fbpx

Zveřejněno: 3. 6. 2017

Aktivní životní styl je všeobecně spojován s řadou fyzických, emocionálních, sociálních i vzdělávacích benefitů. Nedávná studie vědců z university ve Wisconsinu však dokazuje, že děti, které se nadmíru zaměřují pouze na jeden sport, jsou mnohem náchylnější ke zraněním a zdravotním problémům. Jak tedy správně vést potomstvo k pohybu?

Rozsáhlá studie, která se zaměřila na dospívající atlety z 302 amerických středních škol, ukázala, že u dětí, které se úzce věnují pouze jednomu sportu, existuje až dvakrát větší riziko zdravotních komplikací než u těch, které provozují více aktivit najednou. Jaký druh pohybu tedy pro své ratolesti zvolit v oné slavné cestě za medailí, aby jim prospěl a nikoliv ublížil? A měli bychom snad budoucí generaci Federerů, Boltů a Beckhamů raději nechat ležet na gauči? 

sport deti shutterstock 432704350

U dětí, které se úzce věnují pouze jednomu sportu, existuje až dvakrát větší riziko zravotních komplikací a zranění.

Zásadní chyba naší společnosti

Bývalý fotbalista a nynější trenér Verner Lička odpovídá v pořadu Mariana Jelínka Sonda do sporotvcovy duše na otázku, zda vychovávat z dětí vrcholové sportovce, takto: „To je zásadní chyba naší společnosti, trenérů a rodičů. V podstatě si honíme vlastní ambice a nástrojem jsou šestileté děti. S tím absolutně nesouhlasím.“ Také dodává, že by si dospělí měli uvědomit, že především vychovávají člověka. Důležité je, potomka pro věc nadchnout a také naslouchat tomu, co ho baví a pro co má vlohy. Pan Lička doporučuje dětem, které se sportem opravdu chtějí zabývat, věnovat se nějaké aktivitě přibližně tři až čtyři hodiny denně. K tomu by ale měly být od malička vedeny a vychovávány. 

Sport je důležitou součástí zdravého životního stylu, to je beze sporu, ale pokud chceme toto zdraví opravdu zachovat, měli bychom dětem aktivitu dávkovat v pestré paletě pohybu podle tohoto příbalového letáku: 

sport deti shutterstock 108984020

Plavání je pro děti přirozený pohyb, kterému se mohou věnovat od malička.

Od 2 do 5 let

Batolata a děti předškolního věku začínají ovládat mnoho základních pohybů, ale jsou ještě příliš mladí na to, aby se věnovaly organizovaným sportům. Pokud je k tomu budou rodiče nutit, děti obvykle nezískají dlouhodobou výhodu, pokud jde o budoucí výkony. V tomto věku by si měly především hrát. Věnovat se mohou běhu, různému házení s míčem nebo plavání.

Od 6 do 9 let

Jak děti stárnou, zlepšuje se jim zrak, pozornost a jsou také lépe schopny postupovat podle pokynů. Zapojit se tedy mohou do aktivit, jako je běh, gymnastika, tenis nebo bojové umění. Silový trénink je v pořádku od 7 do 8 let u jedinců, kteří jsou motivováni, ale musí být pečlivě kontrolovaní. Zaměřte se tedy vždy na správnou techniku ​​a pohyb.

sport deti shutterstock 390181579

Vychovávejte své potomky k aktivnímu životnímu stylu, nadchněte je pro věc. Pokud to bude děti bavit a půjde jim to, úspěchy se zanedlouho dostaví samy.

Od 10 do 12 let

V tomto věku již mají školáci zcela vyvinutou schopnost porozumět strategiím sportu. A jsou tak připraveni na složitější dovednostní aktivity, jako je fotbal, basketbal, hokej nebo volejbal. Mějte však na paměti, že náhlý růst způsobený pubertou může dočasně ovlivnit koordinaci a rovnováhu vaší malé olympijské naděje. 

Než přihlásíte svého potomka do sportovního kroužku, zvažte také jeho věk, zralost a fyzickou zdatnost. Děti vstupují do puberty v různých věkových kategoriích, a tak mohou existovat dramatické fyzické rozdíly mezi jedinci stejného pohlaví – zejména u chlapců. Ti se pak mohou v rámci kolektivního sportu při soutěžení se zralejšími spoluhráči snadno zranit.

Vést děti ke sportu je rozhodně zdravé, ale nic se nemá přehánět. Nechte své potomky rozhodnout, co je baví a čemu by se chtěli věnovat. Vychovávejte je však k pohybu a k aktivnímu životnímu stylu už od malička – jak říká Verner Lička. 

 

Čtěte také:

Cpete do dětí hranolky? A víte, že obezita souvisí s psychickým strádáním?

Budou se učit děti plavat v rámci tělesné výchovy? Schválení návrhu je na spadnutí!

Chcete mít doma malého virtuose? Začněte s výchovou hned po narození

foto: Shutterstock, zdroj: Mayo clinic

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...