fbpx

Zveřejněno: 2. 5. 2017

Nachlazení a chřipka jsou běžné nemoci, kterým se nikdo nevyhne, bohužel. Sice trvají jen pár dní, ale i přesto člověku dokáží značně znepříjemnit život. Ovšem díky správně zvoleným potravinám můžete průběh onemocnění zmírnit, a dokonce i značně urychlit. Podívejte se na pět zaručených potravin, které vás opět postaví na nohy.

Když na nás tzv. něco leze, nemáme absolutně chuť k jídlu. Což je ale to nejhorší, co můžeme udělat. Tím, že nebudeme jíst, neprokazujeme svému zdraví zrovna tu nejlepší službu. „Největší chybou je, když při nemoci snížíte příjem jídla. Ve skutečnosti totiž organismus během nemoci potřebuje vyšší příjem kalorií než za normálních podmínek,“ vysvětluje Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví. „Snížený příjem kalorií navíc omezuje regeneraci organismu, zhoršuje příznaky a prodlužuje trvání nemoci,“ dodává. 

Kromě jídla bychom neměli opomíjet ani dostatečný příjem tekutin. Při nepříjemném nachlazení vodu ztrácíme pocením. Není potřeba vypít spoustu tekutin naráz, ale doplňovat je během celého dne. Kromě teplých čajů jsou tělu prospěšné ovocné či zeleninové šťávy a minerálky. V tomto období jsou ideální variantou pokrmy, které podpoří hydrataci organismu a zároveň jeho výživu. Třeba takový domácí kuřecí vývar se coby prostředek léčby nachlazení využívá už staletí a není se čemu divit. Dodá oslabenému tělu to nejlepší a nezatěžuje trávicí trakt. „Konzumací polévek dodáte organismu dávku vitamínů, minerálů, kalorií a bílkovin, které tělo pro svoji regeneraci a uzdravení potřebuje. Vedle toho je vývar dobrým zdrojem tekutin a elektrolytů. Ty jsou pro dostatečnou hydrataci organismu nezbytné,“ vyjmenovává největší klady konzumace výživné polévky Markéta Brožová, hlavní trenérka fitness pro ženy Contours. 

A nyní se můžete podívat na další potraviny, které vám v boji proti chřipce a nachlazení pomohou. 

elixir zdravi shutterstock 260123750

Zázvor je dnes v léčbě nachlazení naprostá jednička, a to nejen proto, že má protizánětlivé účinky.

Zázvor

Asijský zázrak se stal snad tím nejoblíbenějším, čím se v chřipkovém období zásobujeme. Kromě podpory imunitního systému je také vědecky dokázáno, že jeho konzumace působí proti uchycení rhinovirů („virů nachlazení“) na buňky. Mimo to podporuje produkci protivirových chemikálií, které ještě více působí proti aktivitě virů na sliznicích. „Gingeroly, aktivní látky, které zázvor obsahuje, se v organismu chovají podobně jako léky působící proti zánětu. Mají antioxidační a antimikrobiální účinek. Obsažené seskviterpeny zase cílí na ucpaný nos a potlačují kašel,“ popisuje nutriční specialistka Bartolomějová. Pokud máte silné bolesti v oblasti průdušek, vyzkoušejte osvědčený trik. Dejte si do úst kousek čerstvého zázvoru a žvýkejte. Zmírníte tím nepříjemnou bolest na prsou.

Med

Zlatavý všestranný zázrak, tak by se dal popsat med. Ten působí antibakteriálně díky vysokému obsahu antimikrobiálních složek. Ve starém Egyptě jej z toho důvodu ranhojiči využívali pro krytí zranění. Některé studie dokládají, že jeho konzumace stimuluje obranyschopnost. Med je proto ideálním spojencem, pokud vás škrábe v krku z důvodu bakteriální infekce, jejíž původce redukuje. Je také vhodný i pro ty nejmenší. Mnoho studií dokládá, že u dětí tlumí med dávivé návaly kašle. Pamatujte si však, že med nepatří do horkého čaje, protože při teplotách vyšších než 50 °C se ničí jeho účinné látky.

elixir zdravi shutterstock 501910036

Pomeranče a chřipka jdou skvěle dohromady. Pokud vás ovšem bolí v krku, raději se jim vyhněte.

Citrusové plody

Právě ty jsou velmi účinné již jako samotná prevence. Měli bychom je tedy konzumovat celoročně. Jejich vysoký obsah vitaminu C má pro tělo velmi blahodárné účinky. Je ovšem dobré mít na paměti, že při prvních příznacích bolesti v krku bychom měli jejich konzumaci značně omezit. Podrážděné sliznici mohou potraviny bohaté na vitamin C uškodit a způsobit tak závažnější průběh onemocnění.  V období, kdy je tělo náchylnější k nemocem, si dopřejte po ránu sklenici čisté vody s citronem či ještě lépe s limetkou. Důležité je, aby voda nebyla příliš studená ani teplá. Měla by být vlažná, aby tělo neutrpělo ihned po probuzení šok. Kromě toho, že působí jako prevence, dodá vám přísun zdravé energie a nastartuje metabolismus na plné obrátky. 

Česnek

Je výborný nejen coby přísada chodů, ale i jako afrodiziakum a hlavně skvěle funguje coby lék. Výčet jeho zdravotních benefitů je totiž skutečně obšírný. Nejdůležitější je alicin, jeho účinná látka působící proti bakteriím, virům i plísním a podporující aktivitu imunitního systému. Nejlepší je, když spolknete celý stroužek česneku. Nemusíte se bát nepříjemného zápachu, obava je to zbytečná. Nezaměnitelné aromatické silice se uvolňují pouze lisováním či drcením česneku.

Na účinky česneku se soustředilo nejedno vědecké zkoumání a výsledky jsou velmi překvapivé. Pravidelní konzumenti česneku jsou méně nemocní. Oproti skupině, která konzumovala namísto česneku placebo, byli konzumenti česneku nemocní o 70 % dnů méně. Ti, kteří si dopřávají během nemoci tuto aromatickou pochutinu, se uzdravují podstatně rychleji. Jejich rekonvalescence trvala průměrně o 3,5 dnů méně než u skupiny, která konzumovala placebo. 

elixir zdravi shutterstock 319292966

Jak funguje tento zázračný lék proti nachlazení vědci zatím neví, ale jakmile dostanete rýmičku, ihned po kurkumě sáhněte.

Kurkuma

Ano, slyšíte správně. Ač se jedná o netradiční surovinu, která se nejvíce vyskytuje v exotické kuchyni, své čestné místo si zaslouží i coby bojovník proti virózám. „Podporuje organismus v boji proti nachlazení a chřipce. Konkrétní mechanismus zatím není znám, vědci nicméně předpokládají, že ovlivňuje některé buňky imunitního systému a jejich reakci na stimulanty,“ popisuje Ing. Monika Bartolomějová. Je obecně známo, že kořeněné pokrmy jsou ideální jako podpora správné funkce imunitního systému. Až tedy nebudete vědět, kam zajít s kamarádkou na večeři, vydejte se na něco hodně ostrého. Pochutnáte si a navíc uděláte i něco pro své zdraví. Tomu říkáme spojit příjemné s užitečným. 

 

Čtěte také: 

Rakovina z masa? Ne tak rychle!

Oil pulling aneb k čemu je dobré, když se olej kloktá?

Zbavíme se nemocí, když se budeme otužovat?

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...