fbpx

Projekt zjednodušuje život především turistům a těm, kteří nabízejí sdílené bydlení

Zveřejněno: 28. 4. 2018

Namísto hotelového pokoje si pronajmout byt. Pro návštěvníky Prahy je to běžný způsob, jak v centru najít ubytování. Pro majitele bytů zase možnost nemalého přívýdělku. Provozovat takto byt ale nemusí být vždy jednoduché. I pouhé předání klíčů hostům může být pro časově vytížené lidi někdy skoro nemožné. Na potřeby hostitelů tak zareagoval projekt Be Prague a na pražském letišti otevřel univerzální recepci pro sdílené ubytování.

Související…

Pronajmout, nebo koupit? Trend ekonomického sdílení ovládá hory
Klára Kutilová

Hosty tam přivítají, předají jim klíče, vysvětlí, jak se do bytu dostat, a pokud ještě nemají zaplaceno, vyberou od nich peníze. Hostitelům tak odpadá stres způsobený často obtížnou domluvou místa a času, kde se potkat. „Lidé, kteří pronajímají své byty, mají obvykle jiné zaměstnání, a je pro ně proto velmi obtížné na hosty dlouho čekat anebo pro ně klíče někde schovávat, pokud přijíždějí pozdě v noci. Není neobvyklé, že hosté špatně komunikují a mají zpoždění. Letadlům se to stává často a je to o to horší, že v nich musejí mít vypnuté telefony,“ vysvětluje šéfka Be Prague Kateřina Holnová.

beprague

Nejsou to ale pouze logistické úkoly, které hostitelům ztěžují život. Z krátkodobého pronájmu bytů plynou také administrativní povinnosti, jako je přihlášení hostů na cizinecké policii anebo odvádění tzv. místního a lázeňského poplatku. Stejně jako na hotelové recepci v Be Prague na letišti klienty zapíšou, nahlásí na příslušných úřadech a papírování vyřídí.

Hlavák i Florenc

V poslední době Be Prague rozšiřuje nabídku služeb pro samotné hosty. K zapůjčení mobilního internetu přibyla možnost objednat si neobvyklé zážitky a výlety. Koupit si můžou třeba pobyt na klasické venkovské chalupě.

Za projektem Be Prague stojí inovační společnost IdeaSense. Nápad na jeho vytvoření dostal jeden z jejích zaměstnanců, který krátkodobé pronájmy bytů sám provozuje.

Letiště Václava Havla není jediné místo, kde chce Be Prague působit. Ideálně by se měly recepce rozrůst třeba na pražské Hlavní nádraží nebo na autobusové nádraží na Florenci. Má ambici expandovat i do zahraničí, s čímž počítají už v samotném názvu, který se změní v závislosti na městě, kde bude služba fungovat.

foto: Shutterstock a BePrague, zdroj: Be Prague

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...