fbpx

Zveřejněno: 30. 4. 2017

Nikdy vás neomrzí, krásně se kombinují a svou nadčasovostí předčí kdejaký trend. Tyto záležitosti ztělesňují vratnou investici i hřejivé pohledy. Proč se obklopit dřevem, kamenem i obyčejným papírem?

Dřevo představuje materiál, který si lidé vybírají často kvůli jeho schopnostem udržovat teplo, ale také pro jeho krásnou strukturu. Díky svému typickému zevnějšku dokáže prohřát atmosféru bytu nebo domu. Vzbuzuje v člověku klid a pocit domova. Jeho použití schvaluje ze zdravotního hlediska i Adriana Némethová, zdravotní sestra z Prahy: „Slyšela jsem chválu především na prostředí těch pokojů, které byly zařízeny do světlého dřeva. Tento materiál na pacienty působí příjemně a světlé barvy pak vzbuzují pocit čistoty a vzdušnosti.“

Dřevo je jedním z nejčastěji volených prvků v interiéru a to i v dlouhodobém časovém horizontu. Je využitelné v každém koutě bytu - i v koupelně nebo v kuchyni, kde bychom se mu často, především kvůli vodě a ohni, chtěli vyhnout. Dnes už ale existují metody, jak ho ošetřit tak, aby vám vydrželo "na věky".

Martin Patřičný, dřevař a výtvarník, ve své knize Velká kniha o dřevě vyzdvihuje jedinečnost tohoto materiálu. "Nemůžeme bez něho být, je nenahraditelný, bohužel bychom to mohli zjistit, až bude pozdě. Řekněte mi, když už někdo pracovní dobu tráví u umělého počítače a někdy i za umělého světla, z jakého materiálu by měl mít desku stolu?" 

Jaké designové kousky ze dřeva mohou váš domov udělat zajímavým? Jestliže máte rádi přírodu, bude pro vás zrcadlo s tlustým rámem ve tvaru kořenů stromu skutečným pokladem. Neurazí ani nábytek vytvořený z dřevěných palet, který je dnes skutečně vyhledávaný pro svou jednoduchost, cenu i výsledný efekt. Např. tvůrci řady nábytku Says Who staví na základech klasiků z 50. let a vyjadřují tak souhlas s designem minulých let, vybrušují jej však do formy skandinávského stylu s notnou dávkou originality a praktičnosti.

Vyzkoušet můžete i kombinaci dřevěných materiálů a biokrbu, tou navíc docílíte ekologicky čistého prostoru, bez jakýchkoli spalin a odpadu, který vám vždy připomene, jak je důležité a zároveň příjemné odpočívat.

shutterstock 434113753

Vytvořte si "plakátovou stěnu". Skoro nic vás nebude stát a vypadá velmi efektně. Nalepte mezi obrázky i noviny. Vybrat si můžete stránky ze dnů, které mají pro vás speciální význam.

Dobrá zpráva pro všechny

Noviny pro vás mohou být dobrou zprávou. Dají se totiž využít i jinak, než jen jako topivo do krbu nebo kamen, ale také jako designový prvek pro vytvoření originálních, ale zároveň ekologických a praktických částí do vašeho bytu.

Co třeba vyzkoušet koláž vytvořenou z mnoha různých útržků stránek? Nebo polepené krabice, které mohou sloužit jako úložný prostor? S novinami si můžete pohrát sami bez jakékoli pomoci designéra – pozor ale, abyste to s nimi nepřehnali: „Čeho je dost, toho je příliš.“ Podle Elišky Tejkalové, interiérové designérky, byste zcela určitě měli dát přednost praktičnosti a funkčnosti vybraných prvků.

shutterstock 99750050

Kámen lze považovat za chladný až asketický materiál, proto místnost zútulněte textilem v podobě polštářů či dek.

Většina starších bytů v České republice je konstruována podobně. Jednotlivé místnosti spolu často splývají, a tak je vhodné tuto dispozici „rozbít“- např. zdí z jiného materiálu, v tomto případě obložené kamenem.

Kámen je však spíše studenou součástí palety materiálů, a tak ji využívají hlavně v zahraničních destinacích, kde je velmi teplo. To ale neznamená, že je nevhodný u nás. Naopak je skvělý pro moderní vzhled bytu nebo domu a může ozvláštnit každou domácnost a dodat ji originalitu na úrovni s nádechem surové přírody v podobě kamenného obkladu.

Nebojte se experimentovat! Inspiraci hledejte v naší galerii. 

 

Čtěte také:

Přivítejte jaro s hravými bytovými doplňky!

Otevřené šatny jako dekorace interiéru. Tyhle nás baví!

Španělský architekt proměnil starou cementárnu v dechberoucí domov

foto: Shutterstock

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...