fbpx

Láska je v jistém ohledu jako droga. P/roblém je, když hledáme pořád nové a nové

Zveřejněno: 15. 5. 2018

Láska a sexuální touha. Lidé si po staletí lámou hlavy s tím, zda spolu tyto silné pocity nějak souvisí. A vědce zajímá, kde a jak tyto pocity vznikají. Podle řady z nich lze rozdíly nalézt v mozku a v hlavě také leží ohnisko jejich působení.

Jedním z těch, kteří se domnívají, že vysvětlení rozdílu mezi sexuální touhou a láskou lze hledat právě v mozku, je profesor psychologie na Concordia University James G. Pfaus, který na toto téma dokonce připravil studii, již publikoval v časopise Journal of Sexual Medicine.

Související…

MDMA: Lék na duši, taneční droga nebo krystalická láska?
Eva Césarová

Ukázalo se, že láska a touha sice aktivují specifické oblasti mozku, ty jsou ale podle Pfause příbuzné. Konkrétně se jedná o části nazývané insula a striatum. Ty jsou zodpovědné za proces postupu od sexuální touhy až po lásku. Insula je část mozkové kůry přehnutá hluboko uvnitř oblasti mezi temporálním a čelním lalokem, zatímco striatum se nachází v blízkosti předního mozku.

Chtíč s láskou souvisí

Láska a sexuální touha pak obě aktivují striatum, ale jeho různé oblasti. Ta, která je stimulovaná sexuální touhou, reaguje na věci, jež jsou přirozeně příjemné – jako je třeba sex a jídlo. Část aktivovaná láskou je zapojena do procesu takzvaného kondicionování, díky čemuž se pojí s odměnou nebo potěšením.

Místo, které v mozku přísluší lásce, je totožné s tím, jež souvisí s drogovou závislostí.

Může se jednat o pomoc bližnímu, hezký zážitek spojený s pěkným výhledem a podobně. Jedná se tedy o vjemy, které nemají vyloženě fyzický charakter tak jako jídlo nebo sex. Podle Pfause to znamená, že pocity sexuální touhy, které časem mohou přerůst v lásku, se vyvíjejí v jiném místě striatu.

Jako droga

Že je láska jako droga, se říká poměrně často. Profesor Jim Pfaus nyní ale potvrdil pravdivost tohoto tvrzení v praxi. Místo, které v mozku přísluší lásce, je totiž totožné s tím, jež souvisí s drogovou závislostí. „Láska je ve skutečnosti zvykem, který vzniká ze sexuální touhy. Touha sexuální je odměněna láskou, touha po drogách – tedy nějakém excentrickém zážitku – zase drogou. Proto ukojení sexuální vášně v mozku funguje prakticky stejně jako ukojení touhy po droze,“ vysvětluje.

Skutečnost, že je láska návyková, má pak podle Pfause svá pro i proti. Člověk, který bude neukojený jednou láskou, bude pořád dokola vyhledávat onen vzrušující zážitek zamilování, ale nebude schopen vytvořit dlouhodobou vazbu k jednomu člověku. Zcela jiným případem jsou pak lidé, u nichž se zvyk lásky aktivuje dráhami v mozku, které se podílejí na monogamii a párování. Ty jsou ovšem abstraktnější a složitější. Jedná se spíše o duševní proces než o fyzickou závislost. Sexuální touha a láska jsou každopádně úzce spjaty, i když mohou fungovat i odděleně. I drogy můžete z nějakého minulého zážitku milovat, ale prostě si je už nevezmete a svůj chtíč neukojíte.

foto: Shutterstock, zdroj: PsychologyToday

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...