fbpx

Jak Trump k Bílému domu přišel. Díky Zuckerbergovi! Dalších 3 fotografií v galerii
Christopher Wylie, wistlerblower, který předal listu The Guardian důlkazy o tom, že firma Cambridge Analytica, pro kterou pracoval, zneužívala 50 milionů facebookových profilů ke k volební kampani Donalda Trumpa

Padesát milionů profilů na Facebooku ovlivňoval šéf Trumpovy kampaně, prozradil Christopher Wylie, bývalý pracovník Cambridge Analytica.

Zveřejněno: 19. 3. 2018

V létě 2016 Trumpovi radili, ať se vzdá svého agresívního stylu, jinak proti madam Clintonové nemá šanci. Jenomže v polovině srpna se ujal vedení jeho předvolební kampaně Steve Bannon. Ten nejenže odmítl tlumit Trumpův silácký, šovinistický styl, on naopak zavelel: Donald musí být co nejvíc Donald. Demokratickým stratégům začal na rtech pohrávat škodolibý úsměv. Bylo jim jasné, že extrémní Bannon táhne Trumpa do slepé volební uličky.

Dva roky poté se ale najednou ukazuje, že Bannon nebyl bláznivý blouznivec, který neví, co dělá. Naopak. Díky firmě analyzující politická data už tehdy věděl víc než většina ostatních. Nepotřeboval křišťálovou kouli, protože měl přístup k dosud bezprecedentnímu předvolebnímu nástroji. Z informací vytěžených z facebooku (bez vědomí dotyčných) a zpracovaných  firmou Cambridge Analytica, specializující se na vyhodnocování dat, Bannon znal detailně profily potenciálních Trumpových voličů. Co víc, měl v ruce algoritmus, který mu umožňoval si hrát a ovlivňovat na padesát milionů voličů. A pak doručit zaskočenému Trumpovi vítězství.

shutterstock 668526316

Bannon znal detailně profily potenciálních Trumpových voličů. Co víc, měl v ruce algoritmus, který mu umožňoval si hrát a ovlivňovat na padesát milionů voličů.

Pan Facebook, tedy Mark Zuckerberg, bude muset vysvětlit, jak se mohlo stát, že datová firma Cambridge Analytica mohla zneužít uniklých informací, aby pomohly Trumpovi do Bílého domu.

Kdo píská 

Britští poslanci se dožadují rovněž uspokojivého rozkrytí toho, jakou roli hrála stejná firma v případě Brexitu (pracovali pro Leave kampaň).

Christopher Wylie, kanadský expert na analýzu dat, který pracoval pro firmu Cambridge Analytica, ukázal britskému deníku Observer důkazy o zneužívání dat. Jedná se o e-maily, faktury, kontrakty a bankovní účty, které prokazují, že přes padesát milionů profilů (vesměs registrovaných voličů v USA) byly vytěženy z facebooku. Jedná se o zatím největší a nejkontroverznější zneužití elektronických dat.

profimedia 0365761326

Bývalý šéf volební kampaně Donalda Trumpa Steve Bannon ve Francii 10. března radil Marine Le Penové, jak oživit svoji politickou stranu Národní fronta.

Anglicky se člověku, který takovou informaci zveřejní, říká whistleblower, česky práskač. České označení zoufale nesedí, protože wistleblower je většinou člověk, který za cenu velkých osobních nesnází –  v zájmu veřejného blaha – "práská" na svého zaměstnavatele.

Informace wistleblowerova Wylieho zároveň potvrzují, že jiný představitel firmy Cambridge Analytica záměrně vodil za nos britskou parlamentní komisi, která únik informací z facebooku už vyšetřovala.

Čtěte také:
Jeden facebook vládne všem: Jak velký Mark utkal svou síť
Zde je 10 věcí, které byste na sociálních sítích opravdu dělat neměli

Zatímco nejvyšší velení Facebooku ke skandálu zarytě mlčí, jeho manažeři na střední úrovni firmu hájí. Brání se tím, že informace nebyly vyloženě ukradeny, ale že dotyční je dobrovolně sdíleli.

Pan Facebook a jeho firma ale mají velký problém. Firma Cambridge Analytica sklízela soukromé informace, porušovala tím pravidla o ochraně informací. Facebook o tom ví už tři roky. Ale teprve minulý pátek jim odstřihli přístup na své (tedy i vaše, pokud se angažujete na facebooku) stránky. Zato Observeru, deníku (který je díky Facebooku a Googlu k mání už jenom online), který šokující kauzu zveřejnil, tak tomu právníci zastupující Facebook začali vyhrožovat okamžitě.

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...