fbpx

Zveřejněno: 13. 7. 2017

Plasty představují obrovskou hrozbu pro náš ekosystém a s rostoucí populací se ještě nebezpečí zvyšuje. Podle týmu vědců z University of Bath by však brzy mohl být tento neudržitelný materiál vyrobený z ropy nahrazen rozložitelnými plasty z cukru a oxidu uhličitého. 

Vědci se zaměřili na hledání zdravých, levných a bezpečných alternativ k polykarbonátům, z nichž se nejvíce vyrábějí plastové lahve, brýlové čočky, odolná pouzdra a kryty na telefony či DVD a CD. Při současných výrobních procesech těchto termoplastů se běžně užívá chemická sloučenina bisfenol A (BPA) a vysoce jedovatý fosgen. Mnohé výzkumy dokazují, že pouhé vystavení BPA negativně ovlivňuje fungování imunitního systému a zvyšuje riziko výskytu rakoviny i neplodnosti. Účinky fosgenu pak nejlépe demonstruje skutečnost, že byl používán jako chemická zbraň v první světové válce.

cukr shutterstock 296066060

Chemickou látku BPA lze nahradit cukrem.

Chvála cukru

Již dříve se vědcům podařilo vyrobit udržitelnější variantu plastu, v němž byla látka BPA nahrazena cukrem – proces však stále vyžadoval užití fosgenu. Až nyní výzkumníci odhalili skutečně revoluční výrobní proces, v němž je BPA nadále nahrazován cukrem a fosgen nově oxidem uhličitým. Ekologičnost i ekonomičnost procesu podtrhuje také fakt, že výroba plastu probíhá při pokojových teplotách a za užití nízkého tlaku.

Konec plastů v oceánech?

Výsledný plast má podobné fyzikální vlastnosti jako jeho ropný předchůdce – je silný, transparentní, vysoce odolný vůči poškrábání a má dlouhou životnost. Zásadní rozdíl je v tom, že cukrová varianta může být plně rozložitelná zpět na cukr a oxid uhličitý, a to v reakci s enzymy, které produkují půdní bakterie. Tento fakt by mohl alespoň zčásti řešit problém se stále narůstajícím množstvím vyprodukovaného odpadu. „Se stále rostoucí populací roste také poptávka po plastech. Tato nová plastová hmota představuje obnovitelnou alternativu k polymerům na bázi fosilních paliv. Navíc je levná a biologicky odbouratelná, takže nebude přispívat k růstu odpadu v oceánech a na skládkách,“ potvrzuje výzkumný pracovník Dr. Antoine Buchard.

sugar

Plasty v cukrové variantě jsou ve výsledku plně rozložitelné zpět na cukr.

Od kojeneckých lahví k implantátům

Revoluční plast by podle vědců měl co nejdříve nahradit polykarbonát používaný při výrobě kojeneckých lahví a nádob na potraviny. Jelikož je biokompatibilní, může být použit také pro výrobu lékařských implantátů nebo jako lešení pro rostoucí tkáně či orgány po transplantaci

foto: Shutterstock a Georgina Gregory/ University of Bath, zdroj: The Irish News

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...