fbpx

Když je člověk ke všem slušný a neodporuje, tak se mu slušnost nevrátí

Zveřejněno: 1. 3. 2018

Snažíte se být na všechny kolem sebe milá a vycházet jim vstříc? To je v pořádku, pokud to nepřesáhne určité hranice. Ve chvíli, kdy každému ochotně pomáháte, i když padáte vyčerpáním, je potřeba říct dost. Jak jste se ale do takové situace vůbec dostala, případně dostal?

I přes snahu feministek jsou stereotypy ohledně pohlaví v naší společnosti stále silně zakořeněny. Studie stanfordské univerzity se například zabývala tím, jak ženy a muže popisujeme. K ženám přiřazovali respondenti nejčastěji přídavná jména jako soucitná, vřelá nebo loajální, což jsou všechno kvality oné „hodné holky“. A jak vidí respondenti muže? Popsali je jako nezávislé, asertivní a dominantní.

Vědci zjistili, že vše začíná už v dětství, v němž jsou dívky vedené především k tomu, aby „byly hodné“. Není proto náhodou, že dnes častěji dosahují akademických úspěchů než muži. Škola totiž odměňuje právě hodné žáky. Poslušné a hodné zůstávají ženy dále i v zaměstnání, ve kterém se snaží být co nejdokonalejší a vyhnout se negativní zpětné vazbě.

Bludný kruh hodné holky

Zkušenosti se syndromem hodné holky popisuje i koučka a spisovatelka Susanna Halonenová. „Byla jsem odmala vedená k tomu, abych byla vzdělaná, slušná a respektovaná dívka,“ říká. „Myslela jsem na ostatní a na to, jak se jim vede, snažila jsem se jim vycházet vstříc. Zkrátka jsem se snažila být hodná holka.“

Naivně si přitom myslela, že se k ní ostatní budou chovat stejně. V řadě případů tomu tak skutečně bylo a potkala úžasné lidi. Jiní se ale pokoušeli testovat, kam až mohou v chování k ní zajít. „Nejhorší bylo, že jsem do té role zabředávala víc a víc. Snažila jsem se potěšit každého ve svém okolí. Ujišťovala jsem se tak, že jsou lidé spokojení s mými životními rozhodnutími. Říkala jsem ano na věci, které jsem si nikdy nepředstavovala, že budu dělat. Stala se ze mě obsesivní perfekcionistka, především pokud šlo o mou sebeprezentaci a o to, co jsem dělala. Nejlepší je, že tohle všechno jsem navíc dělala s obrovským úsměvem na tváři,“ dodává Halonenová, která už má toto období dávno za sebou. Nyní naopak říká, že bychom měli „tyto nesmysly zastavit“. Jaké jsou její rady, aby se z vás nestala holka pro všechno?

Řekněte si o to, co chcete a zasloužíte si

Studie publikovaná časopisem Harvard Business Review ukázala, že jen 7 % žen, které jsou absolventkami MBA, se pokoušelo vyjednat si plat u nových zaměstnavatelů. A co muži? Z nich o penězích s vedením jednalo celých 57 %. To je důkazem toho, že nedostanete, co chcete a zasloužíte si, dokud si o to neřeknete. Chcete se v práci ujmout nového projektu? Řekněte to. Chcete povýšit nebo dostat bonus? Kontaktujte svého nadřízeného. Chcete, aby se k vám váš bezohledný kamarád lépe choval? Není nic jednoduššího než mu o tom povědět.

Říkejte ne

Tohle jste už nejspíš slyšeli, ale o tom, že by člověk měl umět říkat ne, se snadněji mluví, než se poté reálně děje. Vždycky tu totiž budou lidé, kteří po vás budou něco chtít. Na tom, že jim pomůžete, není nic špatného, pokud ovšem nejste zcela vyčerpaná, zničená, nemáte pocit, že vám hrozí syndrom vyhoření. Uvědomte si, že na nic nemusíte říkat „ano“ a nikomu nemusíte pomáhat. Vy, vaše zdraví a pohoda jsou na prvním místě.

Nebojte se ozvat

Když vás někdo nerespektuje, neignorujte to. Je-li na vás někdo hrubý, upozorněte ho na to. Pokouší se vás někdo změnit? Řekněte mu, že jste spokojená taková, jaká jste. Pokud se neozvete, nikdo vám nebude naslouchat. Když si nenastavíte svoje hranice, lidé se je budou snažit neustále posouvat. Buďte statečná, smělá a nebojte se říkat věci nahlas.

Stůjte si za svým

Není nic špatného na tom žít život podle svých představ ani na tom dělat životní rozhodnutí, která jsou pro vás správná. Věřte tomu a stůjte si za tím. Lidé se často snaží ovlivnit váš životní směr nebo vám dávat velice konkrétní rady, co byste měla udělat, obzvláště pokud jste hodná holka. Nenechte se jimi ovlivnit. Poděkujte jim za jejich názor a řekněte jim, že se rozhodnete podle sebe.

Chování k ostatním

Když se z hodné holky proměníte v silnou ženu, neznamená to, že máte na ostatní být najednou hrubá. Dále se chovejte slušně a zdvořile, ale nenechte ostatní, aby si k vám dovolili úplně všechno.

foto: Shutterstock, zdroj: PsychologyToday

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...