fbpx

Efekt Michelangelo: Jak myšlenkou z vašeho partnera vytesat jiného člověka 1 fotografie
Socha David od Michelangela Buonarrotiho z let 1501–1504

Psychologové hovoří o kouzlu "partnerské afirmace"

Zveřejněno: 17. 3. 2018

„Nemysli si, že ho změníš,“ slyší často zejména ženy, když si někdy postěžují na svůj protějšek. V naší společnosti totiž vládne přesvědčení, že chování lidí ve svém okolí ovlivnit nelze a nemá smysl se o to ani pokoušet. To však nemusí být tak docela pravda. Důkazem je například efekt Michelangelo.

„Viděl jsem anděla v bloku mramoru, a tak jsem mramor dlátem opracovával tak dlouho, až jsem anděla osvobodil,“ řekl Michelangelo, když z kamene vytesal spanilého Davida. Právě tento slavný výrok italského umělce inspiroval odborníky k pojmenování fenoménu, který popsali jako „způsob, jakým sami sebe utváříme podle toho, jak nás vnímá a chová se k nám náš partner.“

Podle vědců je oním klíčem tzv. partnerská afirmace neboli ujištění.

Jinými slovy, pakliže změníte náhled na svého druha a začnete věřit, že se může změnit k lepšímu, on bude mít tendenci se tímto způsobem i projevovat. Ovšem jen do té míry, do jaké se vaše vnímání jeho osoby bude shodovat s jeho vlastním ideálním pojetím sebe sama. Pokud alespoň trochu ano, pak se oba můžete stát Michelangely a jeden ve druhém vzájemně objevovat a podporovat to nejlepší.

Víra dokáže zázraky

A jak to vypadá v praxi? Podle vědců je oním klíčem tzv. partnerská afirmace neboli ujištění. To může probíhat buď na úrovni naší mysli, kdy věříme v partnerovy kvality, nebo i v našem chování, kdy svými činy onu ideální představu potvrzujeme. Vše přitom může probíhat vědomě i nevědomě.

Pakliže tedy jeden z páru usiluje například o to, aby byl ve společnosti průbojnější, jeho partner bude jednat způsobem, kterým tento cíl podpoří. Konkrétně to může vypadat tak, že se žena rozhodne ve skupině přátel vyprávět vtipný příběh. Dříve jí to dělalo problémy a její muž na ni pak intuitivně negativně reagoval. Teď se však rozhodne zareagovat pozitivně. Může se angažovat i vědomě, například tím, že nadhodí téma, o němž jeho žena ráda hovoří, a tak jí pomůže se do diskuze zapojit.

Čtěte také:

Váží si vás váš partner, nebo si to jen myslíte?
Kvalitní sex i v dlouhodobém vztahu? Naučte se znovu toužit

Je samozřejmě jasné, že podpořit někoho k tomu, aby byl sám pro sebe ideálem, je dost odlišné od toho, aby se stal ideálem naším. Jak říká filozof Aaron Ben-Zeév: „Usilujte o změnu sebe i partnera tak, aby váš vztah mohl smysluplně fungovat. Ne tak, aby jeden z vás ztratil svou identitu.“ Pakliže vy i váš partner víte, na čem chcete pracovat, společně si můžete pomáhat tohoto stavu dosáhnout. Jako Michelangelo a jeho David. 

foto: Profimedia

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...