fbpx

Zveřejněno: 17. 1. 2018

V roce 2014 jsem v Praze poprvé přivítal člověka, který rozděluje mnoho mých přátel na dva tábory. Jak si asi dokážete představit, jsou to tábory nesmiřitelné. Jedni jsou z něj nadšení a druzí zcela rozmrzelí. Hlavní argument obou táborů je, že „napíše tři knihy ročně“, což je podle jedné skupiny „skvělé“ a podle druhé „divné a nemožné“. Zdroj jejich sporu se jmenuje Deepak Chopra, nejžádanější „ayurvedic MUDr.“ západní polokoule.

Dokázal bych taky napsat tři knihy ročně? Myslím plnohodnotné knihy, takové ty, co nebudou jen „Ebookem“ pro nachytání e-mailů pro následný „remarketing“. A dokázal bych se stejně jako Deepak v každé knize dotknout z mnoha úhlů smyslu existence?

Mimochodem mým nejoblíbenějším z těchto úhlů je golfová kniha „Golf for Enlightenment: The Seven Lessons for the Game of Life“. Právě rozmanitost těchto úhlů a vidění souvislostí je hrana, jež rozděluje ony tábory, které Deepaka odsuzují, nebo naopak adorují. Nedokážu si představit, jak se dají napsat tři knihy ročně. A jelikož jsem chtěl najít odpověď, a to nejenom pro mě, ale hlavně pro kamarády z obou táborů, tak jsem se svého přítele Deepaka zeptal při jeho poslední návštěvě napřímo.

deepak

Vstát v pět ráno a dvě až tři hodiny "psát" v myšlenkách. To je Deepakův recept na úspěšné knihy.

Naslouchání vnitřnímu hlasu

Chci napsat 3 knihy ročně, Deepaku, jak to mám udělat? Odpověď byla klasicky „deepakovská“, takže vlastně jednoduchá. „Dělej to jednoduše, poslouchej vnitřní hlas a následuj ho.“ S tou odpovědí nejsem v pohodě, a to ze dvou důvodů. První je ten, že nemám psací střevo, a druhý je fakt, že mě zajímá mnoho témat a nevím, jak si vybrat. Takže se ptám dál.

Jak se to dá vlastně zvládnout, uspořádat tolik myšlenek do jednoho uceleného textu, a to tolikrát za rok? Odpověď je bohužel zase jednoduchá a zcela „jednoduše“ aplikovatelná. Rytmus a režim. Znám Deepakův denní režim dobře, při každé jeho návštěvě, kterou organizuji, mám hlavní úkol. Jít brzy do postele a program nachystat tak, aby mohl začít před devátou ranní. Deepak chodí taky brzy do postele a vstává v pět. A co dělá mezitím Deepak? No, píše knihy, ale ve východním modelu organizace práce.

Recept z Východu

Takže kdo chcete dosahovat opravdu viditelných výsledků a možná i psát tři kvalitní knihy ročně, zkuste Deepakův program. Jeho základem je jít opravdu brzy spát, v pět ráno vstát a dvě až tři hodiny strávit v meditaci. V tomto stavu v myšlenkách „sepisuje“ své knihy, napadají ho souvislosti a dává dohromady základy dalších a dalších knih. A když se vrátí do reality, tak své myšlenky namluví na diktafon a požádá kolegy, aby to přepsali. Prostě rytmus a režim.

Když jsem Deepakův recept prozradil zastáncům obou táborů, nic zásadního se nestalo. A to je podle mě dobře. Není přece potřeba měnit názory, když je nemáme opřené o své vnitřní pochopení. Pochopit ale můžeme. Deepak dorazí do Prahy letos v dubnu 2018. Já tam určitě budu, i když už leccos chápu. Ale pořád ještě ne všechno. Třeba jak to, že je Deepak Chopra ten nejvíce „easy going man“, kterého znám a který v pohodě přijal mé další pozvání.

foto: Flowee a Festival Evolution, zdroj: Deepak Chopra

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...