fbpx

Fejeton o jednom spolehlivém pracantovi z detektivky George Simenona aneb proč změnit přístup ke změnám

Zveřejněno: 14. 6. 2018

Belgický autor má mezi desítkou dalších postavu Keese, respektovaného maloměšťáka, spolehlivého zaměstnance, věrného manžela, dlouholetého a neporazitelného člena šachistického kroužku malého belgického města. Když má jít kolem bordelu, Kees zrudne a nervózně raději přejde na druhou stranu ulice.

Ale jednou se všechno v Keesově životě zvrhne. Investoval všechny peníze do společnosti majitele, který svou firmu přivede na buben. Nešťastník Kees, který se léta nudil, se rozhodne od všech svých těžko řešitelných problémů utéct. Začne návštěvou vyhlášené prostitutky, která se mu ale vysměje, a on ji zadusí.

Útlá knížka o ctihodném občanovi, kterého pro vraždu hledá po Evropě Interpol, oslovila spoustu čtenářů. Kolik z nás vodí ráno děti do školy, do úmoru maká a pak si namlouvá, že rodinné grilování na zahradě je úplně to nejlepší, co nás v životě mohlo potkat?

Související…

Pamatuji ještě ty krásné časy, kdy se dalo plavat v bazénu beze strachu o mobilní telefon.
Jaromír Hasoň

Moje osobní cesta je plná psích kusů: Nic, co se děje náhle, dramaticky a nečekaně, mi není cizí. A přesto to, co zažívám od ledna, kdy jsem se připojila k partě kolem Flowee, je i pro mě nebývale drastický zdroj ustavičných změn. Zítra znamená včera – doslova a jeden potřebuje bolševické nadšení člověka nového typu, aby to ustál nebo aspoň přežil ve zdraví.

To není příznak špatně fungující organizace, to je nový normál. Jak nám ukazují experimentátoři Silicon Valley, spousta peněz a úsilí jak lidí, tak robotů se „vyplýtvá“ na ustavičné zkoušení, na slepé uličky.

Jak nám ukazují experimentátoři Silicon Valley, spousta peněz a úsilí jak lidí, tak robotů se „vyplýtvá“ na ustavičné zkoušení, na slepé uličky.

Je to nejrychlejší a nejefektivnější způsob, jak vyzkoušet kudy ne.

Pokud si majitel vaší firmy takto počíná, přestaňte být nervózní. Začněte být vděční. Znamená to, že ve světě ustavičných změn máte šanci na přežití. Profesor inovace a strategie Michael Wade vysvětluje Financial Times: „Inovace není nic nového, ale rychlost změn roste a prostředí firem je mnohem méně předvídatelné než v minulosti. Adaptace je vitální pro možný úspěch.“

Říká doslova, že když projekt nefunguje, manažeři musí rychle využít zdroje ke zkoumání nových nápadů. Tvrdí, že se „nesmíte bát neúspěchu, jedná se o příležitosti naučit se něco nového, co vám pomůže zdokonalit strategii podniku. Cesta k digitální transformaci je dlouhá a drastická.“

Nejistý firemní svět má taky jednu vedlejší výhodu: vaši představivost a energii dnes vytíží natolik, že můžete přestat snít o tom, že utečete od rodiny nebo v srpnu sestřelíte prezidenta Trumpa. Na blbosti – na rozdíl od literárních postav – není čas…

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...