fbpx

Zveřejněno: 18. 1. 2018

Festival, který skloňuje témata potravin, rozvoje a zemědělství, podruhé nabízí pořádnou porci filmů. Dá se ještě vůbec jíst zdravě a pěstovat zemědělské produkty ekologicky? Tentokrát dostanete odpovědi až do domu.

Festival Země na talíři ve spolupráci s online projektem zaměřeným na zdravé jídlo a životní styl s názvem Jíme jinak získal povolení promítat festivalové filmy online. Nebudou chybět ani online diskuse s odborníky.

Potraviny v jiném světle

Film s názvem Sustainable inspiruje příběhem farmáře Martyho Travise. Ten je živým důkazem toho, že zemědělství může být zároveň výdělečné i ohleduplné k životnímu prostředí. Na Martyho a jeho zodpovědný přístup naváže film Koloběh jedů, z jehož podzimní české premiéry jsme vám přinesli reportáž.

talir

Koloběh jedů ukazuje, co všechno se dostává na pulty obchodů s potravinami.

Další snímek Neviditelná hranice zavede online diváka do Kolumbie. Film popisuje boom kolem byznysu s palmovým olejem a produkce „zelených paliv“. Vlastníci půdy zde nikoli zrovna čestnými praktikami vyhání drobné farmáře a domorodé obyvatelstvo z jejich pozemků.

Z Jižní Ameriky se můžete s online festivalem vydat do Afriky, konkrétně za farmářem jménem Kisilu. Norská režisérka Julie Dahr dokumentuje dopady změn klimatu na život jeho rodiny i celé komunity. Pokud vás otázka životního prostředí a globálního oteplování nenechává chladnými, snímek Děkujeme za déšť byste si rozhodně neměli nechat ujít.

(Ne)konvenční zemědělství a semena

Změna je život a v kontextu filmu Tváře změny toto heslo platí doslovně. Jak by to vypadalo, kdyby všichni zemědělci zvolili nekonvenční, zato k planetě zodpovědný přístup? To demonstruje snímek na příbězích Olgy, Andrého, Remiho a Guisseppeho.

Budoucnosti toho, co budou mít jednou na talíři naše děti, se věnuje i další film Semena času. Z pohodlí obýváku můžete sledovat dobrodružnou cestu Caryho Fowlera z Říma do Ruska a nakonec až za polární kruh, kde hledá odpověď na to, jak zachránit zdroj, bez kterého nedokážeme žít: osivo

Mrtví osli i hyeny

A jak se zasadit o to, abychom neměli od další generace na talíři, že jsme byli k výše zmíněným tématům lhostejní? I ve městě můžeme udělat něco pro dobro věci. Nechte se inspirovat třeba filmem Plodná města, ve kterém se dva Američané vydají na netradiční cestu kolem Spojených států za městskými zahradnickými projekty.

Na závěr se dozvíte, že Mrtví osli se hyen nebojí. Kupodivu. V Etiopii bojují místní komunity s větrnými mlýny. Tedy, konkrétně řečeno, s vládou, která jde na ruku zahraničním investorům. A co je předmětem boje? Nové „zelené zlato“, tedy půda. Snímek zřejmě zaujal i odbornou kinematografickou veřejnost, byl nominován na evropské filmové ceny. Jste zvědaví? Tak se dívejte. Kdy? Kdykoliv mezi 22. a 28. lednem. Kde? Třeba ve vašem obýváku.

Celý festival včetně filmů a diskusí můžete sledovat na webu ZDE.

foto: Země na talíři, zdroj: Země na talíři

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...