fbpx

Zveřejněno: 18. 7. 2017

Od roku 2012 vytváří Organizace spojených národů žebříček nejšťastnějších národů světa. Na prvních místech se pravidelně objevují severské země. Češi každý rok postoupí o něco výš. Letos jsme skončili na lichotivé 23. příčce z celkového počtu 155 hodnocených zemí.

Žebříček nejšťastnějších zemí světa sestavuje na zakázku OSN Kolumbijská univerzita v New Yorku. Jednotlivé země se hodnotí podle takzvaného indexu štěstí. Základními kritérii jsou hrubý národní produkt, délka života, dostupnost lékařské péče, míra korupce, svoboda v rozhodování, štědrost občanů a bezpečnost. I když většina nejšťastnějších zemí patří také k nejbohatším, neznamená to, že peníze samy o sobě přináší štěstí. Daleko důležitějším faktorem je podle zprávy osobní svoboda a podpora společnosti.

happy shutterstock 450844804

Peníze se rozhodně nerovnají štěstí. Když si to uvědomíme, možná postoupíme na žebříčku ještě výš.

Spravedlnost a ekonomická udržitelnost především

„Neměli bychom se zaměřovat jen na úzce definovaný přístup k měření spokojenosti založený na ekonomickém růstu,“ uvádí Jeffrey Sachs z Kolumbijské university, „ale prosazovat spíše společnosti, které jsou nejen bohaté, ale i spravedlivé a ekologicky udržitelné.“

Tyto tendence „spravedlnosti a ekonomické udržitelnosti“ jsou v Česku stále markantnější. Stále častěji se můžeme setkat s termíny jako svobodná firma nebo svobodné vzdělávání. Podobně sílí hlasy vyžadující svobodu v oblasti zdraví (hrazení alternativních způsobů léčení zdravotními pojišťovnami, svoboda v rozhodování v otázce očkování atd.).

happy pharel

Chcete být šťastní 24 hodin denně? Možná stačí kliknout na tento obrázek. Pharrell Williams totiž ke své písni „Happy“ udělal 24hodinový videoklip.

Na štěstí se dá stavět lepší svět

Šířit vlnu štěstí pomáhá v Česku množství nadací a neziskových organizací. Přání štěstí pro všechny bytosti už například deset let propaguje Denisa Michalčáková a její kolegové z nadačního fondu Kéž jsou všechny bytosti šťastny. S tímto prostým sdělením se můžete setkat na drobných upomínkových předmětech, plakátech v metru i na billboardech podél dálnice. „Chceme zemi prozářit a rozradostnit, protože štěstí a radost jsou hodnoty, na nichž se dá stavět lepší svět,“ vysvětluje Michalčáková důvod svého konání.

Poslání zvyšovat míru štěstí v Česku má také nadační fond Šťastné Česko. Ten letos pořádal již druhý ročník konference Den pro štěstí. V kinosále pražské Lucerny se 9. května sešla řada osobností, kterým není osud České republiky lhostejný. Pozvání přijala i řada zahraničních hostů včetně Dr. Saamdu Chetriho, ředitele Centra pro hrubé domácí štěstí v Bhútánu.

Nejen z těchto aktivit vyplývá, že stále vylepšující se pořadí České republiky v žebříčku nejšťastnějších zemí světa je oprávněné. Přispět k dalšímu posunu může každý z nás. Někdy stačí málo. Laskavé slovo, drobná pomoc, prostý úsměv… A svět se hned jeví o něco šťastnější.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Nadační fond Šťastné Česko

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...