fbpx

Filosof Alejandro Jodorowsky vymyslel vlastní osobnostní výklad karet

Zveřejněno: 25. 2. 2018

„Tarot je jazyk, který mluví o přítomnosti. Pokud ho využíváte k věštění budoucnosti, podvádíte. Jste pouhý šarlatán. Taroty pro mě znamenají něco mnohem důležitějšího. Představují hluboký psychologický průzkum,“ říká filmař, filosof a mystik Alejandro Jodorowsky.

Taroty jsou coby karetní hra i nástroj na věštění budoucnosti zahaleny mlhavým tajemstvím, které se v postmoderní době mění v obchodní produkt. V každém větším knihkupectví si snadno můžete koupit vlastní balíček tarotů. Existuje celá řada metod, jak s jejich pomocí nahlédnout do budoucnosti. Chilský filmař a filozof Alejandro Jodorowsky ale nabízí zcela nový přístup. Ten mění taroty z mystického nástroje pro výklad budoucnosti do psychologického nástroje vhodného pro lepší pochopení přítomnosti.

Encyklopedie symbolů

„V tarotu všechno něco symbolizuje. Je to obrovská encyklopedie symbolů. Obrovský optický jazyk,“ vysvětluje Jodorowsky. Sám mu zpočátku nerozuměl. Jak ale říká: „Taroty mě fascinovaly, protože byly velice podivné.“ Začal proto studovat kartu po kartě, všech 22 velkých arkán (hlavní karty) a 56 malých arkán (ostatní karty zobrazující běžné aspekty každodenního života).

Právě obrazy, ale i barvy a tvary na jednotlivých kartách jsou velice důležité. Každá arkána je plná nesčetných významů, v nichž snadno může číst každý, kdo se o symboliku jenom trochu zajímá. Nacházíme na nich meče, poháry, žezla, kříže, pohlavní orgány a další symboly. „Nerozuměl jsem tomu. Pak jsem začal mixovat karty, viděl jsem, že je můžu seskládat dohromady, a uvědomil jsem si, že všech 78 karet může být složeno do mandaly, do jediného obrazu,“ vzpomíná Jodorowsky. Mezi základní obrazy patří například Blázen (totální svoboda, žádné limity, žádné definice), Mág (začátek, volba, správná volba), Papež (nashromážděné zkušenosti) či Císařovna (exploze kreativity bez konkrétního směru). A tak dále. Každá karta v sobě navíc ukrývá řadu dalších symbolů, s nimiž můžete pracovat.

shutterstock 555181393

Každá tarotová karta má v sobě ukrytý určitý symbol

Marseillské taroty

Samozřejmě záleží na tom, jaké taroty čtete. Aktuálně existuje přes 1 300 různých verzí. Když byl Alejandro Jodorowsky mladý, tak je sbíral. Až do okamžiku, kdy navštívil slavného surrealistu a svého osobního hrdinu André Bretona. Jako dárek mu přivezl právě balíček tarotů. „Řekl mi, že jediné dobré taroty jsou Marseillské,“ prozradil Jodorowsky s odkazem na jeden ze speciálních designů tarotu.

Čtěte také

Budoucnost není ve hvězdách ale v tarotových kartách. Chcete ji odhalit?
Nemoci pocházejí z emocí, říká Zdenka Blechová

V polovině 90. let Jodorowsky kontaktoval potomka rodiny Camoinů, která tiskne taroty už od 19. století. Společně začali výzkum tarotů, který je dovedl až do 14. století, odkud nejstarší taroty pocházejí, a reprodukovali středověký systém do balení se 78 arkánami a 11 barvami. Jodorowsky zpracoval metodiku, jak taroty vykládat, ale nejedná se o kánon.

„Nezáleží tolik na tom, kolik karet a jakým způsobem vyložíš na stůl,“ říká italský divadelní režisér a herec Emilio Milani, který vykládá taroty podle Jodorowského techniky. „Spíše to připomíná koučink. Z vyložených karet vyčtu základní symboliku a skrze konverzaci s osobou, které vykládám, zjišťuji, co člověk v daném obrazu vidí. Každý si aplikuje symboly a jejich význam na svoji vlastní situaci a uvědomuje si věci, které mu předtím mohly být nejasné.“

Jodorowského výklad tatoru je formou umělecké introspekce a práce s podvědomím, který lidem pomáhá nalézt směr či řešení jejich aktuálních problémů. I přesto se Jodorowského technika nevzdává špetky mysteriózna. Neboť, jak její autor připomíná, „když pracujete s taroty, vidíte, že všechno je propojené. Nic není otázkou pravděpodobnosti. Pokud svého ducha upnete k něčemu určitému, tak se to stane“. Jodorowského taroty vám mohou pomoci učinit přítomné rozhodnutí. Když ho budete následovat, ovlivníte svoji budoucnost. I proto se může zdát, že je v tarotech ukryta magie.

foto: Shutterstock, zdroj: OpenCulture

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...