fbpx

Umělá inteligence už nyní pomáhá personalistům prokousat se stohem žádostí o práci. A brzy roboti povedou i pohovory

Zveřejněno: 13. 4. 2018

Lucia Pagliarone se ucházela o místo v jedné z britských farmaceutických společností. Během pracovního pohovoru si její budoucí šéf na její životopis napsal pár poznámek: „Podpadky, červená rtěnka, dobrá..." Lucia po pohovoru takto vylepšený životopis našla ležet na stole. Důkazy na žalobu kvůli sexuální diskriminaci to byly dostačující. I když ji šéf přijal, Lucia se soudila a soud vyhrála. Při běžných pracovních pohovorech zkrátka nejde jen o znalosti. A to by měli změnit roboti.

Nejenom kampaň #MeeToo rozpoutala vášnivou diskusi na téma sexuální diskriminace, která se evidentně nevyhýbá ani pracovním pohovorům. Pohovory by proto nejen z výše uvedených důvodů neměli vést budoucí šéfové, ale roboti. Technologie, které ignorují fyzické atributy kandidátů a dokážou rychle, bez emocí a předsudků analyzovat údaje o kandidátecho a jejich profesních schopnostech, si pomalu podle listu The Telegraph, ale jistě nacházejí cestu do zahraničních firem.

Související…

Tajný kádrovák: Umělá inteligence pomáhá při výběru zaměstnanců
Anastázie Harris

„Není divu, že se technologie pomalu stávají velice žádaným a efektivním způsobem, jak eliminovat riziko předpojatosti a rozhodování toho, kdo pracovní pohovor vede,“ říká Emma O'Learyová, konzultantka pracovního práva v advokátní kanceláři Elas v Manchesteru.

Kandidáti si ale na pohovoru nebudou povídat s robotem. Personalistům při pracovních interview pomáhají právě nástroje umělé inteligence, které se obvykle používají k odfiltrování nevědomých předsudků, jež mají lidé, tak jako výše zmíněný šéf, hlavně v počáteční fázi pohovoru. Šéfové dnes tedy kandidáty nemusejí ani vidět. Algoritmus, který je nastavený pro danou pozici v zaměstnání, zkrátka vychází z faktů, které o sobě uchazeč prozradí, a zároveň uchazeče vyzkouší, kdyby si chtěl třeba u "pohovoru" vymýšlet.

Některé americké soudy využívají speciálních programů pro stanovení "rizikovosti podezřelého", například při rozhodování o uvalení vazby.

Životopisy už dnes roboti pročítají běžně. „Nikdo ve velkých firmách už neprochází 500 životopisů. Všechno je zautomatizované,“ potvrzuje HR konzultant Gordon Whyte z BIE Group. Proto řada firem žádá bodově strukturovaná CV, která nezabírají více než dvě normostránky. Roboti životopisy samy roztřídí a pak elektronicky vyhodnotí "test", který uchazeč vyplní na místě. 

Je umělá a je všude

Roboti dnes díky umělé inteligenci, tedy jakési naprogramované formě lidského rozumu, léčí, vyrábějí, řídí automobily i vlaky. Ani ne za šest let umělá inteligence prý plně nahradí překladatele a tlumočníky. Aplikace bude umět číst, psát, naslouchat i hovořit. O dva roky později si podle výzkumníků a vývojářů umělá inteligence troufne i na psaní slohů a esejů. Dokáže napsat i knihu? Prý ano, přibližně za 12 let. Nepůjde o žádné plagiáty ani napodobeniny, ale o vlastní příběhy.

Roboty ve svých domácnostech používá i řada z nás. Co třeba robotické vysavače nebo robotické sekačky?

Nemusíme se ale pohybovat jen v této "daleké" budoucnosti. Plovoucí roboti už dnes zkoumají po havárii trosky jaderné elektrárny Fukušima a vybraným jedincům už vaří "robotí kuchaři", což není nic jiného, než jakési dlouhé ruce, které se připojí ke kuchyňské lince, vy jim dáváte úkoly a ony je poslušně plní.

V ordinaci i u soudu

Umělá inteligence pomáhá v medicíně, jak v diagnostice, tak léčbě. Počítač už dnes je schopen stanovit diagnózu a doporučit vhodnou léčbu mnohem rychleji než lékař. Během dvou měsíců výzkumníci ze Standfordské univerzity naučili umělou inteligenci detekovat 14 nemocí. Stanovení nemocí se přitom ukázalo jako velmi přesné. Umělá inteligence se totiž na rozdíl od člověka nemýlí.

Některé americké soudy využívají speciálních programů pro stanovení "rizikovosti podezřelého", například při rozhodování o uvalení vazby. Tyto programy soudcům předkládají fakta a jsou jim nápomocny při rozhodování. Umělá inteligence se tak ukazuje klíčovou i pro budoucnost práva. Roboti samozřejmě působí i na poli bezpečnosti. Nový typ umělé inteligence je například schopen rozpoznat zbraň na videu, kde ji lidské oko ani nezachytí.

A roboty ve svých domácnostech používá i řada z nás. Co třeba robotické vysavače, které za vás zametou i vytřou podlahu. Nebo robotické sekačky, které se za vás postarají o trávník. Na povely a doteky reaguje robotické štěňátko... A skoro všechno už dokážou roboti sexuální a je jen na každém z nás, co si pod pojmem "skoro všechno" představíme. Každopádně víme, že sexrobotky umějí už i odpovídat na jednoduché otázky, svádět a předstírat (pokud jde o předstírání) opravdový zájem.

Umělá inteligence už je zkrátka všude kolem nás, aniž si to uvědomujeme. Brzy zcela změní naše životy, byznys, průmysl, služby... A jednoho dne za mne robot napíše i tento článek. Bez emocí, bez předsudků a bez chyb.

foto: Shutterstock, zdroj: The Telegraph

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...