fbpx

Jde o izolační komoru, která člověka dovede technologickou zkratkou k osvícení

Zveřejněno: 21. 5. 2018

Když jste za starých dobrých časů chtěli zažít „senzorickou deprivaci“, tak jste si prostě zavázali kolem očí šátek a strčili prsty do uší. Dnes na to máme celá komplikovaná zařízení zvaná „floating tanky“, tedy jakési plovoucí nádrže. Je ovšem fakt, že tyto tanky skýtají překvapivé výhody a dá se v nich zažít dobrodružství, které má jen málo společného s reálným světem „okolo“.

Izolační komora. Komnata senzorické deprivace. Terapeutická technika omezeného prostředí. To jsou jen některé názvy „moderní zkratky k osvícení“. Zapomeňte na nekonečné pokusy o uklidnění mysli, na stovky dní, kdy jste seděli se zkříženýma nohama a usilovně se snažili nemyslet na nic (hlavně ne na nákupy, zlobivé děti, nezaplacené účty a toho sexy číšníka/číšnici z kavárny). Floating tank (další jméno, které se pro přístroj používá) představuje zkratku ke stavu hluboké meditace, jaké obvykle dosahují jenom šaolinští mniši.

Související…

Meditace v Thajsku: Můj mozek křičel v hororovém tichu
Milada Kadeřábková

V roce 1954 si doktor a neuropsychiatr John Lilly sestavil unikátní zařízení. Šlo o vodní nádrž plnou slané vody o teplotě lidského těla, která ho „odřízla“ od zbytku světa. John Lilly tehdy zkoumal senzorickou deprivaci (stav, kdy vaše smysly nemají dostatek podnětů z okolí). O desetiletí později začal také experimentovat s LSD, zkoumal komunikaci mezi delfíny a velrybami, změněné stavy vědomí, v 80. letech sloužil jako poradce režiséru Georgi Lucasovi a jeho výzkumy inspirovaly tvůrce k napsání dvou filmů.

Nechám svou mysl bloudit, snažím se soustředit na hluboké nádechy a přizpůsobit se podivnému pocitu, že nemám na co zaměřit svoji pozornost. Tohle je nejtemnější věc, s jakou jsem se kdy setkala.

Hlavní ale je, že jeho vynález s vodní nádrží se rychle rozšířil. Využívali ho vědci, umělci, sportovci i celebrity. V 80. letech sice zájem o floating tanky upadl, ale v poslední době se vrací zpátky do módy. Je to logické. Všichni občas hledáme, jak se odpojit od tohoto světa, a zjišťujeme, že je to čím dál těžší.

Pohled do nicoty

Jak tedy Lillyho zařízení funguje? Voda v tanku je tak nasycená solí, že se nemůžete ponořit. Skoro ji ani necítíte, je zahřátá na teplotu vašeho těla. Jen hlava se vám vznáší nad hladinou. Nádrž se zavře. Není tu žádné světlo. Nevidíte nic. Neslyšíte nic (pokud se nerozhodnete poslouchat hudbu). Zažíváte ten druh ticha, který vám dovolí slyšet tep vašeho srdce, zavírání očních víček, ale i napětí svalů.

„Normálně nemívám klaustrofobii, ale když nade mnou hlídač zavřel víko, jednoduše jsem zpanikařil a vyskočil ven, neskutečně šťastný, že nade mnou nezamkl,“ vzpomíná na své zážitky novinář Českého rozhlasu irského původu Ian Willoughby, který zkusil ponornou komoru v lázních v Karlových Varech. Nakonec se ale uklidnil (přece jenom si také hodinu předplatil), a když v nádrži začala hrát relaxační ambient hudba, uvolnil se a jeho vědomí pomalu odplulo pryč.

Nádrž pomohla lidem od nespavosti, chronické bolesti, úzkosti, deprese či závislosti.

„Beztížnost znamená, že po nějaké době už necítíte své tělo, nevíte, kde je dole, kde nahoře, a jste redukováni pouze na váš mozek, čisté vědomí. Cílem floating tanku je pomoci vám relaxovat a o půl hodiny později, když hlídač vypnul hudbu, aby mi oznámil konec seance, už jsem byl tak uvolněný jako nikdy ve svém životě.“

Unikátní zážitky má i novinářka Shaunacy Ferroová, která floating tanků využívá nejen k psaní článků na web Mental Floss, ale také k překonání svých stavů úzkostlivosti: „Není tu ani žádný čas. Nevím, jestli jsem uvnitř 10 minut, nebo 45. A voda je příjemně teplá, jako prodloužení mého vlastního těla. Nechám svou mysl bloudit, snažím se soustředit na hluboké nádechy a přizpůsobit se podivnému pocitu, že nemám na co zaměřit svoji pozornost. Tohle je nejtemnější věc, s jakou jsem se kdy setkala.“

Jako meditace

Problém s plovoucí komnatou je zatím nedostatek vědeckých důkazů. Hlavní informace máme ze svědectví jejích uživatelů. Lidé hlásí, že mají halucinace, pocit, že opouští své tělo, mimosmyslové zážitky, hluboká pochopení o nich samotných. Podobné zážitky mají i lidé, kteří mají hluboké zkušenosti s meditací. Oboje praktiky snižují alfa vlny a zvyšují theta vlny v mozku (něco podobného se děje, když spíme).

 Mimochodem, floating tanky najdete ve všech větších městech v Česku. Cena „ponoření“ do tanku se pohybuje kolem 900 korun za hodinu.

„Pozitivní efekt je měřitelný z hlediska zvládání stresu, zvýšení tvořivosti, ovlivnění životního stylu směrem ke zdraví, navození relaxace, a to v celkem krátkém čase, bez potřebného tréninku, jako je třeba u meditačních cvičení či autogenního tréninku,“ praví k výzkumu floating tanků výukové materiály Univerzity Palackého v Olomouci. Podle této zprávy jsou známé případy, kdy plovoucí nádrž pomohla lidem od nespavosti, chronické bolesti, úzkosti, deprese či závislosti.

Nedostatek podnětů ve floating tanku každopádně vypíná takzvaný reflex „uteč nebo udeř“, díky čemuž můžete snadno relaxovat. Sníží hladinu kortizolu, uklidní nervový systém, přivede hormonální a imunitní systém zpátky do rovnováhy. Mimochodem, floating tanky najdete ve všech větších městech v Česku. Cena „ponoření“ do tanku se pohybuje kolem 900 korun za hodinu. Pokud vám nejdou meditace, je dobré hlídat akce na slevových portálech. Floating tanky se tam občas objeví.

foto: GrouponCDN, zdroj: io9

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...