fbpx

Jiné firmy se rozhodly zachraňovat planetu výrobou záchodových pratelných utěrek.

Zveřejněno: 15. 3. 2018

Když splachujete toaletní papír, asi nepřemýšlíte o cyklistických stezkách nebo domovní izolaci. Ale právě tam by použitý papír mohl jednou skončit – alespoň pokud bude Cellvation, holandský projekt na extrakci celulózy z odpadních vod, úspěšný. V čističce odpadních vod v Geestmerambachtu (nedaleko Alkmaaru v Nizozemí) už dva roky běží pilotní projekt využívající průmyslových sít k třídění celulózy, přírodních vláken, které se v toaletním papíru nacházejí a končí v záchodu. 

Celulóza, která by jinak putovala do spalovny, je vyčištěna, sterilizována pod vysokou teplotou a přeměněna v materiál podobný vatě nebo v pelety. Z takto upravené celulózy lze dále vyrábět stavební materiály, nebo ji přidávat do asfaltu. Nakupují si ji také vědci z Brunelské univerzity v Londýně, kteří vyvíjejí technologii na proměnu odpadní celulózy ve zdroj energie, v bio-plastové lahve a další produkty.

Holanďané preferují luxusní toaletní papír, což znamená, že i celulóza, kterou obsahuje, má vynikající kvalitu.

„Holanďané preferují luxusní toaletní papír, což znamená, že i celulóza, kterou obsahuje, má vynikající kvalitu,“ říká Carlijn Lahaye, ředitelka CirTec, jedné ze dvou společností, které za projektem Cellvation stojí. Lahaye je o obchodním potenciálu použitého toaletního papíru přesvědčena. Ačkoliv je množství celulózy, kterou v současné době pilotní projekt získává, příliš nízké, obecně model prý vypadá slibně. 

Odpad jako zdroj surovin

17 milionů Holanďanů ročně spláchne přibližně 180 000 tun toaletního papíru. Podle Evropského symposia pro papírovou surovinu (European Tissue Symposium) bylo v posledním roce v celé Evropě spotřebováno 5 milionů tun toaletního papíru.

Noor Neyová, vedoucí sanitačního oddělení z národní vodohospodářské instituce, si je už dlouho vědoma nejenom ceny, ale i potenciálu, který je v takové spotřebě ukrytý. Již osm let prohlašuje čističky odpadu za „továrny na energii a zdroje“. „Cellvation je jenom jeden z mnoha holandských projektů, které chtějí mít z odpadních vod profit,“ říká Neyová. Například společnost AquaMinerals spolupracuje s celou řadou dodavatelů na výrobě kalcitových pelet z odpadních vod. Ty mohou být následně použity pro změkčování vody, nebo jako surovina pro další produkty, například keramiku a barvy.

Čtěte také:
Chytrý šatník: Nakupujte kvalitně a mějte minimum oblečení
Zachraňují kontejnery planetu? Jsou nevzhledné, ale ekologické
Greenwashing: Jak se neekologické firmy lakují na zeleno?

„Odpadní vody obsahují mnoho cenných surovin: fosfáty, celulózu, energii i čistou vodu,“ připomíná Neyová. „Pokud dokážeme z odpadních vod extrahovat hodnotné produkty, zlevňujeme samotné čištění vody.“

Látkový toaletní papír

Ne každý je ale přesvědčen, že recyklování toaletního papíru má smysl – vzhledem k nutným energetickým a finančním investicím na jeho extrakci a sterilizaci. Například Sarah Bellová, profesorka environmentálního inženýrství z London University, připomíná, že by bylo zapotřebí posoudit úplný cyklus procesu, abychom zjistili, „jestli celkové výhody recyklace celulózy převažují nad dopadem recyklace samotné.“ Nebylo by lepší než utrácet čas, peníze a energii na recyklaci toaletního papíru prostě snížit jeho spotřebu?

Lidé po ekologických alternativách pátrají. Zpěvačka Sheryl Crow vyzvala lidi, aby na záchodě využívali pouze jeden čtvereček. Trh nabízí i jiné možnosti. Společnost Cheeky Wipes prodává látkový „toaletní papír“, který lze použít opakovaně. Nazvali ho „family cloth“, tedy rodinná utěrka. Ředitelka společnosti Helen Rankinová ho používá také. „Máme koš v každé koupelně a několikrát týdně utěrky vypereme v horké vodě,“ vysvětluje.

V mnoha zemích se už k omytí po toaletě používá voda, stejně jak je tradicí v arabských zemích. Toalety s hadicí instalují v Thajsku, japonské toalety obsahují trysky a záchody s vestavěným mycím systémem naleznete i ve Velké Británii.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...