fbpx

Základním principem kontaktního rodičovství je „sebe napojení“ na vlastní jedinečné dítě a jeho plné přijetí – takového, jaké je.

Zveřejněno: 11. 11. 2018

Není naším cílem naučit se pár pouček z knih, podle nichž pak budeme dokonale vychovávat. Hlavním úkolem při výchově je osobní růst a otevřenost ke změně. Pokud budete vnímaví, vaše dítě vám dá jasné signály, co potřebuje. Proto důvěřujte hlavně jemu a své vlastní intuici.

1. Těhotenství, příprava na porod, bonding 

V ideálním případě by žena měla početí dítěte plánovat a připravit se fyzicky i psychicky. Porod by měl probíhat spontánně a přirozeně. Pro další vztah s miminkem je pak velmi důležité období těsně po porodu, kdy je dobré mít dítě hodinu až dvě u sebe „kůži na kůži“. Vzniká tak prostor pro vzájemné seznámení a zamilování - pevné pouto do života.

2. Kojení, krmení s láskou a respektem 

Jen velmi malé procento žen nemůže kojit. Proto buďte pozitivně naladěná a věřte, že vy určitě kojit budete. Ještě před porodem si vyhledejte dobrou laktační poradkyni, která poradí jak na kojení a bude připravena za vámi přijet do porodnice nebo domů, když budete potřebovat pomoc. 

3. Častý fyzický kontakt 

Častý fyzický kontakt zažíváme s miminkem při kojení, nošení, bezplenkování i společném spaní. Dbejte však také o častý fyzický kontakt i jinými způsoby. Se svými dětmi se hodně mazlete a můžete je i masírovat. Pro malá miminka doporučuji masáž každý večer jako rituál. A pozor, masírujte také starší děti

4. Rodinná postel 

Většina dětí chce spát společně se svými rodiči. Je to pohodlnější a přirozenější. Snadněji se vám bude kojit a uspávat miminko po probuzení. Pokud nejste pod vlivem drog, alkoholu nebo léků, nehrozí zalehnutí dítěte. Když se mu nebude něco líbit, dá vám to velmi jasně najevo.

5. Nošení dětí 

Děti můžete nosit na rukou, pohodlnou možností jsou však šátky, vaky nebo nosítka. Je ovšem důležité, aby bylo miminko uvázáno správně. Nošené děti bývají díky bezpečné náruči, kterou jim nabízíme, odvážné, průbojné a v žádném případě nejsou rozmazlené. Nepotřebují na sebe strhávat pozornost, protože vědí, že ji dostanou, kdykoliv potřebují. 

6. Bezplenková komunikační metoda

Bezplenková komunikační metoda (BKM), neboli přirozená hygiena nemluvňat, je způsob péče o děti, který praktikují rodiče na různých místech světa. Miminka hned po porodu mají schopnost vědomě uvolňovat své svěrače. V BKM se využívá této schopnosti a rodiče dětem umožňují přirozeným způsobem vykonávat „potřebu“.

7. Důvěra v pláč dítěte

Pro dítě je pláč nejjasnějším komunikačním kanálem. Ale i pro něj je to víceméně krajní vyjádření a nejdříve zkouší jiné možnosti (brouká, kňučí, vrtí se apod.). Když jsme vnímaví, dokážeme reagovat na potřeby dítěte, ještě než začne plakat. Okamžitou reakcí děti učíme, že mohou mít důvěru ve svět, v rodiče a také v sebe. 

kontaktni rodicovstvi shutterstock 363761405

Děti nošené v šátku se cítí v bezpečí a díky tomu bývají průbojné a odvážné.


8. Respektující výchova, hranice

Děti potřebují hranice, aby se mohly cítit bezpečně. Tvoří je prostor, který znají, kde se mohou svobodně pohybovat. Hranice doporučuji mít pružné, nikoliv zkostnatělé. Ovšem respektujeme se všichni navzájem. Pokud dítě překročí naše hranice, dáme mu to láskyplným způsobem najevo.

9. Vyrovnaný harmonický a osobní život

Naše děti jsou naším zrcadlem. Pokud jsme nevyrovnaní, máme problémy či neharmonický partnerský vztah, děti nám to různými způsoby vracejí a dávají najevo. Mohou mít problémy s chováním nebo se svým zdravím. Doporučuji vnímat své děti i takto a pracovat na sobě. Děti nejsou na prvním místě, na prvním místě jsme my sami.

10. Pozor na rady zvenku

Rodiče nejvíce potřebují posílit své vlastní sebevědomí, naučit se naslouchat svému srdci a své intuici a také plně přijmout své dítě a důvěřovat mu. Pak nemusejí číst žádné knihy, navštěvovat kurzy či naslouchat radám z okolí. Neposlouchejte rady typu: „Nech ho vyřvat!“ nebo: „Ať si zvyká!“. Rodičovství nám přináší nádherný dar a příležitost k velkým změnám.

Na těchto stránkách naleznete zdarma ke stažení e-book o kontaktním rodičovství a spoustu další literatury. Můžete také navštívit na různých místech ČR kurzy kontaktního rodičovství nejen pro rodiče.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...