fbpx

Zveřejněno: 9. 10. 2017

Existují miliony fotografií, které zachycují podivná zářící kola. Takzvané orby se ukazují jako jedna z největších záhad současnosti. Zatímco jedni tvrdí, že jde pouze o doprovodný efekt digitálních fotoaparátů, existuje i celá řada spekulací, že se prokazatelně jedná o zachycení energie z vnější strany fyzické reality.

Skeptická část se k orbům staví zcela pragmaticky a vysvětluje je jako částice prachu, které se při kontaktu s bleskem osvětlí a na fotografii rozptýlí v kolo. Je pravdou, že výskyt orbů se rapidně zvýšil s nástupem digitálních fotoaparátů. Jejich LED diody jsou totiž tak blízko objektivu přístroje, že prachové částice se mohou na plochu snímací čočky přenášet jako rozptýlené shluky kulovitého tvaru.

To však nevysvětluje, proč se orby ukazovaly už na prvních pořízených snímcích před nástupem digitálního fotoaparátu, nebo třeba proč byly podobné paranormální světelné shluky na snímcích prvních kamer, které ještě pracovaly na principu halogenidu stříbra.

Důkazem toho, že se s největší pravděpodobností nejedná pouze o selhání techniky, může být i fakt, že orby jsou zachycené například jen na jedné fotografii ze série snímků stejného místa a ve stejném čase, a mnoho ze snímků, na kterých se ukazují světelná kola, bylo též pořízeno na mystických místech, hřbitovech nebo například v nemocnicích, kdy se světelné obrazy vyskytovaly v okolí člověka, který pár okamžiků po pořízení fotografie zemřel.

2

Mnoho orbů se na fotografiích objevovalo například kolem hřbitovů, nemocnicí atd.

Energie nebo technika?

Ani profesor Klaus Heinemann, který mnoho let působil ve výzkumu materiálů v NASA, UCLA, si nedovoluje popírat, že by se nemohlo jednat o částice prachu nebo vody rozptýlené do vzduchu. V mnoha případech se skutečně může jednat o optickou iluzi.

Vedle toho ale existují i orby energetické. Častokrát bývají zářivější a též se objevují separátně. Ke stejnému zjištění dospěl také doktor Míceál Ledwith, který s Heinemannem začal v roce 2007 úzce spolupracovat. Spolu pak nasbírali poznatky ze 100 000 snímků, které orby zobrazují. Na tomto základě pak dokázali shrnout, jak rozpoznat skutečné entity od kazových snímků, a mimo jiné dokázali, že skutečné orby dokážou vyvolat změny v elektromagnetickém poli. To také vysvětluje, proč tyto entity dokážou vycítit například zvířata. Obzvlášť vnímavé jsou v tomto směru kočky.

Proč je nevidíme?

I malé děti (cca do 5 let) mají schopnost na tyto entity reagovat a pravděpodobně je i vidí, protože je dokážou popsat, aniž by je někdy předtím viděly nebo věděly, o co se jedná. Proč je ale okem nezaregistrují dospělí? Kognitivní vědec Donald Hoffman z Kalifornské univerzity tvrdí, že je to proto, že vidíme jen to, co je nezbytné pro naše přežití. Orby naprostá většina lidí spatřit nemůže, protože v našem každodenním životě nejsou důležité. Dr. Ledwith ale tvrdí, že je jen otázkou času, kdy je začne vnímat více lidí skutečně: „Jakmile se vyvine vášnivý a trvalý zájem o fotografování duchovních entit, začnou se dít zajímavé věci: mozek přestane cenzurovat tyto obrazy a ty se stanou viditelnými ještě lépe než skrze čočku fotoaparátu.“

foto: Shutterstock, The Orb Project, zdroj: The Orb Project

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...