fbpx

Kanadě chybí už jen krok k legalizaci konopí 2 fotografie
V Kanadě se pravidelně konají demonstrace za legalizaci. Snímek pochází z jedné z posledních v Torontu z 20. dubna

Senát legalizaci schválil, i když zákon zpřísňuje. Poslední slovo budou mít kanadští poslanci

Zveřejněno: 18. 6. 2018

Druhá největší země světa (tou největší je Rusko, kde se zatím nic podobného nechystá) minulý týden učinila zásadní krok směrem k legalizaci konopí. Tamní senátoři schválili nový zákon povolující pěstování, distribuci a prodej této rostliny na federální úrovni. Horní sněmovna kanadského parlamentu ve čtvrtek hlasovala v poměru 56 ku 30 ve prospěch legalizačního návrhu, ale zahrnula do něj novelizace, o nichž bude muset znovu hlasovat dolní sněmovna. Očekává se ale, že legalizaci konopí v Kanadě už v podstatě nic zásadního v cestě nestojí.

Související…

Zámořské hvězdy chtějí legalizovat konopí ve vrcholovém sportu
Lukáš Hurt

Liberální strana premiéra Justina Trudeaua se zavázala legalizovat konopí během úspěšné volební kampaně v roce 2015. Dodnes ale nebylo stanoveno pevné datum, odkdy bude možné rostlinu beztrestně kupovat, pěstovat a užívat. Hlasování v Senátu bylo však obecně považováno za poslední vážnou překážku, jelikož takřka všichni opoziční senátoři za konzervativce byli důrazně proti. U liberálních senátorů z vládnoucí strany si navíc podávali dveře lobbisté, kteří zastupovali zastánce prohibice.

Novelizace navržené Senátem mimo jiné zpřísňují možnost reklamy na konopné produkty a dávají provinciím možnost rozhodnout, zda si budou obyvatelé moci sami pěstovat konopí.

Ministryně zdravotnictví Ginette Petitpasová Taylorová již dříve uvedla, že konopí půjde do prodeje až několik měsíců po konečném přijetí návrhu na legalizaci, a to proto, aby jednotlivé provincie měly dostatek času nastavit regulační mechanismy nového maloobchodního systému.

Novelizace navržené Senátem mimo jiné zpřísňují možnost reklamy na konopné produkty a dávají provinciím možnost rozhodnout, zda si budou obyvatelé moci sami pěstovat konopí. To kritizují aktivisté a samotní uživatelé. Původní vládní návrh by Kanaďanům ve všech provinciích umožňoval domácí pěstování až čtyř rostlin pro osobní potřebu.

První země G7

V roce 2001 legalizovala Kanada jako jedna z prvních zemí na světě konopí pro léčebné účely. Jakmile vstoupí nový zákon v platnost, stane se první členskou zemí nejvyspělejších států na světě G7, která zavede všeobecnou legalizaci rekreačního konopí. Liberálové tento krok obhajují tím, že nové zákony udrží konopí mimo dosah nezletilých uživatelů a omezí kriminalitu, která souvisí s existencí černého trhu. Zároveň legalizace jako příjemný „bonus“ vytvoří pracovní příležitosti a zvýší daňové příjmy.

kanada legalizace

Premiér Justin Trudeau prodal svůj mladický pohled a nyní plní legalizační slib voličům

Mnozí však stále namítají, že velká část obchodu s rekreačním konopím, jehož obrat se podle odhadů pohybuje kolem 5,7 miliardy kanadských dolarů ročně (necelých 100 miliard Kč), bude stále probíhat na černém trhu.

Přijde zdražení?

GTV Capital, hedgeový fond, který investuje téměř výlučně do kanadských konopných akcií, odhaduje, že průměrná cena před zdaněním bude 8,3 CAD (cca 140 Kč) za gram sušených květů, tedy lidově palic, což je již nyní vyšší cena než průměr na ilegálním trhu (7,5 CAD, tj. zhruba 130 Kč). Cena se má zvýšit kvůli předpisům pro testování, balení a zabezpečení. To vše ještě završí plánovaná spotřební daň nebo daň z obratu.

V americkém státě Colorado funguje čtyři roky po legalizaci kolem tisícovky prodejen konopí a ceny tam v důsledku nárůstu počtu legálních pěstitelů a distributorů klesly.

„Pravidelní uživatelé spotřebují mnohem více konopí než všichni občasní, i když je jich mnohem méně,“ tvrdí Damitha Pathmalalová, správkyně portfolia GTV. „Mnozí z nich zůstanou vzhledem k ceně raději na černém trhu.“

Policie chce analytiky

Kanadská královská jízdní policie plánuje, že po legalizaci zaměstná analytiky, kteří budou sledovat organizovanou kriminalitu v konopném průmyslu, a následně stanoví, jak na nové okolnosti reagovat. Jednotlivé provincie prozatím plánují udělit povolení raději jen menšímu počtu legálních obchodů, než by bylo potřeba k uspokojení zelené poptávky všech Kanaďanů, což zřejmě povede k udržení vysokých cen, dokud se pravidla neuvolní a nebude se moct zapojit více pěstitelů a prodejců.

Kupříkladu Ontario, nejlidnatější kanadská provincie, hodlá ze začátku otevřít pouze 40 vládou spravovaných obchodů, avšak toto číslo by mělo do roku 2020 vzrůst alespoň na 150. Druhá nejlidnatější provincie Québec započne jen s 20 obchody, další „expanzi“ prozatím vůbec neplánuje.

Pro srovnání: v americkém státě Colorado funguje čtyři roky po legalizaci kolem tisícovky prodejen konopí a ceny tam v důsledku nárůstu počtu legálních pěstitelů a distributorů klesly z více než 12 dolarů (cca 260 Kč) za gram na necelých 7 (150 Kč). Podle oficiálních statistik si v současnosti konopí legálně kupuje asi 70 procent místních uživatelů, zbylí si konopí pěstují sami, nebo nadále kupují ilegálně od dealerů na černém trhu.

foto: Profimedia, zdroj: Independent

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...