fbpx

Lidé, kteří žijí sami, na sebe mají více času

Zveřejněno: 22. 2. 2018

Cítili jste se někdy pod tlakem okolí kvůli tomu, že nemáte partnera? Snažili se vám kamarádi v dobré víře někoho neustále dohazovat? Na single životě není nic špatného, naopak skýtá řadu neocenitelných výhod, které jsou podložené dokonce vědeckými výzkumy.

Jeden z těchto výzkumů vznikl v roce 2015. Jeho autorkami jsou sociální vědkyně Natalia Sarkisianová a Naomi Gerstelová. Zkoumaly, v čem se liší sousedské vztahy a přátelství u Američanů žijících v manželství a těch, kteří jsou single. Lidé, kteří žijí sami, se nejen častěji stýkají se svými známými, ale také jim častěji pomohou. A zároveň přátelé častěji pomohou jim. Takové výhody ženatí muži a vdané ženy nemají.

Přátelstvím k dlouhému životu

Několik výzkumů zároveň prokázalo, že právě přátelství je klíčem ke šťastnému životu a dlouhověkosti. Podle studie publikované v roce 2008 v British Medical Journal byli ti lidé, kteří byli v pravidelném kontaktu s dalšími deseti a více lidmi, daleko šťastnější než ti, jejichž okruh známých byl menší.

Čím jsme starší, tím hrají přátelé v našem životě větší roli, konstatují vědci. William Chopik z michiganské univerzity zkoumal neuvěřitelných 280 tisíc lidí a zjistil, že především pro starší lidi je důležité, aby měli přátele i mimo svůj rodinný okruh.

Čtěte také:

Jedináčci jsou v dospělosti často single. Víte proč?
Proč si atraktivní člověk nedokáže najít partnera?
Čtvrtina populace najde partnera v seznamkách. Ale až když vyčerpají „zdroje“ z blízkého okolí

Single znamená být více fit

Možná to znáte i z vlastní zkušenosti. Zatímco jste jako single byli ve formě, v dlouhodobém vztahu jste časem štíhlou linii ztratili. Není divu. Podle dalšího výzkumu, prováděného tentokrát na vzorku 13 tisíc respondentů, singles cvičí v týdnu častěji a pravidelněji než sezdané páry. Časopis Social Science and Medicine přinesl v roce 2015 výsledky rozsáhlé studie, podle níž mají single v průměru nižší BMI než sezdané páry. Ti, co žijí v manželství, vážili průměrně o dva kilogramy více.

Největší výhoda? Máte čas sami na sebe

Hned několik studií pak prokázalo spojitost mezi single životem, větším pocitem svobody a kreativity. Podle psychoterapeutky Amy Morinové vede fakt, že lidé mají více času sami na sebe, k větší produktivitě. „Čas strávený o samotě neznamená vždy nutně osamělost. Může být klíčem k tomu, abychom sami sebe lépe poznali,“ říká.

Podle psycholožky Belly DePaulo mají také lidé, kteří žijí single, větší šanci, aby se osobnostně rozvíjeli. Pokud chcete zjistit, co vás baví, a postavit si na tom kariéru, zdá se, že single život je k tomu jako stvořený, komentuje psycholožka. Romantický vztah má podle ní své nepopiratelné výhody, ale single život také. „Představy o tom, že lidé, kteří jsou single, jsou osamělí a nešťastní a netouží po ničem jiném než nalézt partnera, jsou zkrátka mýty,“ uzavírá DePaulo.

foto: Profimedia, zdroj: The Independent

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...