fbpx

Ano, je tu vyspělá ekonomika, jsou tu vyspělé technologie, ale hlavně je tu vyspělá společnost, která dokáže pomoct lidem, kteří ji potřebují

Zveřejněno: 16. 1. 2019

Potkala jsem Kanaďana, zamilovala jsem se do Kanaďana, opustila jsem milovanou Prahu a nedávno jsem  v zemi javorového listu dostala povolení k práci. Do léta se mi snad podaří získat trvalý pobyt a pak se budu považovat za velkého šťastlivce. Kanada je sice půl roku pod sněhem, právě teď je venku krásných minus dvacet stupňů a sem tam jsou v novinách zprávy, jak někoho snědl medvěd, ale přes to všechno patří tahle obří země k těm nejlepším pro život.

Já si to nevymýšlím, potvrzují to i různé globální žebříčky, kde se Kanada umísťuje pravidelně v první trojce a v hodnocení nejlepších měst se zase objevují sídla jako Vancouver, Toronto nebo Calgary.

Důvod, proč je druhá největší země světa zároveň tou druhou nejlepší pro život, je v přístupu tamních obyvatel ke svému okolí.

Často se uvádí, že Kanada je skvělé místo pro život proto, že jsou tu dobré pracovní podmínky, vysoké platy a vysoká životní úroveň, nevládne tu Donald Trump nebo (z hlediska českého) že je to daleko od Babiše a Okamury. Ty pravé důvody ale leží jinde.

kanada husky 715528468

Polární záře, polární spřežení a většinu roku zima. I to je Kanada


Stejně jako všude po světě je ovšem i v Kanadě k vidění hluboká chudoba, platy v porovnání s vysokými nájmy a drahým jídlem zas až tak vysoké nejsou a možná tu není Babiš nebo Okamura, ale zase tu není Praha a její krásné ulice a ani křupavý, kulatý chleba. Ten důvod, proč je druhá největší země světa zároveň tou druhou (hned po Švýcarsku) nejlepší pro život, je v přístupu tamních obyvatel ke svému okolí.

Pro ty, kteří stojí o domov

To, co chci v mezilidských vztazích podtrhnout, protože to znám na vlastní (i když bílou) kůži, je přístup k lidem jiné rasy nebo z jiné země, které sem táhne chuť pracovat za lepší peníze, začít nový život nebo sem třeba utíkají před válkou. Já žiju v Edmontonu ve čtvrti běžných kanadských usedlíků, ale hned vedle nás začíná čtvrť pro nově příchozí, většinou jde o uprchlíky ze Sýrie a dalších válečných oblastí světa. Můj syn chodí do třídy rovnou s pěti dětmi, které ještě neumí anglicky. A vyžadují speciální pozornost, protože viděly věci, které byste asi nepřáli vidět ani největšímu nepříteli.

Kanada si vybrala jiný způsob života než její soused. Spojené státy se uzavírají před ostatním světem.

Jejich rodiče neumí jazyk vůbec, potřebují speciální překladatele, vůbec netuší, jak žít v Kanadě, jejich dosavadní způsob žití byl od toho našeho „západního“ někdy i velmi odlišný. A víte co? Je to jedno. Všichni jsou na ně milí, v knihovnách i ve školách jsou lidé, kteří jsou speciálně vyškolení, aby je zadarmo seznámili se zákony, pomohli jim napsat životopis, poradili, kde hledat práci. A každá veřejná knihovna (jen Edmonton má knihoven víc než prstů na všech čtyřech končetinách) má zdarma programy pro děti a pro dospělé včetně výuky angličtiny.

Pestrost vede k prosperitě

Kanada je zemí migrantů, jediní opravdu původní obyvatelé jsou tady indiáni. A těch je tady na rozdíl od „starousedlíků“ v Evropě výrazná menšina. Kanada si vybrala jiný způsob života než její soused. Spojené státy se uzavírají před ostatním světem. V zemi javorového listu se obecně věří tomu, že právě pestrost obyvatelstva vede k prosperitě a bohatství země, kde se lidem skutečně mění život k lepšímu. Každý národ sem přinesl svůj talent, inteligenci a jiný pohled na svět.

Jedli jsme tam koblihy, čevabčiči, indiánskou kuchyni, arabskou, ruskou nebo polskou a bylo nám dobře.

Možná si říkáte, že tu lidé ztrácí svoji národní identitu, ale tak to není. Každá národnostní skupina tu má svou vlastní komunitu a všichni tu udržují své zvyky a tradice. Vůbec nejlepší akce, kterou jsem tu zažila, se jmenuje Heritage Days (Dny národního dědictví).

kanada medved 468115499

Potkáte tu medvědy "letní" i lední


V největším městském parku si každý národ, který tu žije, pronajme stan a tam prodává svoje národní jídlo a připraví pro hosty malou prezentaci vlastních národních a kulturních tradic. Jedli jsme tam koblihy, čevabčiči, indiánskou kuchyni, arabskou, ruskou nebo polskou a bylo nám dobře.

I tady se zpřísňuje

Nelegální migrace je věc druhá. Dnes se Kanada jako řada jiných zemí na obou amerických kontinentech nejvíc potýká s přívalem lidí z Venezuely, která pod levicovou totalitní diktaturou zažívá absolutní kolaps. Přicházejí sem ale i běženci z Nigérie. Kanadská hranice s USA je nejdelší nechráněná hranice na světě a přátelský přístup k uprchlíkům dal téhle severské zemi nádech jakéhosi ráje pro všechny. Tak to samozřejmě není.

Žít v zemi, kde jsou na sebe lidé v běžném denním styku automaticky příjemní, je prostě něco, co chcete.

Také Kanada zpřísňuje pravidla pro nelegální běžence a stále větší počty z nich deportuje zpátky, odkud přišli. Přes tyto změny si Kanada ponechává otevřenou mysl a náruč pro všechny, kteří vědí, že svoboda stojí za trošku dřiny, pečené kuře nikdy nikomu do huby nespadne samo a tvrdá práce se vždycky vyplatí.

kanada trava 1087424537

Pokud do vás skateboardista oslavující legalizaci konopí vrazí, tak se omluví. A vy jemu nejspíš taky


Je milé žít v zemi, kde si každá kultura stále zachovává to svoje, ale všichni se nakonec sejdou 1. července a oslaví narozeniny Kanady. Protože to je jejich nový domov.

My se tedy omlouváme

Existují vtipy o tom, že správný Kanaďan se omlouvá alespoň dvacetkrát denně. Když do vás někdo na ulici narazí, omluvíte se. Když do někoho narazíte vy, omluvíte se. Když na vás někdo vylije kafe, omluvíte se, protože ten nebožák přece přišel o kafe. Ale omluví se i on.

Existuje tu obrovská konkurence, lidé tvrdě studují, neustále se vzdělávají a dřou, jen aby se nějak odlišili a zaujali svoje budoucí i současné zaměstnavatele.

Zní to možná opravdu jako vtip, ale žít v zemi, kde jsou na sebe lidé v běžném denním styku automaticky příjemní, je prostě něco, co chcete. Od klasického pozdravu, kdy se oba účastníci ujistí, že se mají dobře a že je všechno super, přes nikdy nekončící připravenost k příjemnému úsměvu až po vzájemný respekt a stisk ruky. I nástup do autobusu nebo nákup bagety v pekárně je v Kanadě zkrátka potěšením. Kanadské pravidlo zní: buď milý za všech okolností. Tím se předejde mnoha nepříjemným zkušenostem.

Související…

V Kanadě začíná konopná revoluce. Do legalizace zbývá měsíc
Kristina Lamperová

I tady mají lidé samozřejmě hodně důvodů být nervózní a pod tlakem. Existuje tu třeba obrovská konkurence, lidé tvrdě studují, neustále se vzdělávají a dřou, jen aby se nějak odlišili a zaujali svoje budoucí i současné zaměstnavatele. Přesto všechno se ale zdejší rezidenti rozhodli, že budou k životu přistupovat s úsměvem a s nadějí. A hele, ono jim to vyšlo. Tak kdybyste třeba přemýšleli, kam vyrazit na dovolenou nebo za inspirací, tady je pět dalších důvodů, proč by to mohla být právě Kanada.

  • Můžete tu potkat velryby a lední medvědy.
  • Uvidíte polární záři.
  • Kanadu propojuje nejdelší pěší stezka na světě. Trans Canada Trail vede přes všech 13 provincií a byla dokončena v roce 2017, přesně během 150. narozenin země.
  • Můžete tu legálně kouřit marihuanu.
  • Najdete tu Skalisté hory a Atlantický, Tichý i Severní ledový oceán.

foto: Shutterstock, zdroj: GlobalNews

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...