fbpx

Zveřejněno: 14. 5. 2017

Na druhou květnovou neděli připadá Svátek matek. Kdo je pro nás matka, máma, mamka nebo maminka? Ta, která nás porodí, nebo ta, která nás vychovává? A co když máme mámy dvě?

Obvykle svou maminku milujeme, obdivujeme a zcela jistě jí vděčíme za život. Je pro nás především osobou, která o nás pečuje a dává nám lásku a máme vždy jen jednu jedinou. Geneticky ano. Právně zatím také, ale jsou i děti, které mohou říct, „já mám maminky dvě“.

Alternativa tradiční rodiny

Případů, kdy je dítě vychováváno dvěma maminkami, příliš není. Podle posledního sčítání lidu jde asi o tisícovku dětí, které žijí v rodině registrovaného páru. Kolik z nich vychovávají dvě ženy, které nejsou sezdané, zjistit nelze.

Nejčastěji jde o děti z rozvedeného heterosexuálního manželství, kdy matka, která má dítě ve své péči, začne žít s novou partnerkou. To je i případ devatenáctiletého Jakuba, který se před časem svěřil médiím, jaké to je mít dvě mámy. Když mu bylo deset, jeho matka se rozvedla a začala žít se svou přítelkyní. Nejdříve byl prý v šoku, ale rychle si na novou situaci zvykl a nikdy to nepocítil jako problém. S odsuzováním okolí se nikdy nesetkal, ve škole se mu nikdy nesmáli. Ani se necítí být ochuzený o mužský vzor. Na jeho sexualitu výchova dvou maminek vliv také neměla, žije s přítelkyní.

Pokud se matkám povede, aby dítě vychovávaly společně hned po jeho narození, dítě dvě maminky přijme ještě snadněji. Odvahu veřejně se svěřit měla i Markéta. S partnerkou vychovává syna už od jeho narození. Až se bude potomek ptát, kdo je jeho táta a proč s nimi nebydlí, je připravena mu vše vysvětlit. Absence mužského vzoru se neobává. Poukazuje na to, že dětí, které žijí po rozvodu pouze s matkou, je mnoho

dve mamy shutterstock 594456872

Děti mohou být vychovávány dvěma ženami, to se dělo, děje, dít bude a žádná instituce tomu nemůže zabránit. Osvojit si dítě partnerky se všemi právy a povinnostmi zatím ale nelze.

 

Když lesbičky touží po dítěti

Možnost, že jednou vědci dokážou geneticky pozměnit spermii nebo oplodnit vajíčko vajíčkem, tady je. Jistě by to uvítaly ženy, které by chtěly být pokrevními rodičkami svého dítěte. Zatím jde o pouhou sci-fi a rodiče si musí poradit jinak. Cesta to není snadná.

K početí dítěte žena sice muže fyzicky nepotřebuje, jeho spermii však ano. Možností, jak ji získat, má několik. Podat si inzerát, požádat kamaráda nebo podstoupit umělé oplodnění. První varianta může být značně riziková, a to především ze zdravotního hlediska jak pro matku, tak i pro dítě. Pokud spermii věnuje kamarád, riskuje tím žena, že se bude muž domáhat svých rodičovských práv. Hrozí tak tahanice, které se mohou na dítěti negativně podepsat. Také lze zažádat o umělé oplodnění na reprodukční klinice. Opět k tomu ale budoucí matka potřebuje muže, který musí písemně potvrdit, že je jejím partnerem a chce se stát otcem. Pokud je žena v registrovaném svazku nebo o umělé oplodnění zažádá sama, nebude jí vyhověno.

Maminkou bez papíru

Děti mohou být vychovávány dvěma ženami, to se dělo, děje, dít bude a žádná instituce tomu nemůže zabránit. Osvojit si dítě partnerky se všemi právy a povinnostmi zatím ale nelze.

Registrované lesbičky často poukazují na to, že nemají žádný právní nárok na dítě své partnerky. Vadí jim, že nemohou dítě zastupovat v běžných záležitostech, například ve škole nebo u lékaře. Také poukazují na fakt, že ratolest, kterou vychovávají, nemůže v případě jejich úmrtí automaticky dědit a nemá nárok na sirotčí důchod. V případě rozpadu vztahu nemá dítě nárok na výživné.

Nejvíce se nebiologické matky obávají toho, že pokud by jejich partnerka zemřela, nemusely by dítě dostat do péče. U notáře sice lze sepsat prohlášení, že v případě úmrtí se o dítě postará registrovaná partnerka, ale právně to nemá žádnou váhu. O opatrovnictví totiž rozhoduje soud a ten nemusí danému přání vyhovět. Dítě tak může v nejhorším případě skončit v ústavní péči.

dve mamy shutterstock 411224575

Pro dítě je nejdůležitější, aby bylo milováno, žilo v harmonickém prostředí a bylo šťastné. Jestli má dvě mámy, žije jenom s tátou nebo ho vychovává babička, není podstatné.

Zákony v nedohlednu

Snaha o to, aby děti mohly mít oficiálně dvě maminky, tady je. Na konci loňského roku se ministři shodli na návrhu novely zákona o registrovaném partnerství, která by umožnila takovým párům osvojit si dítě toho druhého. Letos v únoru se už poněkolikáté poslanci nedostali k tomu, aby novelu projednali, a návrh byl opět smeten ze stolu. Vzhledem k současné politické situaci je pravděpodobné, že se vše ještě oddálí.

 

Čtěte také:

Jak vychovávat puberťáka a nepropadnout panice?

Růstové myšlení. Když ho vštípíte dětem, budou v životě úspěšnější

Mami, už dost! Jak opičí láskou neudusit puberťáka!

 

foto: Shutterstock, zdroj: Statistický úřad

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...