fbpx

Zveřejněno: 4. 4. 2017

Jaké by to bylo, kdyby peníze nebyly tak důležité, a jak by se nám žilo, kdyby se řada běžných věcí dala obstarat i bez papírových bankovek? Mám dobrou zprávu. Spousta lidí tak skutečně žije. Klíčem je sdílení.

Pocházím ze středně velké moravské vesnice. Dodnes je zde běžné, že si lidé v sousedství půjčují různé pracovní nářadí nebo si bez očekávání finančního ohodnocení vzájemně vypomáhají. Ve městech, kde řada lidí ani neví, jak se sousedé jmenují, vládne poněkud jiný přístup. I zde však dochází k výrazným změnám.

Žít autenticky

Se sílícím ekologickým cítěním stále více z nás přestává mít touhu hromadit věci. Něco vlastnit je pořád méně atraktivní, naproti tomu výrazně roste potřeba skutečného autentického života v radosti a harmonii. Na světě je mnohem více talířů, knih, oblečení či elektrospotřebičů, než kolik dokáže lidstvo využít. Vytvářet stále nové a nové věci je mrháním času a prostředků obyvatel. Přečtěte si například článek o alarmujícím plýtvání potravin. Na celé planetě naštěstí přibývá skupin, jejichž zájmem je věci sdílet. Sdílí se nářadí, automobily, informace i služby. Půjčuje se zahradní technika i šperky. Lidé se propojují přes internet, zakládají skupiny s cílem snižovat spotřebu a zvyšovat míru radosti. Začíná se vžívat nový termín ekonomika daru.

sdileni shutterstock 556710883

Půjčit si můžete dnes už prakticky cokoliv. Od šperků, přes nářadí až po osobní automobil.

Splněná přání

Jednou z internetových stránek, kterou mohou lidé již pátým rokem využívat k šíření štědrosti a laskavosti, je Hearth.net. Můžete si zde vybrat ze stovek uveřejněných darů, vložit ten váš nebo naopak uveřejnit své přání. Odpověď na sebe většinou nedá dlouho čekat.
,,V současné společnosti je lidské myšlení nastavené tak, že věci existují kolem nás a my budeme šťastní jen tehdy, pokud si tyto věci koupíme a vložíme je dovnitř - do svého domu, na své tělo ve formě určitého oblečení, nebo do svého těla v podobě určitých zážitků," říká zakladatel této štědré sociální sítě, filantrop a vizionář Libor Malý. Jenže tímhle způsobem ke štěstí nikdo nepřišel. Cílem je, aby člověk našel zalíbení uvnitř sebe.

Čistá radost

Pokud v sobě nacházíme neegoistické zalíbení a radost, máme také potřebu se o tuto radost podělit. Nechceme si své zkušenosti a znalosti nechávat sami pro sebe, ale sdílíme je do světa kolem sebe, protože chceme, aby tento svět byl také veselý.

Budoucnost ve sdílení

Dnes už se asi málokdo zasměje informaci, že svět je na mnoha úrovních energeticky propojen. Tradiční sdílení v rámci vlastní rodiny se při pochopení, že naší rodinou může být širší lidské společenství, stává čím dál tím běžnějším. Tím, že nezadržujeme věci, které nepotřebujeme ke svému životu, a bezúplatně je sdílíme s druhými, se ocitáme v proudu energie, která je podstatou celého Vesmíru.

Energie tvoření

Zdánlivě výhodnější by bylo danou věc prodat. Tím, že ji však prostě darujeme, otiskujeme do prostoru informaci hojnosti. Ta k nám následně proudí netušenými způsoby. Věci, které ve svých příbytcích zadržujeme s myšlenkou, že se nám třeba jednou budou hodit, ve skutečnosti odčerpávají naši energii a zabírají místo pro to nové, co by mohlo přijít, kdybychom se plně otevřeli štědrosti.
Dává vám sdílení smysl? Nebojte se jít do toho. Radosti a nečekaným milým setkáním, které vám může přinést, se nic nevyrovná.

 

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...