fbpx

Zveřejněno: 4. 5. 2017

Zkratka DIY (do it yourself), v překladu „udělej to sám“, může ve spojení s módou vyvolávat dojem něčeho alternativního. Batika, bezforemnost, neženskost. Když se však podíváme, jakým způsobem začínala Gabriell Chanel, zakladatelka slavné značky Coco Chanel, zjistíme, že i v jejím případě lze tuto zkratku použít. Oblečení přešíváním měnila v nový styl, který odpovídal jejím představám a potřebám. Nikdy není pozdě začít. Zkusíte to?

K tomu, abyste si oblečení dokázali sami upravit, nemusíte být nutně vyučená švadlena. Stačí spojit inspiraci módními trendy s obsahem vlastních skříní a představami. K práci samotné nemusíte používat jen jehlu, niť a šicí stroj, ale s klidem i tavnou pistoli nebo oboustrannou lepicí pásku. Například z dlouhého, po kotníky sahajícího kožichu můžete jednoduše vyrobit krátkou vestu prostým odstřižením rukávů a ze zbytku délky kožešinový šál na kabát. Právě tavnou pistolí. Ta našla uplatnění i při renovaci bílého saka. Po celé délce límce jí přilepíte například kovaný pásek. Spona z opasku pak nahradí klasické knoflíky a dříve usedlé sáčko získá rebelský vzhled.

shutterstock 287444711

Nemusíte být dobrá švadlena. Stačí si pomoci například tavnou pistolí.

Květy, barvy a modrý denim

Bílá business košile dostane nový vzhled, když vyměníte rukávy a do pasu jí dáte mašli z šátku. Veronika Knirschová, která pro vás tyto tipy připravila, se inspirovala u nové kolekce značky Gucci.  A protože džínsovina je evergreen, můžete k tomu využít odložené rifle. Ty naše našly své využití v podobě límce na jinak jednoduchých oranžových šatech a zbytek nohavic posloužil jako sedlo na košili.

Čtěte také: 

Veronika Knirschová: Upcycling a slow fashion nás učí myslet jinak

Veronika Knirschová: Jak si udělat boty lepší než od Louboutina?

Fenomén nového tisíciletí. Co víte o Slow Fashion?

Švédské nákupní centrum prodává jen použité věci

foto: By Vera, Shutterstock

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...