fbpx

Zveřejněno: 14. 6. 2017

Podle Amandy Tarullo z Columbia University mají-li děti něco zakázané, je pro ně mnohem těžší odolat tomuto nutkání oproti dospělým lidem. Nemají pro tyto schopnosti zatím dostatečně vyvinutou tu část mozku, která je odpovědná za kontrolu chování. Částečně dokážou své impulzy kontrolovat až kolem 3 let. Plně to ale dokážou až v dospělosti kolem 25 let. Proto se například říká, že mladí dospělí nejsou bezpeční řidiči – ani oni ještě neovládají své impulzy naplno. Nechtějme tedy po dětech nemožné.

Lidský mozek není v okamžiku narození ještě plně rozvinutý. Některé oblasti teprve dozrávají a ještě dlouho dozrávat budou. Jednou z nich je právě oblast frontálního (čelního) laloku, díky které je člověk schopen kontrolovat své impulzy. Podle Tarullo a jejího týmu dozrává mozek dítěte kolem 3 let do takové míry, že je dítě již částečně schopné kontrolovat své pohnutky, zaměřit konkrétně svou pozornost a vyčkat na odměnu.

dite

Láskyplná výchova u kojenců a batolat vede v pozdějším věku k větší sebekontrole

Rodiče přeceňují své děti

Podle výzkumu provedeného v roce 2015 v oblasti Chicaga si však mnoho rodičů myslí, že děti jsou schopné dodržovat zákazy již dříve. Neudělejte tedy stejnou chybu a nepřeceňujte schopnosti svých dětí. Dále se výzkumníci také ptali na to, jaký výchovný styl rodiče používají a jak se jim zdá být efektivní. Nejlépe rodiče hodnotili metodu dodržování stále stejných výchovných limitů. Když totiž jednou řeknete dítěti, že si smí dát zmrzlinu před obědem a druhý den mu za to vynadáte, tak je jasné, že z toho bude zmatené. A jako výsledek to prostě bude zkoušet i příště – co kdyby se to náhodou zase povedlo, že?

Špatné dětství – menší sebekontrola

U dětí, které měly problémové dětství a neměly možnost se v klidném domácím prostředí pomocí správné výchovy naučit sebekontrole, je podle vědců větší pravděpodobnost, že budou mít v budoucnu problém se sebeovládáním. Láskyplná výchova u kojenců a batolat, kdy je matka oporou, vysvětluje dítěti své pocity a podporuje své dítě v samostatnosti, vede dle výzkumu na Columbia University v pozdějším věku k větší sebekontrole daného dítěte.

dite1

Vždy je lepší nechat emoce u dětí vybouřit

Neumí kontrolovat emoce

Podobné je to s emocemi. Když dítě něco naštve, rozesmutní nebo naopak rozesměje, je pro něj těžké se ovládnout. Na rozdíl od dospělých není schopné své emoce potlačit, odložit na jinou chvíli nebo odklonit. Prostě je prožívá, i když je to zrovna nevhodné. Někdy je tedy lepší nechat emoce vybouřit než za ně dětem vynadat.

Nálada matky je nakažlivá

I aktuální nálada matky může ovlivnit chování dítěte. Je-li matka naštvaná, smutná, frustrovaná, tak i dítě samotné se může jevit jako zlobivé. Ne nadarmo se říká – šťastná matka, šťastné dítě. To, že jsou emoce nakažlivé, tvrdil už známý psycholog Carl Gustav Jung a vědecky to následně potvrdilo již několik studií. Nezazlívejte proto svým dětem špatnou náladu v nevhodnou chvíli – vždyť jste je nakazili sami.

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...