčiny pláče, pláč z důvodu bolesti vyvolával u všech intenzivnější afektivní reakce než pláč z jiných příčin,“ nastiňuje Chóliz. Vědci tuto skutečnost vysvětlují evolučním naprogramováním – tento druh pláče je varováním před nebezpečím vážného ohrožení zdraví či života, a proto nutí pečovatele urychleně jednat.

Kurz čtení mimiky

Chóliz navíc rodičům radí, jak zmíněné tři emoce v pláči dítěte rozeznat. Základem je detailní sledování svalové aktivity, která se projevuje napětím v oblasti čela, obočí a rtů. Mnohé prozradí také pohyby očí a rtů i intenzita křiku. Když děti pláčou ze vzteku, mají podle Chólize oči přivřené, nebo jejich pohled směřuje neurčitě do dálky. Jejich ústa jsou buď otevřená, nebo polootevřená a intenzita jejich křiku se progresivně zvyšuje. V případě strachu jsou oči dítěte otevřené téměř po celou dobu. Dítě obvykle zaklání hlavu mírně dozadu a jeho křik již není tak intenzivní, ale může působit výbušně a panicky. Pokud dítě sužuje bolest, má oči téměř po celou dobu pláče zavřené. Rozpoznatelné je vysoké napětí v oblasti očí a čela. Křik začíná náhle a bezprostředně, a to na maximální intenzitě, takže dále nezesiluje.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...