fbpx

Zveřejněno: 25. 1. 2018

S miliardářem, vizionářem a propagátorem inovativních volebních systémů Karlem Janečkem jsme mluvili nejen o nadcházející prezidentské volbě, ale i o celosvětových trendech a o tom, zda si jich naši politici vůbec všímají. Mimochodem, tušíte, koho bude Karel Janeček asi tak volit?

Jak vlastně dopadlo první kolo prezidentské volby ve vaší interaktivní aplikaci Prezident 21?

S velkým náskokem v něm zvítězil Jiří Drahoš. Naše výsledky nad očekávání jasně ukazují a objasňují efekt možnosti udělit více hlasů pro, což je klíčový princip Demokracie 21. Když se podíváme na pořadí podle tohoto principu, kde mohli dát lidé hlasy až třem kandidátům, vidíme, že pan Drahoš jednoznačně vítězí. Na dalších místech skončili pánové Hilšer, Horáček a Fischer. A až na pátém místě je pan Zeman. Nicméně kdybychom klikli na volbu, kde měli voliči možnost "pouze jednoho hlasu", tak by sice stále vyhrál profesor Drahoš, ale na druhém místě by už byl Miloš Zeman.

Co to znamená?

Znamená to, že Miloš Zeman není konsenzuální kandidát, dostává málo druhých a třetích hlasů. Efekt více hlasů způsobí, že v rámci Demokracie 21 je pan Hilšer na druhém místě, ačkoliv pokud má volič pouze jeden hlas, je Marek Hilšer až pátý. On je totiž první volbou pro méně lidí, ačkoliv je mnoha lidem sympatický. Vtipné tedy je, že efekt více hlasů způsobí, že si Zeman a Hilšer své pozice prohodí.

karel voli

Problémy demokracií vznikají kvůli jejich volebním systémům, říká Karel Janeček.

Co vám v reálné kampani na prezidentských kandidátech chybělo? Nabízeli pro Česko vůbec nějaké vize?

Česku nyní hlavně chybí prezident, který dokáže pomoci sjednocení společnosti, který bude podporovat komunikaci a diskuzi, který dokáže uklidňovat emoce a pomáhat hledat východiska. Takový člověk v čele našeho státu je v současné době velmi důležitý. Jsem ale přesvědčen, že takového kandidáta máme.

Ten ovšem nevychází z politického prostředí, což je možná výhoda. Reflektuje podle vás česká politika vůbec fakt, že žijeme v 21. století, a trendy s tím spojené?

Myslím, že reflektuje, ale bohužel špatně. Zaostáváme v mnoha oblastech, máme spoustu byrokracie, nedostatečně používáme moderní technologie. Lidé jsou málo veřejně aktivní a politiku ignorují. Náš volební systém do parlamentu je zastaralý a špatný, což ovšem není zcela ojedinělé. Špatné volební systémy jsou ve skutečnosti jedním z hlavních problémů dnešních demokracií. Často totiž nutí lidi, aby volili menší zlo a zároveň jim tyto volební systémy stěžují najít ve volbách konsenzuální kandidáty.

Proto asi dnešním politikům vyhovují. Nikoho, jako je Marek Hilšer, si mezi sebe jen tak nepustí. Mohou lidé, jako jsou Miloš Zeman či Andrej Babiš, vůbec ještě trendy, jako jsou sociální sítě, umělá inteligence, kryptoměny, udržitelný život či ekologie, vnímat?

I tady se obávám, že pokud je vnímají, tak hodně pokrouceně. Problém se špatným pochopením není ani tak u sociálních sítí a umělé inteligence, jako spíš u témat udržitelnosti rozvoje, moderních metod komunikace a spolupráce, které by čelní představitelé země mohli a měli podporovat.

Co by podle vás mělo být hlavní funkcí, tedy i předností prezidenta?

Podle mého přesvědčení by prezident měl být primárně schopný komunikovat s různými skupinami lidí a díky síle své osobnosti, jak už jsem řekl, sjednocovat společnost.

karel hlasuje

Tři hlasy pro a jeden proti. Volební systém D21 přináší podle Karla Janečka větší shodu ve společnosti.

A jaké by měly být vlastnosti českého premiéra? Je v českém politickém spektru vůbec osobnost, která by funkci s nadhledem a pro dobro země mohla zvládnout?

Je to možná spíš přání, ale český premiér by měl být člověk s celosvětovým politickým, ekonomickým a kulturním rozhledem, který má řídicí a manažerské schopnosti a zároveň dovede vést diskuzi i naslouchat. Určitě takových lidí máme v republice dost, ale nevím, kolik jich je ve vrcholné politice...

Co vy osobně říkáte nástupu Pirátů do vrcholné politiky? Může tato strana přinést nový pohled, nebo jde zase jen o značku bez hlubší vize?

Jsem velmi rád, že Piráti takto skvěle uspěli. Přináší nám nejen čerstvý vítr, ale i nové a lepší hodnoty.

Na co bychom se podle vás jako společnost měli v roce 2018 soustředit?

Žijeme v naprosto jedinečné době historie lidstva. Na špatné straně vah čelíme kritickým hrozbám, takovým, že mohou zničit naši existenci. Aby se tak nestalo, musí dojít ke globální společenské změně. Já věřím, že tato globální změna, kterou nazývám "sociální singularita", nastane velmi brzy. K dosažení úspěšné sociální singularity je důležité, abychom se naučili lépe komunikovat, spolupracovat a důvěřovat si. Není to tak těžké, velká většina konfliktů totiž vyplývá z předsudků a následných nedorozumění.

Zvláště pro tento rok a následujících pár let je tedy klíčové, aby co nejvíce lidí přijalo svůj díl zodpovědnosti a byli aktivnější. Jeden ze směrů možné aktivity je historicky jedinečná příležitost. Je jím využití internetu formou sociálních her za účelem zvýšení transparentnosti a zveřejnění objektivních informací ohledně nejrůznějších veřejných problémů. Ty pak často bude mnohem snadnější řešit. Je také dobré se zamyslet nad tím, jakým způsobem přátele a známé kolem nás k dosažení sociální singularity inspirovat.

Na co se nejen v tomto ohledu budete soustředit vy osobně?

Budu se soustředit hlavně na Demokracii 21, komunikaci a vývoj sociálních her u nás i ve světě. Budu také diskutovat koncept ortogonálních, tedy neprolínajících se hodnot, a to v rámci projektu Hodnoty21. V osobním životě se budu soustředit na své děti.

Chtěli jsme se ptát na vaši preferenci v druhém kole prezidentské volby, ale asi je to zřejmé...

Myslím, že pozorný čtenář si moji preferenci dovodí.

foto: Facebook Karla Janečka

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...