fbpx

Ve státech, kde je konopí legální, už je lékaři doporučují místo návykových léků

Zveřejněno: 26. 2. 2018

Další konopný mýtus je opět vyvrácen. Odhadnete, v jaké věkové skupině přibývá ve státech, které konopí legalizovaly pro léčebné nebo i rekreační využití, nejvíce uživatelů? Nejde o naše dítka či mladší sourozence, ale o babičky a dědečky. A je to tak dobře.

Senioři se v konopném sektoru zařazují mezi nejrychleji rostoucí skupinu spotřebitelů, přičemž odborné studie v posledních letech opakovaně potvrzují, že většině z nich konopí a přípravky z něj dokážou ulevit od řady zdravotních problémů, a zlepšit tak kvalitu života jak po fyzické, tak psychické stránce.

Drogy ne, konopí ano

Z výsledků nejnovějšího celoamerického výzkumu vyplynulo, že počet uživatelů ve věku 50 až 65 let vzrostl za posledních deset let o celých 58 procent, zatímco u konzumentů starších 65 let bylo toto navýšení dokonce 250 procent. „Drogy obecně pro mě vždy byly a stále jsou něco nepřípustného,“ tvrdí jednadevadesátiletý Duabe Kniebes z Kentucky. „Konopí ale nyní vnímám jinak, beru ho spíše jako lék než drogu.“ Tento veterán druhé světové války absolvoval ve městě Louisville jednu z osvětových akci pořádanou konopnými pacienty, jejichž cílem je informovat seniory o konopí coby prostředku k léčení chronických bolestí a dalších zdravotních neduhů, které se týkají ponejvíce starších generací.

Pro Kniebese, jenž je na svůj věk ve skvělém zdravotním stavu, pouze trpí vleklými bolestmi v noze, mělo toto setkání velký význam, jelikož ho přimělo k dalšímu samostudiu. Díky němu následně zcela změnil názor na tuto bylinu. „A to jsem si celé roky myslel, že patří do stejné kategorie jako všechny ostatní drogy,“ konstatuje válečný veterán. Konopí pro něj celý život bylo něco jako heroin nebo pervitin, a proto by ho ani ve snu nenapadlo, že by mu ho jednou mohl doporučovat a předepisovat lékař.

Více článků Lukáše Hurta o konopí najdete ZDE

Věda hovoří jasně

O tom, že konopí účinně mírní bolesti a není zdaleka tak nebezpečně ani vysoce návykové jako třeba léky na bázi opiátů s vážnými vedlejšími účinky, které v Severní Americe způsobily smrtící epidemii hrozivých rozměrů, se snaží nejen Kniebese, ale i ostatní skeptické seniory přesvědčit opravdu už i lékaři. Důvodem jsou odborné výzkumy, které v posledních letech opakovaně potvrzují, že ve státech, kde je konopí legální alespoň pro léčebné využití, výrazně klesá počet jak samotných uživatelů nebezpečných opioidních léčiv, tak počet smrtelných předávkování na ně. Nejohroženější skupinou pacientů jsou přitom právě senioři, kteří různými typy bolesti trpí nejčastěji.

„Staří lidé často vyzkoušejí nespočet různých léků, ale ty nejsou v mnoha případech dostatečně účinné nebo mají tak nepříjemné vedlejší účinky, že o zlepšení kvality života nemůže být ani řeč,“ popisuje jejich trnitou cestu ke konopí Kate Heckmanová, ředitelka obchodního oddělení producenta konopných tablet z Colorada. „Díky lepší informovanosti se tito lidé v čím dál větším počtu obracejí ke konopí a nacházejí v něm potřebnou úlevu bez hrozby nebezpečných vedlejších účinků.“

Potvrzuje to i nejnovější výzkum z letošního února, jehož autorem byl nestor konopné vědy a objevitel THC Raphael Mechoulam. Výzkum se zabýval více než 2 700 izraelskými konopnými pacienty s průměrným věkem 74,5 roku. Po šesti měsících konopné terapie (samozřejmě pod dohledem lékařů) uvedlo celých 93,7 procenta seniorů, že došlo ke zlepšení jejich celkového zdravotního stavu a minimálně k padesátiprocentnímu zlepšení, co se týče intenzity bolesti.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...