fbpx

Česko s léčebným konopím zaostává

Zveřejněno: 24. 1. 2018

Orgány zodpovědné za regulaci produkce a distribuce konopí v židovském státě sdělily na konci prosince zákonodárcům, že po uvolnění restrikcí a připravovaném povolení exportu nyní musejí zpracovávat téměř 400 žádostí o povolení k jeho pěstování. Stane se Izrael konopnou velmocí?

Izraelská vláda v loňském roce zmírnila restrikce spojené s produkcí léčebného konopí. A stovky tamních zemědělců ucítili šanci chytit se nového byznysu. Úřednici z izraelského ministerstva zdravotnictví 18. prosince loňského roku poskytli zákonodárcům na setkání parlamentní komise na toto téma brífink, kde zájem zemědělců potvrdili.

Konopí nese práci pro všechny

Kromě 383 farmářů obdrželo ministerstvo také 250 žádostí od společností, jež si přejí rostliny konopí distribuovat, dále od 95 lékáren, jež chtějí léčivé konopí a produkty z něj prodávat, a konečně 60 od podnikatelů, kteří mají zájem otevřít závody na zpracovávání konopí. Úřady naprostou většinu žádostí předběžně schválily.

profimedia 0133316790

Izrael používá konopí pro léčebné účely už sedmý rok. Hned v roce 2011 je testovalo na 11 tisíc pacientů.

Počet lékařů, kteří mohou pacientům předepisovat konopí, do šesti měsíců výrazně stoupne, sdělil také na zmíněné schůzi parlamentní Speciální komise pro problematiku zneužívání drog a alkoholu zástupce ministerstva zdravotnictví. Předsedkyně komise Tamar Zandbergová z politické strany Merec ministerstvo vyzvala k urychlení procesu a odstranění byrokratických překážek, které brání růstu tamního průmyslu s konopím určeným pro léčebné účely. „Potenciální zdravotní a ekonomické plusy léčebného konopí jsou neuvěřitelné a za každou chvíli, kdy otálíme, draze platíme,“ prohlásila Tamar.

Vývoz do celého světa

V Knessetu (izraelský parlament) se v současné době také projednává zákon, který by umožnil export léčebného konopí, přičemž návrh má všeobecnou podporu a očekává se tak jeho přijetí. Podle odhadů by to izraelské ekonomice mohlo přinést 1,1 miliardy amerických dolarů, což je v přepočtu asi 23 miliard korun. Očekává se, že ke schválení tohoto návrhu by mohlo dojít už v první polovině tohoto roku.

Snaze Izraele stát se exportérem konopí však stojí v cestě nelegální produkce, uvedl na setkání komise Yuval Landschaft, ředitel odboru pro léčebné konopí na ministerstvu zdravotnictví.

„Většina toho, co se v současnosti v Izraeli vypěstuje, buď nesplňuje přísné medicínské standardy, případně pochází z odrůd, které byly do země nelegálně propašovány,“ tvrdí úředník. „Nemůžeme vybudovat exportní odvětví založené na odrůdách, které se k nám dostaly pokoutně, protože vyvážet legálně kradené zboží prostě nejde.“

Česká republika zase zaspala

Tristní pohled se vyjeví, když porovnáme vývoj v Izraeli a situaci u nás, kde bylo léčebné konopí legalizováno v roce 2013, ale naprosté většině pacientů je stále kvůli neuvěřitelné byrokracii a šlendriánu ze strany státních úředníků (zejména ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv) nedostupné.

A o nějakém exportu skvělého českého léčebného konopí do světa, o kterém hovořili optimisté již před několika lety, si zatím můžeme nechat jenom zdát. Zatím se v lékárnách spíš objevují drahé konopné léky z dovozu.

foto: Profimedia, zdroj: The Jerusalem Post

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...