fbpx

Zveřejněno: 25. 7. 2017

Jaký je vztah České republiky a bio potravin? Jde o harmonický svazek či o příležitostnou „záležitost na jednu noc“? Znáte historii ekologického zemědělství u nás? Proč se ještě nedokážeme vyrovnat západu? Nejen na tyto otázky odpovídal ve Flowee studiu Festivalu Evolution Karel Matěj, spolumajitel firmy PRO-BIO. 

Značka PRO-BIO je dnes největším českým výrobcem a zpracovatelem biopotravin v Čechách. Ale než si vybudovala toto místo na výsluní, předcházelo tomu mnoho peripetií a ani dnes nejsou všechny dny jen slunečné. Bio potraviny u nás nejsou tak rozšířené jako na západě, ačkoliv je rozvoj ekologického zemědělství nezvratný. 

„Já osobně si myslím, že Česká republika by mohla být dál a mrzí mě, že není. Cítím to přes různé kauzy a už mi přijde, že je za tím něčí zájem. Bio potraviny se uměle poškozují. Nechce se mi věřit, že máme takové novináře, kteří by chtěli oslabit ekologické zemědělství, tak si říkám, že za tím stojí něco jiného,“ tvrdí Karel Matěj. I přesto však lidé stále chtějí jíst zdravě. Na západě jsou bio produkty zastoupeny podílem 5 %, 7 % až 9 % spotřeby potravin z celkového trhu, zatímco u nás je to pouhých 0,7 %. Karel Matěj však věří, že ten velký boom nás teprve čeká.

snimek obrazovky 2017 07 20 v 16.34.20

Karel Matěj, zakladatel firmy PRO - BIO.

Pionýři ekologického zemědělství

Když vznikl na začátku devadesátých let svaz PRO-BIO, Martin Hutař a Karel Matěj pracovali na jedné z prvních ekofarem u nás. České ekofarmaření tenkrát podporoval i jeden švýcarský spolek, který jim nabídl mlýn k převozu, a tak se zrodila první výroba bio potravin u nás.

„Ekologické zemědělství bereme jako filozofii a naším cílem je podporovat tuto oblast. To znamená, že veškeré aktivity, které děláme, směřují k tomu, aby v České republice bylo víc ekofarem, více ekologicky obhospodařované půdy... cítíme to jako jakousi zodpovědnost pro budoucí generace,“ vysvětluje Karel Matěj a dodává: „Kdysi řekl Tomáš Mitáček hezkou větu: Není to tak, že musíme zachovat dobrou půdu pro nové generace. My ji máme od našich následníků pouze v pronájmu.“

Ekologie je velmi naplňující podnik a vypadá to, že také sdružuje lidi. S pionýry ekologického zemědělství, jak nazývá Karel Matěj své kolegy, založili spolek Veselá biofarma. Jde o krásný ranč ve Velkých Hostěrádkách, kde se vyžívají, fyzicky pracují a připomínají si, že je pro ně vlastně ekologické zemědělství především zábavou. Pořádají zde však i různé přednášky a snaží se o osvětu v tomto odvětví. 

 

foto: archiv

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...