fbpx

Zveřejněno: 12. 11. 2017

Čísla, která se týkají rakoviny prsu, jsou alarmující. Jen ve Spojených státech je život každé osmé ženy ohrožován invazivním typem tohoto karcinomu, který je agresivnější a mnohdy i rezistentní vůči léčbě. Vědci však našli slibné spojení mezi stravou a možností léčby této zhoubné nemoci. Tvrdí, že rostlinná strava dokáže změnit agresivní typ rakoviny na její léčitelnější formu.

Všechny druhy rakoviny prsu nejsou stejné. Toto onemocnění může být klasifikováno buď jako estrogenní receptor pozitivní (ER – pozitivní), nebo jako obávaný estrogenní receptor negativní (ER – negativní), který je agresivnější, výrazně méně reaguje na hormonální terapii a i účinných způsobů léčby je v jeho případě významně méně.

Výhybka, která může zachránit život

Právě kvůli této špatné prognóze jsou nové výzkumy v oblasti prevence a léčby ER – negativního karcinomu prsu více než důležité. S průlomovým objevem přišli vědci z University of Alabama v Birminghamu, kterým se podařilo identifikovat určité potraviny, jež jsou schopné přeměnit ER – negativní rakovinu prsu na léčitelný typ.

shutterstock 533087146

Zdravá strava rostlinného původu může pomoci při prevenci i léčbě karcinomu prsu.

Přestože stále probíhají další výzkumy, které mají tento revoluční objev potvrdit, vědci již dnes jako účinný doplněk prevence a léčby agresivní rakoviny prsu doporučují potraviny bohaté na sulforafany a polyfenoly, které nejenže oslabují nádorové bujení, ale i vyrovnávají pH, snižují zánět a potenciálně přispívají ke snížení hmotnosti. Z tohoto hlediska jsou nejvíce vyzdvihovány tyto potraviny rostlinného původu:

Potraviny, které mění typ rakoviny

Na potřebný sulforafan je bohatá zejména brukvovitá zelenina – brokolice, květák, kapusta, růžičková kapusta, křen, řepka, ředkvičky či zelí. Příznivé polyfenoly pak nejvíce obsahuje zelený čaj a dále jahody, ostružiny, hořká čokoláda, kakaový prášek a hřebíček.

Do jídelníčku by mělo být zahrnuto také ovoce kvůli vysokému obsahu vlákniny, antioxidantů, vitamínů a vody – vědci v tomto ohledu doporučují zejména ovoce tropické. Jako doplněk jídelníčku jsou pak vhodné některé celozrnné potraviny, a to hlavně quinoa, ovesné vločky, hnědá a divoká rýže, proso, ječmen, amarant a pohanka. Doporučovány jsou i některé zdravé tuky, zejména oleje, jako je panenský olivový, kokosový, konopný, lněný a avokádový. A dále ořechy, semena, kokosové mléko a avokádo jako výborný zdroj zdravých tuků.

I rostlinná strava může škodit

Ačkoli se tak může zdát, že žádné potraviny rostlinného původu nemohou ublížit, opak je pravdou. Ženy s rakovinou prsu nebo se zvýšeným rizikem rozvoje tohoto onemocnění by se měly vyhýbat sóje, která obsahuje fytoestrogeny, jež zvyšují hladinu estrogenu v těle a s ní i riziko rozvoje rakoviny prsu, rakoviny děložního čípku a dalších poruch souvisejících s hormonální nerovnováhou.

Navíc je třeba brát v potaz skutečnost, že až 90 % sóji je dnes geneticky modifikováno. Z jídelníčku je třeba zcela vyloučit také rafinované oleje, které mohou obsahovat nebezpečné volné radikály i konzervační látky. Na rozdíl od ovoce nejsou doporučovány ani ovocné šťávy a džusy, a to kvůli vysokému podílu cukru.

foto: Shutterstock, zdroj: Dr. Axe

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...