fbpx

Člověk, se kterým moc rádi mlčíte

Zveřejněno: 10. 2. 2017

Je mnoho lidí, kteří se v naší české kotlině věnují „jiným“ pohledům na naši realitu. A tyhle osobnosti mi vždy nabídnou mnoho možností, jak o této realitě přemýšlet. Moje přátelství k nim a k jejich myšlenkám mi před více než 16 lety otevřelo cestu k mým dnešním profesionálním aktivitám. Myslím tím například Festival Evolution a další eventy.

Jedním z těch základních kamenů mého bádání byl, je a vždy bude Milan Calábek. Zakladatel Univerzity Nové doby a centra Mandala. Je to ten člověk, se kterým vždy moc rád mlčím. Přerušovat jeho vyprávění by bylo pro můj osobní rozvoj zcela nesmyslné. Ale i další zážitky s ním jsou jedinečné. Nezapomenutelné například bylo, když ve velkém sále našeho festivalu zcela jednoduše zhypnotizoval více než 500 posluchačů, a to včetně těch, kteří samozřejmě na hypnózy a podobné věci nevěří.

Pokud se považujete za tvory hledající a toužící po nových informacích o tom, jak náš svět funguje, tak Milan Calábek je pro vás základní kámen. Kdo to vlastně je? Původně pracoval jako dramaturg, režisér a překladatel divadelních her v Národním divadle v Praze, v Divadle Petra Bezruče v Ostravě a naposledy ve Vinohradském divadle.

Když  před 36 lety přežil svoji smrt, stal se abstinentem, vegetariánem, odešel z divadla, začal spolupracovat s profesorem Kahudou v Psychoenergetické laboratoři a stal se viceprezidentem Filipínského léčitelského kruhu. Zabýval se nejen léčitelstvím, ale i etnografií, cestoval, studoval buddhismus a meditoval v tibetských klášterech v Nepálu.

Milan Calábek v divadle Gabriely Filippi

Už v devadesátých letech založil esoterické centrum Mandala, ve kterém pracovali čeští a slovenští léčitelé. Kromě samotné léčebny bylo jeho součástí hudební nakladatelství a knihkupectví specializované na duchovní literaturu. V roce 1997 založil při centru Mandala Univerzitu Nové doby, kde přednášejí nejlepší čeští a zahraniční odborníci různé duchovní a esoterické obory.

Sám se na její půdě věnuje především tématům archetypální psychologie, léčbě změnou modelu skutečnosti, individuální fytoterapii, hypnóze, aurické typologii, meditaci, buddhismu a dalším oborům. Věřte, že zažít Milana bylo alespoň pro mě v letech dospívání zásadní. Do dnešních dnů si pravidelně čtu jeho články a chodím na jeho povídání. Pořád má co říct.

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...