fbpx

Zveřejněno: 11. 6. 2017

Před sedmi lety se Lucii předčasně narodila holčička. Konkrétně 15 týdnů před plánovaným termínem porodu s porodní váhou 730 gramů. I když vše dopadlo dobře, byl  to pro mladou maminku velký otřes, který však zvládla. A i přes velký stres našla v sobě sílu k tomu, aby pomohla podobně postiženým maminkám. S organizací Nedoklubko pomáhá dodnes.

Lucie, jak ses dostala k Nedoklubku?

Když se dcera narodila, bylo to tenkrát velmi náročné období plné výčitek, smutku a strachu o to malinkaté miminko bojující o svůj život. Dostala jsem na oddělení brožurky, které tehdy Nedoklubko vydávalo, a moc mi pomohly. Najednou jsem věděla, že to jde zvládnout, a když to zvládli ostatní, já musím taky. Dodaly mi tenkrát hodně víry a energie být tam pro své miminko a dělat, co je potřeba. Proto jsem se už tam tenkrát rozhodla, že tu pomoc, kterou jsem dostala, musím zase poslat dál. Dnes je to už čtvrtý rok, co Nedoklubko vedu.

Jak se z maminky malého miminka stane výkonná ředitelka rodičovské organizace Nedoklubko?

Když jsem si Ellinku po třech měsících přivezla domů, byla jsem rozhodnutá pomáhat také. Nabídla jsem svou pomoc při organizování oslav Světového dne předčasně narozených dětí, který se ten rok v Čechách slavil poprvé. Takto jsem spolupracovala pár let a v listopadu 2013 jsem byla pozvána na valnou hromadu Nedoklubka, kde mě jednohlasně zvolili do vedení. Bylo to paradoxně v době, kdy jsem se chystala Nedoklubko opustit. Ellince byly tehdy tři roky a já se chtěla posunout zase dále s vědomím, že svůj díl práce jsem již odvedla. Ovšem člověk míní, život mění. S radostí a láskou vedu Nedoklubko dodnes.

lucka

Lucka po porodu nedonošené holčičky

Na čem momentálně v Nedoklubku pracujete?

Tak aktuálně toho je dost. Letos slaví Nedoklubko 15 let od svého založení. V poslední době jsme jako dárek k patnáctinám změnili logo, takže pracujeme na nových letáčcích, děkovných kartičkách, vizitkách a přáních pro rodiče. S tím souvisí i potřeba přizpůsobit webové stránky novým trendům a potřebám rodičů, tak i na tom pracujeme. Rádi bychom je spustili nejpozději 27. června, kdy má Nedoklubko své narozeniny. Také se květnu celosvětově slavil Den rodičů předčasně narozených dětí a k tomu se váže vydání nového čísla našeho časopisu Nejste v tom sami. Vychází vždy na jaře a na podzim. Tohle vydání je celé věnováno tématu kojení. Časopis distribuujeme zdarma do všech zapojených neonatologických center a našim členům. V neposlední řadě připravujeme program oslav narozenin, které proběhnou 25. června od 15 hodin v KD Ládví. Bude to odpoledne plné zábavy, her, soutěží a dárků. A samozřejmě už teď pracujeme na přípravách oslav Světového dne předčasně narozených dětí – pro nás největší události v roce, které se konají v listopadu na Žofíně.

Lucko, řekni mi, co jsi chtěla změnit, ale nejde to?

To je zajímavá otázka. Bohužel nemohu změnit to, že každoročně počet předčasně narozených dětí stoupá. Co ale změnit mohu, je včasný kontakt Nedoklubka s rodiči. Aby o nás věděli, měli k dispozici naše materiály a informace, sdílené příběhy a cítili, že jsme nablízku. Samozřejmě mají v prvé řadě miminka v péči špičkových odborníků, kteří o ně každý den s láskou pečují. To je určující a v tom je neustále ubezpečujeme. My jsme už potom rodiče, kteří touhle situací také prošli, a chceme předat to, co už není v silách lékařů ani sestřiček. Osobní zkušenost, sílu a víru bojovat stejně jako ti drobečci v inkubátorech.

lucka elinka

Lucčina dcera Ellinka vážila při narození pouhých 730 gramů

Z čeho máš po pracovní stránce aktuálně největší radost?

V současné době jedna z mých kolegyň začala spolupracovat s týmem odborníků při VFN na projektu Pomáháme (ne)donošení, který si klade za cíl mimo jiné včas odhalit riziko předčasného porodu a účinnými prostředky jej oddálit. Až se prokáže účinnost této metody a dnešní věda a medicína alespoň částečně dokáže prokazatelně omezit tak časné příchody dětí na svět, tak u toho si přeji být. Mám také radost, že spolupracujeme s Českou neonatologickou společností a působíme na mezinárodní úrovni jako člen evropské organizace EFCNI, kde Nedoklubko zastupuje Českou republiku. To vše jsou momenty, kdy si uvědomuji, že to všechno má smysl a nic z toho bych nevěděla a nedělala, pokud by se dcera narodila místo v červenci až v říjnu.

Tvá pozice je náročná nejen psychicky, ale jistě i fyzicky, jak se ti daří to ustát a navíc fungovat jako maminka?

To je pravda. Často nechápu, jak to můžu zvládat, protože chodím do práce a Nedoklubko je „jen“ ta neziskovka, které se mohu věnovat ve svém volném čase. Naštěstí mám pochopení ze strany vedení společnosti, pro kterou pracuji, a mám možnost se projektům věnovat, jak je potřeba. Navíc mám pátky vyhrazené pouze pro práci pro Nedoklubko, což mi situaci ulehčuje, a nemusím to dělat jen po nocích. Úžasné je, že se reklamní agentura Bonuss-CZ, pro kterou pracuji, stala mým velkým spojencem ve fungování Nedoklubka a to, že oslavy světového dne předčasně narozených dětí slavím letos již potřetí na Žofíně v Praze, je především jejich zásluha. Můj to byl zpočátku velký sen, který mi pomáhají uskutečňovat.

Více o organizaci Nedoklubko se dozvíte na www.nedoklubko.cz

Čtěte také:

Deset zásad kontaktního rodičovství

Tři přírodní materiály, ve kterých je miminku dobře

Éra bezplenkových dětí: Vyčůrají se na povel

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...