fbpx

Zveřejněno: 29. 4. 2017

I když to tak poslední dobou vůbec nevypadá, jaro je už dávno v plném proudu. Tedy alespoň podle kalendáře. Chladné počasí a studený vítr střídají sluneční paprsky vždycky jen na pár dní. A tak se není čemu divit, že nás na každém kroku přepadá jarní únava. Právě proto je ideální čas na restart těla i duše. 

Jaro samo o sobě žádnou únavu nepřináší, spíše naopak. Problémem je zima. V tento čas na sebe totiž tzv. kašleme. Tělu nedopřáváme dostatek pohybu a nevyvážená strava s vyšším obsahem kalorií, bez dostatku čerstvého ovoce a zeleniny, nám také neprospívá. Na vině je i brzká tma, která nahrává negativnímu psychickému rozpoložení. K tomu nedostatečný kontakt pokožky se slunečními paprsky, způsobující hormonální nerovnováhu a nedostatečnou produkci vitaminu D. Pak se není čemu divit, že se cítíme nepříjemně psychicky i fyzicky znaveni. To vše lze ale napravit.

party shutterstock 438803410

Buďte společenští. Vyrazte s kamarády na skleničku nebo do přírody a uvidíte, že se dostaví příval nové energie.

Změna myšlení

S jarním obdobím bychom neměli obměnit pouze šatníky, ale také myšlenkové pochody. V zimních měsících, kdy většinu času trávíme doma, uvažujeme negativně. Jsme ve stresu, propadáme úzkostem a depresím. Nyní je tedy ideální čas k restartu duše. Začněte ihned ráno. Po probuzení se opatrně protáhněte, dejte si sprchu a pusťte si svou oblíbenou muziku. Právě hudba má na lidskou psychiku pozitivní vliv. Nepřemýšlejte nad tím, co musíte udělat, ale co chcete udělat. Pokuste se slovíčko MUSET zcela vyškrtnout. Uvidíte, že bez něj se vám bude podstatně lépe žít, nemusíte totiž vůbec nic...

Najděte si chvilku i na zábavu a nezavírejte se mezi čtyřmi stěnami. Vyrazte s přáteli na večeři, projděte se v parku, jděte si zacvičit. I když se vám sebevíc nebude chtít, následně to jistě oceníte. Uvolníte se, zapomenete na překážky všedních dní, což vaší psychice pomůže. Je opravdu velmi důležité, abyste našli tu správnou rovnováhu mezi pracovním životem a tím osobním. Jak řekl Josef Čapek: „Život se nepíše, život se žije.“ Moudrá slova, že? Všichni máme nějaké problémy a starosti, ale osud nám vždy naloží pouze tolik, abychom to zvládli. Je na každém z nás, jak se s nástrahami popereme a co si z toho odneseme. I ta sebehorší věc se může do budoucna ukázat jako velmi přínosná. Věřte, že nic se neděje jen tak, vše má svůj důvod a opodstatnění. Navíc, jakmile se změníte vy, změní se i svět kolem vás.

zdrave jidlo shutterstock 311459951

Zdravé jídlo je základ. Nahraďte přesmažené a přeslazené pokrmy ovocem i zeleninou.

Správná obměna jídelníčku

Pokud chceme napravit hříchy napáchané na našem těle, logicky se snažíme zvrátit výše řečené v pravý opak. Podle zkušeností výživových poradců zachází mnoho Čechů do extrémů a nezřízené přejídání rovnou nahradí několikadenním půstem o vodě a zeleném čaji, což je chyba. Ten první, nejjednodušší a nejzásadnější krok je omezit nezdravé potraviny a nahradit je ovocem, zeleninou, přírodními šťávami, libovým masem a rybami. Myslete také na to, že imunita těla, vyčerpaného vleklou zimou, je křehčí a je třeba ji s příchodem jara podpořit. „V tomto období by měl člověk konzumovat více ochranných látek. Nemusíte si kupovat průmyslově vyráběné vitaminy a doplňky stravy, místo toho zvyšte příjem antioxidantů z čerstvého ovoce a zeleniny. Imunita je celkově o bílkovinách. Když mám nevyhovující poměr mezi živinami, imunitní systém trpí,“ vysvětluje Petr Havlíček, přední český výživový poradce a patron projektu Zdraví jako vášeň

Masáž coby restart těla i duše

Kdo byl někdy na masáži, jistě bude souhlasit, že se jedná o jednoduchý způsob jak „vypnout“. Pod zkušenými dlaněmi můžete načerpat zcela novou energii, která vám momentálně tolik chybí. Nejedná se pouze o regeneraci ducha, ale i těla. Během masáže se krev pořádně rozproudí, nastartuje se metabolismus i lymfatický systém, odbourávají se toxiny, svaly se uvolňují. Pokud toužíte především po relaxaci, zvolte například olejovou či bylinnou proceduru. Jestliže vás trápí svalová a energická zatuhlost, můžete vyzkoušet Lomi Lomi. Jedná se o exotickou havajskou masáž, při které se díky dlouhým pohybům zkušeného maséra energie přelévá po celém těle v pravidelném rytmu. Je relaxační a terapeutická zároveň. „Masáž Lomi Lomi je vhodná pro ty, kdo potřebují odblokovat svaly, očistit organismus a nabít ho energií. Já ji doporučuji i po fyzické zátěži na tělesnou regeneraci,“ říká Alena Tóthová, masérka a vedoucí wellnessu v hotelu ve slovenských Prievalech.  Pokud se budete cítit pod psa, najděte si chvilku a nechte se hýčkat. Pocit znovuzrození, který se po masáži dostaví, je k nezaplacení.

Čtěte také: 

Čím a jak doplnit energii namísto energy drinků?

Jarní únava - mýtus, nebo fakt? 

Šest důvodů, proč se jen tak procházet

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...