fbpx

Zveřejněno: 2. 12. 2017

Neustále můžeme číst o tom, jak bychom se měli správně stravovat. Jenže, co do takového ideálního jídelníčku patří? To jsou otázky, které si pokládá nespočet z nás. Zvláště, když o spoustě potravin kolují různé fámy. Třeba jako o vejcích. Ta jsou označována jako zdraví nebezpečná, prý mají zvyšovat cholesterol. Zapomeňte na veškerá varování související s vejci. Bez obav je zařaďte do svého jídelníčku. Vaše tělo vám dle odborníků poděkuje.

Vejce byla dlouhou dobu na seznamu tzv. špatných potravin, které lidskému tělu škodí. Mohl za to cholesterol, který je viníkem většiny kardiovaskulárních onemocnění. Jenže tato fáma byla vyvrácena. „Než si vejce obhájila své místo mezi doporučovanými, nutričně hodnotnými potravinami, muselo proběhnout několik vědeckých studií i výzkumů. Ty následně potvrdily, že konzumace vajec nemá žádný vliv na hladiny krevního cholesterolu nebo riziko onemocnění srdečními chorobami. Obavy o zdraví je tak možné vypustit,“ potvrzuje hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová.

vejce shutterstock 561173110

Vajíčka jsou velmi bohatá na vitamin D. I díky tomu může jejich konzumace zabránit vzniku osteoporózy, kterou u nás trpí 40 % lidí nad 50 let.

Díky cenným živinám mohou být vejce dle některých odborníků zcela oprávněně řazena i k velmi prospěšným potravinám. Na rozdíl od „super“ potravin, které se k nám jako vzácný poklad dovážejí z exotických zemí a pak se kvůli nalezeným pesticidům či jiným zdraví škodlivým látkám zase stahují z prodejních pultů, jsou vejce skutečnou výživově hodnotnou potravinou. Navíc tuzemskou. A když přihlédneme k nedávnému incidentu s toxickým fipronilem, který byl odhalen ve vejcích dovážených z Belgie, Nizozemska, Německa a Polska, je to právě český původ, který vejcím přidává na kvalitě

Vejce jako největší zdroj vitaminu D

V první řadě se jedná o vysoký podíl vitaminu D. Ten například zajišťuje vstřebávání vápníku, který je velmi důležitý pro správnou stavbu kostí. Je také jedním z činitelů, který může ovlivnit snížení rizika vzniku osteoporózy. Ta v ČR trápí více než 40 % populace nad 50 let. Kromě toho má vitamin D komplexní a výrazné účinky na imunitní systém. Aktivuje tvorbu ochranných protilátek proti bakteriím a virům. Proto je velmi užitečný v prevenci nachlazení i chřipek, a to nejen v tomto období, ale po celý rok.

Podle výzkumného týmu prof. MVDr. Jiřího Rupricha, CSc., z Centra zdraví, výživy a potravin, spadajícího pod Státní zdravotní ústav, je vejce ze sortimentu nejčastěji konzumovaných potravin v ČR dokonce nejbohatším zdrojem vitaminu D. Pouhých 100 gramů vajec, což jsou asi 2 vejce velikosti M, prý stačí k tomu, abychom pokryli až třetinu doporučené denní potřeby. Proto pokud chcete nedostatek tohoto vitaminu doplnit právě vejci, je důležité jíst je celá včetně žloutku, tam je ho totiž nejvíce.

vejce shutterstock 441122542

Pokud kupujete vejce v obchodě, vybírejte taková, která mají na skořápce označení 0. Toto číslo poukazuje na to, že vajíčka pocházejí z ekologického zemědělství.

Zlepšují i paměť 

Mimo to vejce obsahuje další vitamíny, jako je A, B5, B12, B2, B6, E a K, ale i bílkoviny, minerální látky, draslík, železo nebo zinek. Najdeme v nich také cholin. To je bioaktivní látka, která podporuje a zlepšuje vývoj mozku plodu a novorozence. Ke správnému fungování nervové soustavy přispívá také u starších lidí. Dalším benefitem vajec jsou antioxidanty lutein a zeaxantin. Ty napomáhají k obnovování oční sítnice a následně k prevenci zrakových degenerací. Esenciální aminokyseliny, které jsou ve vejcích zastoupeny v plném počtu, jsou pro lidský organismus nezbytné, neboť si je sám nedokáže vyrobit. Lecithin, kterého je v jednom vejci až 1700 mg, podporuje paměť a koncentraci.

Kolik vajec je tak akorát?

Podle nejnovějších poznatků je konzumace 2 vajec denně naprosto bez problémů. Kdo by si ale měl dát pozor, jsou osoby trpící tzv. familiární hypercholesterolémií. To znamená, že jejich hladina cholesterolu je abnormálně vysoká. Pro ty je optimální sníst max. 3–4 vejce týdně.

„Když už se rozhodnete pro smažená vejce, volte raději tuk, který je stabilní i při vyšších teplotách. Na přípravu vajec je nejlepší ghí (přepuštěné máslo), které dodá i příjemnou chuť másla,“ radí Monika Bartolomějová. Ideální je dát si k vajíčkům zeleninu, ať už syrovou, nebo tepelně upravenou. „Nejenže tím zvýšíte denní přísun zeleniny, ale také doplníte další potřebné vitaminy a vlákninu,“ dodává. Když si vajíčka připravíte k snídani, dodáte organismu energii a potřebné živiny na celý den. A navíc vás na dlouhou dobu zasytí.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...