fbpx

Zveřejněno: 1. 11. 2017

Je vám během tréninku těžko od žaludku? Máte po fyzické zátěži chuť sníst všechno, na co přijdete? Přestože dřete třikrát týdně, buchtičky na břiše ne a ne vylézt? Pak máte špatně nastavený stravovací režim. Dodejte před i krátce po cvičení tělu potřebné palivo a překvapí vás, jaké účinky to bude mít.

„Břišáky“ vytesáte v kuchyni. Jídlem. Tím zdravým, samozřejmě ve správném složení a v přiměřeném množství. Ať už se pravidelnými tréninky snažíte o redukci váhy, zvýšení vytrvalosti, síly či jen udržení optimální fyzické kondice, dejte si pozor na to, co jíte, a to hlavně před cvičením a bezprostředně po něm.

V posilovně klidně můžete potit krev každý večer. Pokud ale správně neupravíte svůj jídelníček a stravovací režim, krásně vytvarované svaly při pohledu na své tělo v zrcadle prostě neuvidíte. Jídlo a cvičení jdou zkrátka ruku v ruce.

shutterstock 700656988

Pokud si chcete udělat vydatnější svačinu, rozmixujte banán s proteinem.

Posilnění před tréninkem

Hlavní jídlo (tedy snídani a oběd) si dejte vždy nejdéle tři hodiny před cvičením. Těžko stravitelné pokrmy, které by vám v žaludku ležely déle, samozřejmě vynechte. Dopřejte si spíše kvalitní složené sacharidy v kombinaci s bílkovinami a vlákninou. Nezapomínejte ani na ovoce a zeleninu.

Neznamená to, že po větším jídle pak budete hladovět až do konce tréninku. Zhruba 1–2 hodiny před ním si ještě slupněte menší svačinku. Neměla by obsahovat hůře stravitelné tuky, ale spíše sacharidy a bílkoviny. Předtréninkové jídlo by mělo mít nižší glykemický index, aby se zachovala stabilní hladina cukru v krvi po delší dobu.

Svačinka připravená hned

Výborným zdrojem energie před tréninkem je třeba banán v kombinaci s jogurtem či tvarohem. Nebo kelímek mléčné rýže s hrstí ořechů a sušeného ovoce. Ne každý má ale čas si tuhle svačinku připravit a namíchat.

V tom případě není nic jednoduššího, než sáhnout po proteinovém nápoji v prášku určeném přímo pro sportovce. Smícháte ho s vodou nebo (rostlinným) mlékem, zamícháte v shakeru a pak můžete ucucávat třeba po cestě do fitka. Chuťově výborné jsou také proteinové smoothie např. od společnosti Iswari, které navíc obsahují i spoustu vitamínů a minerálů díky obsaženým superpotravinám.

Myslete také na to, jaký typ tréninku vás čeká. Pokud se chcete pořádně zapotit při aerobním tréninku, dejte si před ním doplněk stravy s názvem BCAA, který obsahuje větvené aminokyseliny. Ty se postarají o to, aby vaše svaly nestrádaly. Před silovým tréninkem se pak „nadopujte“ větším množstvím sacharidů ve formě gainerů, po kterých se vyrýsujete jedna báseň.

shutterstock 234187288

Nastavený stravovací režim vám pomůže k úspěchu.

Potréninkové hody

A co si dát po tréninku, aby vaše dřina nepřišla vniveč? Opět záleží na tom, kterou aktivitu máte zrovna za sebou. Po aerobním tréninku dodejte tělu hlavně bílkoviny. Stačí, když se najíte hodinu od ukončení zátěže. Po posilovacím tréninku zase přijdou vhod spíše sacharidy, které si dejte ideálně už do půl hodinky po konci cvičení.

Pokud chodíte cvičit v podvečer, rovnou do sebe hoďte klasickou večeři. Jestli ale cvičíte přes den, sáhněte nejlépe zase po proteinovém nebo sacharidovém nápoji či smoothie a budete mít vystaráno. Příchutí a kombinací jsou stovky. Narazíte dokonce i na proteinové smoothie s příchutí Matcha, které vás postaví na nohy i po tom, co si je zničíte nekonečnou sérií výpadů.

Ať už si před a po cvičení dáte doma připravenou svačinku z čerstvých surovin, nebo předpřipravený nápoj v prášku, především poslouchejte svoje tělo. Samo vám řekne, jaký zdroj energie a v jakém množství mu vyhovuje ze všeho nejvíc.

Spoluautorka Eliška Jindrová

foto: Shutterstock, zdroj: iswari

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...