fbpx

Zveřejněno: 6. 1. 2018

Živoucí vozidlo (Living Vehicle) má být plně samostatně udržitelný karavan, který poslouží jako obydlí během celého roku. Tedy taková je zatím vize společnosti Hofmann Architecture. Ale rychle se blíží naplnění.

Zní to jako scéna z hollywoodského filmu: manželka zjistí, že máte milenku, vyhodí vás z domu a vy se musíte nastěhovat do svého vozu. Jenomže čím dál tím víc lidí, kteří tradičně pracují 40 hodin týdně, se do aut opravdu stěhuje a přijímá zcela nový životní styl. A ještě šetří peníze.

„Být bezdomovec a zároveň pracovat jako profesionál se dnes už nevylučuje,“ napsal spisovatel a novinář Eric Spitznagel, který zjistil, že přibližně 44 % všech bezdomovců v USA má práci. Oficiální čísla sice neexistují, ale Americký úřad pro sčítání lidu odhaduje, že přibližně 59,2 % všech bezdomovců žije v karavanech. A zdaleka ne všichni k tomu byli donuceni – mnozí se pro to rozhodli.

Sám Matthew Hoffman, zakladatel Hoffman Architecture, je zastáncem podobného životního stylu. Strávil roky designováním moderních mobilních prostorů pro život. „Jsem nadšený z toho, že mám konečně příležitost sdílet svůj životní styl s ostatními. To, co miluji, se konečně mění v produkt, který si lidé mohou užít,“ řekl o svém projektu.

Udržitelnost nade vše

Design „živoucího vozidla“ je výsledkem mnohaleté práce na vylepšení malého prostoru takovým způsobem, aby měl minimální dopad na životní prostředí, ale zároveň poskytoval maximální komfort.

„Udržitelnost je zajímavé slovo,“ říká Hoffman. „V posledních dnech o něm slýcháme často. Lidé si myslí, že znamená jednoduché věci, jako recyklace nebo solární panely na střeše. Udržitelnost je velice důležitá a v podstatě se jedná o myšlenku žít takovým způsobem, abychom život zachovali i pro budoucí generace. Naše vozidlo je navrženo tak, aby život podpořilo. Všechno, co v něm je, je vytvořeno s myšlenkou udržitelnosti, od použitých materiálů až po životní cyklus karavanu.“

Auto do terénu

Povrch auta o rozloze 65 m2 je obložen ultra-lesklým hliníkem – odolným, dlouhodobým a recyklovatelným. Lesklá fasáda není jenom esteticky příjemná, ale navíc pomáhá odrážet světlo a teplo a usnadňuje regulaci energie přívěsu. Vysoce kvalitní hliník společně s vynikající technikou poskytuje celému vozidlu silný, pevný rám, s nímž se můžete vydat i do náročného terénu.

Vozidlo vydrží být plně funkční mimo civilizaci i několik týdnů. Karavan je vybaven čtyřmi 150wattovými solárními panely, čtyřmi 12voltovými lithium-iontovými bateriemi a 300wattovými střídači. Nádrž pojme 380 l vody. Navíc má extrémně silnou izolaci, díky níž v něm můžete bydlet i v zimě.

2222

V kuchyni je spousta místa pro kuchyňské spotřebiče.

Nepodceňujte pohodlí

Interiér se také nenechá zahanbit. Využívá mnoha osvědčených technik pro maximalizaci obytného prostoru.  V kuchyni máte dostatek místa pro plnohodnotnou ledničku, umyvadlo i sporák. Obývací pokoj je díky velkým oknům lehký a vzdušný. V karavanu navíc může přespat až šest lidí najednou!

„Technologie je úžasná věc, ale směr, kterým se dnes vyvíjí, je znepokojivý,“ vysvětluje Hoffman. „Lidé permanentně zírají do svých telefonů či tabletů. V mé vizi je technologie vzdálená, stojí na okraji a spíše náš život podporuje, nepřekáží. Takže když vytváříme obytný prostor, podíváme se na technologii a ptáme se, jak nám poslouží, protože k tomu byla původně určena. Technologie ve své podstatě existuje, aby pomáhala lidem.“

I když to aktuálně není technicky možné, Hoffman doufá, že v budoucnu bude vozidlo schopno vyrábět si vlastní jídlo a vodu. Jednou by se tak mohlo změnit v pojízdnou domácnost, plně nezávislou na civilizaci.

 

 

foto: livingvehicle.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...