fbpx

Zveřejněno: 22. 8. 2017

Známe to všichni až moc dobře, ráno se probudíme a při pohledu do zrcadla zjistíme, že nám něco přibylo na rtech, a jako tradičně to bývá v nejméně vhodnou dobu, když jdeme na večeři, do kina nebo na večírek. Co ale s tím? Lze tvorbě oparů z dlouhodobého hlediska předcházet?

Kniha Food Cures od Reader´s Digest upozorňuje na Herpes virus, který je spící hrozbou a lze ji kdykoliv probudit. Jednou pronikne do lidského organismu, zůstává v něm většinou natrvalo a k jeho aktivaci stačí málo, stres, nadměrné slunění, únava apod. Proto bychom na základě provedených vědeckých výzkumů měli konzumovat potraviny, které posilují imunitní systém. Jaké to tedy jsou?

Potraviny proti oparům

Patří sem mléčné výrobky, drůbež, libové červené maso a potraviny s vysokým obsahem lysinu. Herpes viry s nejvyšší pravděpodobností spouští potraviny obsahující aminokyselinu arginin, naopak ty, které v sobě mají aminokyselinu lysin, tvorbě oparů předcházejí a zamezují jejich vzniku. Další bohatá jídla na lysin jsou: hovězí maso, ryby, krevety, sýr čedar a cottage, nízkotučné mléko či bílý jogurt. Cílem by měly být přibližně 3 g lysinu za den, což představuje například jeden kelímek sýru cottage či jogurtu spolu se 100 g ryby.

Česnek je přírodní antibiotikum, které posiluje lidskou obranyschopnost. Je tedy velmi vhodným pomocníkem při prevenci proti oparům. Lze jej konzumovat syrový, nakrájený na plátky, postačí tak jeden stroužek denně, nebo uvařený jako ingredience při dochucování stravy.

cesnek shutterstock 552242461

Česneku se ne nadarmo říká přírodní antibiotikum.

Rozhod jsem se léčit lásku...

Lékořice je vědecky a především staletími ověřený lék v pozitivním působení na opary. Stačí ukrojit tenký plátek a přiložit ho přibližně na 10 minut na opar několikrát denně. Dochází k rychlejšímu hojení a zmírnění bolesti. Lékořice obsahuje kyselinu, která se nazývá glycyrhizinová neboli GLA. V dnešní době jsou k zakoupení i mastičky či krémy s touto kyselinou.

Multivitamin

Když je imunitní systém ve značném stresu, dochází k výsevům oparů. Objevují se v období vyčerpání, ale i podvýživy. Je to způsobeno vyšší spotřebou vitamínu C a B. Populace vyššího věku ztrácí schopnost absorbovat živiny, jako jsou například vitamín E a zinek, proto je doporučován multivitamin. 

Doplňky stravy

Na University of Missouri v Americe byla provedena studie, kdy pacienti trpící výskytem oparů dostávali jednou denně 1 g lysinu po dobu půl roku. Výsledkem byl nižší výskyt tohoto onemocnění než ve skupině pacientů, která doplněk lysin nekonzumovala. Badatelé pak přišli s doporučením 3 g lysinu třikrát denně mezi jídly. V případě vysokého cholesterolu je však nutné tuto léčbu konzultovat s lékařem.

cokolada shutterstock 389795713

Chcete se zbavit oparů? Budete muset zapomenout na čokoládu.

Co vyřadit z jídelníčku?

Především potraviny obsahující vysokou míru argininu, který zpomaluje pozitivní účinky lysinu. Bohužel tedy zapomeňme na čokoládu, ale i na semínka, ořechy a želatinu. Raději vynechejme i celozrnné výrobky.

Prevence proti pásovému oparu

S přibývajícím věkem může pásové opary vyvolávat virus planých neštovic neboli Herpes zoster. Takováto vyrážka dokáže člověka vyřadit z každodenního života až po dobu několika týdnů. Na základě Londýnské studie bylo potvrzeno, že osoby konzumující více než tři porce ovoce za den mají mnohem nižší riziko výskytu pásového oparu. Ovoce tedy velmi napomáhá posílení imunity a především vyhrává v boji s pásovými opary.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Food Cures

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...