fbpx

Zveřejněno: 29. 11. 2017

O antikoncepčních pilulkách je známo, že mohou přivodit vedlejší účinky. Věděli jste však, že mohou zapříčinit depresi či problémy se zrakem? Jaké symptomy by ženy neměly podceňovat a co radí odborníci?

Nižší hladina estrogenu, kterou některé antikoncepce zapříčiňují (jiné ji naopak zvyšují), může zvýšit frekvenci kvasinkových infekcí. „Na ně by si také měly dát pozor ženy s diabetem, se stravou s vysokým obsahem cukru nebo alkoholu, a ženy s oslabeným imunitním systémem,“ říká Alyssa Dweck, porodní lékářka a gynekoložka z Mount Kisco v New Yorku.

S infekcí by se ženy neměly stydět zajít za svým gynekologem. Ten odebere stěr a předepíše vhodnou léčbu. „Pokud je však problém chronický, měly by ženy zvážit přejít na jinou formu antikoncepce,“ dodává Dweck.

Problémy s viděním

„Hormonální změny mohou způsobit příznaky takzvaného suchého oka, které ovlivňují zrak,“ varuje Beth Kneib, ředitelka společnosti Clinical Resources Group. „Okamžitě navštivte svého očního lékaře, pokud máte suché oči doprovázené propouštěním nebo změnou zraku,“ říká. „Některé oční infekce napodobují příznaky suchého oka a mohou vést k závažnějšímu problému,“ dodává Kneib.

shutterstock 143916958

Hormonální antikoncepce může přinést i „suchost oka“ a problémy s viděním.

Krevní sraženiny

Krevní sraženiny představují vzácný, ale potenciálně závažný vedlejší účinek užívání antikoncepce. Každý rok se u malého počtu žen užívajících perorální antikoncepci (3 až 10 z každých 10 000) krevní sraženiny objeví, uvádí Americký kongres porodníků a gynekologů (ACOG). Ženy, které kouří, mají nadváhu, jsou starší 35 let nebo nedávno porodily, jsou považovány za osoby s vyšším rizikem. 

A jaké jsou příznaky krevních sraženin? Jde o problémy s dýcháním nebo bolest na hrudi. Bolesti, teplo a otoky v nohou mohou naznačovat tzv. hlubokou žilní trombózu, kdy se tvoří krevní sraženiny v žilách. „Pokud se objeví příznaky možné krevní sraženiny, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc,“ říká také Kyoko Peña-Robles, lékařka specializující se na porodnictví a gynekologii v San Francisku.

Pozor na deprese

„Ženy s osobní nebo rodinnou anamnézou poruch nálady mohou mít vyšší pravděpodobnost, že se u nich při užívání antikoncepce projeví deprese,“ říká Peña-Robles. Deprese se však může rozvinout kvůli mnoha faktorům, takže je důležité se pokusit určit příčinu.

shutterstock 504503125

Špatně zvolená antikoncepce může zapříčinit deprese.

Pokud se u žen projeví deprese poté, co začaly užívat antikoncepci, lékař jim může doporučit nehormonální variantu, nebo nabídnout dávku antikoncepce s nižší hladinou hormonů.

Bolestivý styk

„Užívání antikoncepce může být spojováno s chronickou pánevní bolestí a nepříjemným stykem,“ uvádí dále gynekoložka Peña-Robles. „Pokles estrogenu může zapříčinit vedlejší sexuální účinky, jako je nízké libido, snížené mazání a bolestivý styk,“ dodává.

Pak je opět třeba nahlásit pánevní bolest svému lékaři, aby vyloučil problémy, jako jsou endometrióza nebo fibroidy. Po nasazení hormonální koncepce by se tedy ženy měly více sledovat a při jakémkoli problému by se neměly bát navštívit svého gynekologa.

foto: Shutterstock, zdroj: Everyday Health

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...