fbpx

Je lehké, dá se ohýbat a je neprůstřelné. Navíc se dá vyrábět i z rychle rostoucích stromů

Zveřejněno: 26. 5. 2018

Návrat k dřevěným letadlům? Nejde o návrat v čase, ale naopak o pokrok. Inženýři z Marylandské univerzity našli unikátní způsob, jak přírodnímu dřevu vdechnout nebývalé vlastnosti. Nově vzniklá přírodní látka je stejně silná, odolná a tvrdá jako ocel, avšak až šestkrát lehčí, a dokonce i ohebná a snadno tvarovatelná.

„Tento nový způsob zacházení se dřevem jej činí dvanáctkrát silnějším a desetkrát tvrdším. Upravené přírodní dřevo je tak odolné a silné, že může konkurovat oceli, a dokonce i slitině titanu. Srovnatelné je také s uhlíkovými vlákny, avšak proces jeho výroby je mnohem méně nákladný,“ popisuje výsledky své práce vědecký pracovník univerzity Liangbing Hu.

Související…

Hempcrete: Stavíme dům z konopného betonu
Lukáš Hurt

Jeho vědeckému týmu se podařilo maximálně dřevo zhutnit. Stačilo k tomu snížit koncentraci ligninu, jedné ze základních stavebních složek dřeva. Lignin působí jako pojítko mezi buňkami dřeva složenými z celulózy, a do velké míry tak ovlivňuje mechanické vlastnosti materiálu.

Neprůstřelný materiál

Nešlo ale o jednoduchou "operaci". Přílišné, nebo naopak nedostatečné odstranění ligninu může mít totiž přesně opačný výsledek, a to zvýšenou lámavost dřeva. Opakovaným testováním však odhalili dokonalou míru ligninu, díky čemuž je superdřevo nejen mimořádně tvrdé a odolné, ale i lehké, mírně ohebné, snadno tvarovatelné, a dokonce i neprůstřelné.

Takové stíhačky ze dřeva by mohly být zajímavé. Už jen díky tomu, že by je těžko zachytávaly radary.

„Dřevo se tak opět stává materiálem budoucnosti a otevírá zcela novou cestu pro návrhy lehkých a vysoce výkonných konstrukčních systémů s obrovským potenciálem a širokou škálou možností užití tam, kde je požadována nadstandardní pevnost, velká houževnatost a vynikající balistický odpor,“ vyzdvihuje nový materiál spoluautor studie, profesor Huajian Gao z Brownovy univerzity. „Tato metoda je navíc poměrně snadno realizovatelná a je vhodná pro různé druhy dřeva.“

V tomto ohledu se výrobci materiálu shodují na tom, že s ohledem na životní prostředí chtějí využívat zejména rychle rostoucí a měkké dřevo, například z borovice či balsy, které by v mnoha oblastech mohlo nahradit pomalu rostoucí dřevo, a zabránit tak odlesňování. 

Auta i letadla

Vzhledem k hojnosti dřeva a nízkým nákladům výrobního procesu mají inženýři se svým výtvorem velké plány. Chtějí materiál využít nejen v oblasti nábytkářství a stavebnictví, ale například i v automobilovém a leteckém průmyslu, či dokonce ve vojenství. Takové stíhačky ze dřeva by mohly být zajímavé. Už jen díky tomu, že by je těžko zachytávaly radary.

foto: Shutterstock, zdroj: ScienceDaily

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...