fbpx

Kromě tradiční oslavy různorodosti poukázal letošní ročník Prague Pride na to, jak tuhý kořínek mají v naší společnosti některá stereotypní označení

Zveřejněno: 12. 8. 2018

Téma rodiny a nálepkování nebylo pro letošní Prague Pride vybráno náhodně. Každý z nás byl už někdy nějakou tou nálepkou ocejchován – takže si velice dobře dokážeme představit tu bezmoc a vztek, jaké ve zlém úmyslu nebo v nevědomosti pronášené výroky a oslovení dokážou vyvolat. A proti zášti se nejlépe bojuje humorem, což vědí i organizátoři pochodu, kteří jedny z nepoužívanějších nálepek využili v komunikační kampani na letošní ročník Pride.

Rodiny, v nichž LGBT lidé vyrůstají, jsou stejně jako u heterosexuálních jedinců místem, kde si osvojují vzorce chování, poznávají bezpodmínečnou lásku, ale bohužel také získávají doživotní traumata. Prague Pride tak aktivně přispívá do debaty o tom, jak má vlastně současná rodina vypadat – má-li vůbec nějak standardizovaně vypadat.

Taková normální rodinka

To, že nás nějak vidí a dávají nám nálepky lidé, se kterými se v průběhu života setkáváme, není zas až takový problém. Tedy pokud máme z rodiny zdravý základ a umíme se s někdy nepříjemnými invektivami (protože nic jiného podobné nálepky nejsou) vyrovnat.

buzny

Pokud vyrůstáme ve zdravém prostředí, kdy nás naše rodina podporuje, přijímá a miluje i přes naše nedostatky či odlišnosti, dokážeme nad tím mávnout rukou.

Kampaň na letošní Prague Pride upozorňuje na škatulkování lidí, které ve většině rodin probíhá

„V letošní kampani upozorňujeme na škatulkování, které ve většině rodin probíhá. Příbuzní často přisuzují ostatním členům a členkám rodiny nálepky na základě jejich chování či vrozených dispozic – ať se jim to líbí, nebo ne. Nálepkování totiž máme ve zvyku,“ řekla ředitelka LGBT festivalu Hana Kulhánková. Jak však vzápětí zdůrazňuje, nálepky stojí na stereotypech a svého nositele definují velmi zkresleně.

Jsme víc!

Jsme přece víc než naše nálepka. Jsme víc než jenom šprt, drbna, teplouš nebo mamánek. A nálepky jsou nám navíc často přiřčeny neoprávněně a nepodloženě. Znamená snad fakt, že žena nosí podpatky, lakuje si nehty a ráda flirtuje s muži, že je zlatokopka (co když si sama vydělá dost peněz a vstupenku do „lepší“ mužské společnosti zasluhuje díky vlastním schopnostem a nejen díky vzhledu)? Nebo je snad syn, který navštěvuje každý týden svoji matku (protože je nemocná, nebo protože prostě mají pěkný vztah), mamánek?

pride 14

Závistivá kamarádka nebo nárokující přítelkyně to tak rozhodně vidět můžou. Ale rodina je opravdu poslední místo, kde by se měl člověk cítit být souzen a nepřijímán.

Rodina je poslední místo, kde by se člověk měl cítit souzen a nepřijímán

Prague Pride 2018 vybízí k tomu, abychom povahu, sexuální orientaci nebo vzhled svých příbuzných přestali řešit. Nebo, lépe řečeno, naopak začali řešit, co se pod nálepkami opravdu skrývá. A abychom to, co najdeme, přijali. „Každý jsme nějaký a je lepší užívat si společné chvíle jako rodina. Třeba tak, že se letos spolu vypravíme na festival Prague Pride,“ říká Hana Kulhánková.

Na letošní Pride bylo – tak jako každý rok – pestro, barevno a veselo. V pochodu nikdo žádné nálepky rozhodně neřešil – pro všechen tanec a radost na to opravdu nebyl čas. Ostatně, můžete se přesvědčit v galerii. A pokud se s idejemi Prague Pride ztotožňujete, přijďte si příští rok zatancovat také. A můžete být třeba mamánek, teplouš nebo kariérista.

foto: Michaela Cásková

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...