fbpx

Zveřejněno: 18. 12. 2017

Klinická deprese je víc než jen smutek. Je to kombinace apatické nálady se specifickými fyzickými, kognitivními a emocionálními příznaky, které v jedné epizodě trvají obvykle nejméně dva týdny, při neléčení i více než rok. Klinická deprese je nejčastějším onemocněním 21. století. Je jí ohroženo až 30 % světové populace. Dobrou zprávou je, že většina klinických depresí je léčitelná. Ne ovšem všechny.

Různé typy psychoterapie a léčivých přípravků pomohou již na první pokus 60 % pacientů. Nicméně existuje malá část, přibližně 15 % nemocných trpících rezistentní depresí, která nereaguje na žádné druhy intervence. Tímto jevem se zabývali vědci ve studii publikované v The Americal Journal of Psychiatry a zjistili, že nemocní odolnou depresí vykazují jednu společnou metabolickou abnormalitu.

shutterstock 94195759

Konec hlubokých depresí? Měly by pomoci kyselina listová, tedy vitamín B9.

Pro studii bylo vybráno 33 pacientů s rezistentní depresí. Všichni měli za sebou nejméně čtyři hospitalizace, jeden pokus o sebevraždu a u všech selhaly nejméně tři osvědčené léčebné metody. Většina pacientů z této skupiny trpěla depresí od dětství nebo dospívání a toto onemocnění se vyskytovalo také v jejich rodinné anamnéze. Průměrný věk pacientů byl 26 let. Pacienti v rámci výzkumu prošli podrobným testováním zaměřeným zejména na jejich genetiku a biochemii.

Skrytá příčina odhalena

Ve srovnání s kontrolní skupinou se u pacientů s rezistentní depresí objevil jeden společný jev: nedostatek vitamínu B9. Přirozenou aktivní formu tohoto vitamínu, takzvaný folát, tělo dokáže dobře zpracovat, neumí si však vytvořit její zásoby, a tak je nutný její denní příjem. Folát je dostupný v mnoha potravinách rostlinného i živočišného původu.

Najdeme ho zejména v salátové a košťálové zelenině, luštěninách, exotickém ovoci, vejcích a celozrnných výrobcích. Na folát tělo dokáže přeměnit i syntetickou formu vitamínu B9 - kyselinu listovou. A právě ta se ukázala účinná v boji proti rezistentní depresi. Léčba aktivní formou kyseliny listové, tedy kyselinou folinovou, významně pomohla 83 % ze zkoumaných pacientů.

Folát jako spása

Harmonizace hladiny folátu prostřednictvím příjmu kyseliny listové může hrát důležitou úlohu při léčbě řady onemocnění. U dětí se nedostatek folátu projevuje zejména podrážděností, poruchami spánku, potížemi se svalovou koordinací, zpomaleným vývojem a v nejhorších případech i hluchotou a slepotou.

shutterstock 394590805

Kyselina listová, kterou obsahuje mnoho druhů zeleniny, má jeden problém: Každé tělo na ni reaguje jinak.

Takové děti také velmi často vykazují znaky poruch autistického spektra, čímž může docházet k mylným diagnózám. V dospělosti je pak nejčastějším projevem zmíněná deprese a dále schizofrenie či poškození srdce.

Doplňky stravy vs. zdravá výživa

Naordinovat si zvýšené dávky kyseliny listové v boji proti depresi má však hned dvě úskalí. První problém tkví v tom, že se přes  hematoencefalickou bariéru do mozku dokážou dostat jen některé formy vitamínu B9. V praxi tak může vzniknout situace, že jedinec má zcela normální hladinu vitamínu B9 v krvi a zároveň trpí jeho velkým nedostatkem v centrálním nervovém systému.

Druhým problémem je skutečnost, že příčinou nedostatku vitamínu B9 nemusí být pouze špatná výživa, ale například i genetická neschopnost metabolizovat folát či přítomnost protilátek proti folátovým receptorům. Výrazné navýšení dávek kyseliny listové v podobě doplňků stravy by proto mělo v ideálním případě probíhat pod lékařským dohledem. Přirozenější a bezpečnější způsob prevence i nápomocné léčby deprese pak představuje zdravá a vyvážená strava.

foto: Shutterstock, zdroj: PsychologyToday

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...